ÎPS Aurel Percă a primit însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România (Video)

ÎPS Aurel Percă a primit însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România (Video)

Arhiepiscopul Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Aurel Percă, a primit sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, însemnul de mitropolit al Bisericii Romano-Catolice din România.

„Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie în Bazilica Sf. Petru din Vatican şi i-a fost impus ÎPS Aurel Percă de către Nunţiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, la începutul Sfintei Liturghii celebrate la ora 10,30 în Catedrala mitropolitană din Capitala României. La celebrare au luat parte numeroşi preoţi şi credincioşi din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, episcopii diecezelor sufragane, alţi episcopi şi preoţi invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi ai altor Biserici şi culte religioase din România”, se arată într-un comunicat al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.

Conform sursei citate, ÎPS Maury Buendia a explicat semnificaţia acestui însemn liturgic specific mitropoliţilor, subliniind legătura specială a mitropolitului cu Sfântul Părinte Papa şi comuniunea cu Biserica Romei, precum şi autoritatea pe care arhiepiscopul mitropolit o dobândeşte de drept în jurisdicţia sa. De asemenea, le-a transmis celor prezenţi salutul de binecuvântare al Papei Francisc şi a amintit că, pe 11 ianuarie, ÎPS Aurel Percă a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/AngelusCommunicationis/posts/3183434591692374?__xts__%5B0%5D=68.ARAqm4wFjTi_gFvu2x1EpESgViPPtf23HHFk1tuQl-qM-UrzWbxq2lCWZDbrrf0eLehYHHZ3Bk-Y8-xZfLUpELpjQWBzSe_tG2n8ZrAKyRt7-ZfYWuT73B1EHoMDWNln-BbEDBMxAd4xL4wEXx2Q8s-5DiM6g9K_eWvxTclMSK1kCA8sauWFO1LODZIjcFJku8m3BBeSU_k5x2_bXlevU-77CW4japMYk8InldXhItEcBghydTntzpMp5NEh_HT89Nbuhod5eubl9MNB6oJnr18zPY7aAg-PGbUpf19km0vRBy0mfT1eB0zVmbmuW8h2MuEUC2BysdQI8jo5cbj8ar9KdQ&__tn__=-R

"ÎPS Aurel şi-a manifestat comuniunea cu Sfântul Părinte şi cu Biserica Universală, reînnoind profesiunea de credinţă şi jurământul de fidelitate, conform formulelor prescrise de Biserica Romei. (...) Mons. Maury Buendia a fixat, apoi, cele trei agrafe cu pietre preţioase în crucile de mătase brodate pe pallium - în crucea de pe piept, în cea de pe spate şi în cea de pe umărul stâng -, simbol al celor trei cuie cu care Cristos a fost pironit pe cruce", se mai menţionează în comunicat.

În încheiere, ÎPS Aurel Percă şi Nunţiul Apostolic în România au semnat şi contrasemnat profesiunea de credinţă şi jurământul de fidelitate depuse de Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti la începutul ritualului.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/catedralasfiosif/videos/717411649103561/?__xts__%5B0%5D=68.ARCNnAJutPFJmMrG1_by_A0xN_j00CWzJ0TvnLDkSULBXW1h3RL6QcbXSZRA0oZpDtCMvFT7Lv8zs67st23-RUavSNkN6WYXb8Z1jjWpF_Wefg7ZdhDitAf75RjQnhnpoaqjG22Rb4fU_-AyIz1UUexDPwpLBQ-EiGr1Z5nm6Z4tFFwXJWlwFnBaGl401_EO3lahRESFgHzIIjjV3VKDdLNcS9YtJmKL5WQAbR5FIVZVS5hhuTUf55bF-6-CIbjAiVQb3WkK6YJZD57N7VdHkLOQPeWJZ_2tSIW5KcAHxgPyLSibiA9WaAvQFSRg8nZe9NAq35GU4ayCISUTHTyJHXaEDYSVDNGL0hI&__tn__=-R

Pallium-ul a fost binecuvântat de Papa Francisc pe 29 iunie, conform tradiţiei, în solemnitatea Sfinţilor Petru şi Paul, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Bazilica Sf. Petru din Vatican, şi aminteşte - aşa cum a explicat Suveranul Pontif la omilia din acea zi - "unitatea dintre oi şi Păstor care, asemenea lui Isus, pune oiţa pe umerii săi pentru a nu se mai despărţi niciodată de ea".

Simbol al legăturii speciale cu Papa, pallium-ul exprimă autoritatea pe care Arhiepiscopul Mitropolit, în comuniune cu Biserica Romei, o dobândeşte de drept în jurisdicţia sa. Arhiepiscopul Mitropolit este autorizat să îl poarte numai pe teritoriul propriei Arhidieceze şi pe teritoriul diecezelor din provincia sa ecleziastică, însemnul pallium-ului regăsindu-se, de asemenea, şi în stema arhiepiscopilor mitropoliţi.

Conform noilor reglementări în ce priveşte conferirea pallium-ului, stabilite în 2015, Papa nu le mai impune pallium-ul noilor arhiepiscopi mitropoliţi, ci îl încredinţează acestora la sfârşitul Liturghiei din sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Paul. Ca şi alţi arhiepiscopi mitropoliţi, din cauza restricţiilor de călătorie pe timp de pandemie, IPS Aurel Percă nu a putut fi prezent la Roma pentru a primi pallium-ul din mâinile Papei Francisc, acest ceremonial fiind delegat Nunţiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia.

Actualmente, pallium-ul are forma unei fâşii de stofă, lată de cca 5 centimetri, ţesută din lână de culoare albă în formă de colan, aşa încât să poată fi purtat pe umeri, deasupra ornatului (planetei); capetele sunt de culoare neagră, ca şi cele şase cruci brodate cu fir de mătase.

IPS Aurel Percă a fost numit de Papa Francisc Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti pe 21 noiembrie 2019 şi a fost înscăunat în Catedrala Sf. Iosif din Capitală pe 11 ianuarie 2020.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇