Rușii știau că Joe Biden vine la Kiev. Culisele unei vizite "fără precedent în timpurile moderne"

Rușii știau că Joe Biden vine la Kiev. Culisele unei vizite "fără precedent în timpurile moderne"

Americanii au anunţat oficial Rusia că preşedintele Joe Biden va merge la Kiev, cu doar câteva ore înainte de plecare, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jack Sullivan.

„I-am anunţat pe ruşi că preşedintele Biden va călători la Kiev”, a declarat Jake Sullivan.

"Am făcut acest lucru cu câteva ore înainte de plecarea sa, pentru a exclude orice risc de confruntare. Din cauza naturii sensibile a acestor comunicări, nu voi detalia modul în care au răspuns sau care a fost natura precisă a mesajului nostru, dar pot confirma că am transmis această notificare”, a explicat Sullivan, citat de The Guardian.

Din motive de securitate, oficialul tot nu poate oferi deocamdată mai multe detalii despre cum Joe Biden a ajuns la Kiev, sugerând astfel că preşedintele şi anturajul său sunt încă în Ucraina, deşi au plecat din capitală.

ADVERTISING

Biden ar fi sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la granița cu Polonia, relatează însă New York Times.

Fără precedent

Consilierul pe probleme de securitate naţională a arătat, pe de altă parte, că vizita lui Biden la Kiev a fost "fără precedent în timpurile moderne", pentru că a fost prima oară când un preşedinte american a vizitat "capitala unei ţări aflate în război, unde armata SUA nu controlează infrastructura critică".

Aceasta e diferenţa dintre această călătorie şi vizitele anterioare în Afganistan sau Irak.

ADVERTISING

În acele ţări, a existat o prezenţă militară americană masivă, dar aşa ceva nu există în Ucraina, iar prezenţa diplomatică este la nivel minim. "Acest lucru a necesitat un efort logistic operaţional de securitate din partea profesioniştilor din întregul guvern american, pentru a se ocupa de ceea ce era o acţiune inerent riscantă şi a o aduce la un nivel de risc gestionabil", a declarat Sullivan.

Desigur că a existat şi există în continuare un risc într-un astfel de demers, dar Biden a considerat că era important să facă această deplasare din cauza momentului critic în care ne aflăm - ne apropiem de împlinirea unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, a adăugat Sullivan.

ADVERTISING

Joe Biden ştia că va fi o vizită scurtă, aşa că s-a concentrat să profite la maximum de timpul petrecut pe teren, care știa că va fi limitat, le-a mai relatat Sullivan reporterilor.

"Era destul de concentrat asupra modului în care urma să abordeze conversația sa cu președintele Zelenski și asupra modului în care cei doi aveau să privească cu adevărat pe parcursul anului 2023 și să încerce să ajungă la o înțelegere comună a obiectivelor", a mai spus Sullivan.

Planificată timp îndelungat

Oficiali de la Casa Albă au declarat că Biden a dat în cele din urmă undă verde călătoriei vineri, după ce a primit o ultimă informare de securitate.

Planificarea pentru vizita extrem de sensibilă a avut loc mai multe săptămâni. Lui Biden i s-a prezentat un plan pentru această călătorie în Ucraina, inclusiv pentru întâlnirea dintre el și Zelenski, relatează presa americană citând surse oficiale.

Medvedev spune că Moscova i-a dat garanţia de securitate lui Biden

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a postat pe Telegram părerea despre vizita lui Joe Biden la Kiev.

"După ce a primit garanții de securitate, Biden a mers în cele din urmă la Kiev. El a promis o mulțime de arme și a jurat credință regimului neo-nazist până la moarte. Și, desigur, au existat încurajări reciproce despre victoria care avea să vină cu arme noi și un popor curajos".

Medvedev a continuat spunând „și aici este important să rețineți că Occidentul livrează cu adevărat arme și bani Kievului destul de regulat. În cantități uriașe, permițând complexului militar-industrial al țărilor NATO să câștige bani” și să sifoneze unele dintre arme pentru a le vinde „teroriştilor din întreaga lume”.

Ziua 362: Joe Biden a încheiat deja vizita ultrasecretă de la Kiev. „Poți să zâmbești” – i-a spus unui preot ucrainean (Foto&Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇