Iohannis e la Varșovia. Se vede cu Biden la summit-ul extraordinar B9

Iohannis e la Varșovia. Se vede cu Biden la summit-ul extraordinar B9

Președintele Klaus Iohannis merge, miercuri, la Varșovia, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9), la care participă ca invitați președintele american Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Summit-ul B9 se desfășoară în contextul împlinirii unui an de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, și are ca obiectiv continuarea coordonării dintre aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război, a anunțat Administrația Prezidențială.

ADVERTISING

Pe agenda discuțiilor figurează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susținerea pentru aspirațiile sale euroatlantice, precum și demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

„Vor fi abordate și modalitățile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internațional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate", se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISING

Toate acestea sunt însă lucruri pe care președintele Joe Biden deja le-a anunțat marți seară de la Varșovia, în fața a mii de cetățeni, în discursul său istoric.

Au fost prezenți acolo și mai mulți oficiali, dintre care a ieșit în evidență Maia Sandu, pe care președintele american a lăudat-o și a aplaudat-o. Klaus Iohannis nu a fost printre cei prezenți.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇