Vizită surpriză la Kiev: Biden s-a plimbat cu Zelenski și a anunțat mai multe arme pentru Ucraina (Video)

Vizită surpriză la Kiev: Biden s-a plimbat cu Zelenski și a anunțat mai multe arme pentru Ucraina (Video)

Președintele american Joe Biden a sosit, luni, la Kiev, într-o vizită surpriză, pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski.

Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la granița cu Polonia, relatează New York Times preluat de The Guardian. El s-a plimbat prin capitala Ucrainei alături de Zelenski și au vizitat mănăstirea Arh. Mihail, în timp ce o alertă de raid aerian răsuna în oraș.

Vizita la Kiev a fost efectuată în secret din motive de securitate. Biden a plecat din Washington după ce el și soția sa au luat cina la un restaurant sâmbătă seara. Biden anunțase că sosește la Varșovia pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar fi existat alte planuri cu privire la o călătorie în Ucraina.

ADVERTISING

Mai mult, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni care arăta că preşedintele ar fi încă la Washington şi ar urma să plece seara spre Varşovia, când, de fapt, el era deja la jumătate de lume distanţă.

Cei doi au avut și o scurtă declarație de presă comună. Președintele Zelenski a vorbit primul, în engleză, mulțumind americanilor pentru sprijinul acordat. El a spus că, atunci când a început războiul, primul telefon de sprijin pe care l-a primit a fost de la Casa Albă.

ADVERTISING

La rândul său, Biden a declarat că este important ca președintele SUA să fie în Ucraina la marcarea unui an de la război. El a subliniat că poporul ucrainean a acționat într-un mod în care nimeni nu a făcut-o în trecut.

„Cu toate dezacordurile pe care le avem în Congresul nostru cu privire la unele probleme, există un acord semnificativ privind sprijinul pentru Ucraina. Nu este vorba doar despre libertate în Ucraina, ci despre democrație în general”, a subliniat Biden.

Biden va anunța mai multe arme pentru Ucraina

Ulterior, Casa Albă a emis o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina din această dimineață.

ADVERTISING

”În timp ce lumea se pregătește să marcheze un an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el a crezut că Ucraina era slabă și Occidentul divizat. A crezut că Ucraina nu poate supraviețui. Dar s-a înșelat total.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă livrare de echipamente militare, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană, pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.

În această săptămână, vom anunța și sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să sprijine mașina de război a Rusiei”, se arată în declarație.

La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇