Ziua 362: Vizită fulger a lui Biden la Kiev, China și Ungaria negociază pacea. Rusia continuă ofensiva (Foto&Video)

Ziua 362: Vizită fulger a lui Biden la Kiev, China și Ungaria negociază pacea. Rusia continuă ofensiva (Foto&Video)

În ziua 362 de război, Joe Biden a sosit la Kiev într-o vizită surpriză, pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, asta deși programul public al președintelui SUA menționa doar o vizită în Polonia.

Prima reacţie de la Moscova a venit de la Dmitri Medvedev, care a spus că preşedintele american „a promis o mulțime de arme și a jurat credință regimului neo-nazist până în mormânt”.

Totodată, miniştrii de Externe din UE s-au reunit la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina. Una dintre temele de discuţie a fost un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Iar la Moscova a sosit cel mai important diplomat chinez, Wang Yi, pentru discuții privind un posibil plan de pace pentru Ucraina.

În schimb, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că liderul francez Emmanuel Macron îşi pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia.

Pe front, continuă atacurile. Forțele ruse au bombardat regiunea Herson de 75 de ori. Zelenski spune însă că Armata Ucrainei provoacă pierderi "extraordinar de semnificative" forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar din regiunea estică Donbas.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului susţine că armata rusă nu are probabil rezerve pentru a crește intensitatea ofensivei în regiunea Lugansk.

Biden la Kiev

  • Biden, vizită surpriză la Kiev - Joe Biden a sosit la Kiev într-o vizită surpriză, pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. New York Times relatează că Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la granița cu Polonia. El s-a plimbat prin capitala Ucrainei alături de Zelenski și au vizitat mănăstirea Sf. Mihail, în timp ce o alertă de raid aerian răsuna în oraș. Vizita la Kiev a fost efectuată în secret din motive de securitate. Biden a plecat din Washington, după ce el și soția sa au luat cina la un restaurant sâmbătă seara. Biden anunțase că sosește la Varșovia luni dimineață pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar fi existat alte planuri cu privire la o călătorie în Ucraina.
  • Biden promite mai multe arme pentru Ucraina - Casa Albă a emis o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina din această dimineață. ”Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă livrare de echipamente militare, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindare și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.În această săptămână vom anunța și sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să sprijine mașina de război a Rusiei”, se arată în declarație. Mai multe detalii AICI.
  • Planificarea pentru vizita extrem de sensibilă a lui Joe Biden în Ucraina a avut loc mai multe săptămâni. Lui Biden i s-a prezentat un plan pentru această călătorie în Ucraina, inclusiv pentru întâlnirea dintre el și Zelenski.
image-43
Foto: Președinția Ucrainei
image-44
Foto: Președinția Ucrainei
  • ”Biden a fost într-o dispoziție bună” - Mitropolitul Lavrenti a spus că l-a salutat în această dimineață pe Joe Biden împreună cu mitropolitul Epifani, liderul bisericii ucrainene, la Catedrala Sf. Mihail din Kiev. El a spus că Biden era într-o dispoziție bună și sirenele au început să sune exact când ieșea din biserică. ”A fost foarte primitor. Glumea. Mi-a spus „Poți să zâmbești”. Probabil pentru că arătam serios”, a spus preotul.
  • Joe Biden a părăsit Kievul în jurul orei locale 14:00, potrivit jurnaliştilor care îl însoţesc. Volodimir Zelenski a declarat că discuţiile dintre echipa sa şi cea a preşedintelui american reprezintă un impuls major pentru ţara sa: "Această discuţie ne aduce mai aproape de victorie".
  • Ruşii au ştiut - Americanii au anunţat oficial Rusia că preşedintele Joe Biden va merge la Kiev, cu doar câteva ore înainte de plecare, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jack Sullivan. Detalii AICI.
  • Criticat dur la Washington - Marjorie Taylor Greene, care a iniţiat recent, împreună cu alţi zece congresmeni republicani, un proiect de rezoluţie prin care se cere suspendarea asistenţei militare şi financiare pentru Ucraina, a criticat dur vizita lui Biden: „Este incredibil de ofensator. Astăzi, de Ziua Preşedintelui SUA, preşedintele Statelor Unite a ales Ucraina în defavoarea Americii, forţând însă în acelaşi timp poporul american să plătească Guvernul Ucrainei şi războiul. Nu pot exprima cât de mult îl urăsc americanii pe Joe Biden".
  • Medvedev vorbeşte de mormânt - Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a postat pe Telegram părerea despre vizita lui Joe Biden la Kiev. "După ce a primit garanții de securitate, Biden a mers în cele din urmă la Kiev. El a promis o mulțime de arme și a jurat credință regimului neo-nazist până în mormânt. Și, desigur, au existat încurajări reciproce despre victoria care avea să vină cu arme noi și un popor curajos". Medvedev a continuat spunând „și aici este important să rețineți că Occidentul livrează cu adevărat arme și bani Kievului destul de regulat. În cantități uriașe, permițând complexului militar-industrial al țărilor NATO să câștige bani” și să sifoneze unele dintre arme pentru a le vinde „teroriştilor din întreaga lume”.
  • Din Ucraina în Polonia - Preşedintele american Joe Biden a ajuns luni seară în Polonia cu trenul din Ucraina, în jurul orelor 20:30.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Sirene de raid aerian în toată Ucraina - Este alertă de rain aerian în toată Ucraina, după ce avioanele militare rusești au decolat de pe aerodromurile din Belarus.
  • Hersonul bombardat de 75 de ori - Forțele ruse au bombardat duminică localitățile din regiunea Herson de 75 de ori, a anunțat administrația militară regională.
  • Pierderi semnificative ale rușilor - Armata Ucrainei provoacă pierderi "extraordinar de semnificative" forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar din regiunea estică Donbas, a declarat Volodimir Zelenski. "Situaţia este foarte complicată. Şi ne luptăm. Distrugem invadatorii şi provocăm pierderi extraordinar de semnificative Rusiei", a afirmat Zelenski.
  • Armata rusă nu mai are rezerve - Armata rusă nu are probabil rezerve pentru a crește intensitatea ofensivei în regiunea Lugansk, relatează Institutul pentru Studiul Războiului. ”Faza majoră a operațiunilor ofensive rusești în regiunea Lugansk este în desfășurare, dar până acum Armata Rusă nu a reușit câștiguri teritoriale semnificative. Ofensiva rusă va continua probabil pentru o perioadă de timp și, temporar, poate înregistra un avânt, pe măsură ce ultimele rezerve sunt angajate, dacă acestea există. Foarte probabil ofensiva va culmina cu mult înainte de a-și atinge obiectivele și, probabil, fără a obține câștiguri semnificative din punct de vedere operațional”, subliniază ISW.
  • Sute de copii morți - Cel puţin 461 de copii au murit în războiul din Ucraina, dar numărul real al victimelor este mai mare, deoarece actualul bilanţ nu include şi situaţia din teritoriile ocupate de Rusia sau în care continuă ostilităţiile, a anunţat biroul procurorului general al Ucrainei.
  • Rusia se laudă - Forțele armate ale Moscovei au distrus majoritatea echipamentelor militare primite de Ucraina din partea țărilor membre ale NATO, susține Serviciul de Informații Externe al Rusiei.
  • Avans al rușilor la Bahmut - Ministerul rus al Apărării susține că Trupele ruse au preluat control localitatea Paraskoviivka, un sat situat la nord de oraşul asediat Bahmut în provincia Doneţk din estul Ucrainei. Capturarea acestei localităţi fusese anunţată anterior de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, şi apoi de liderul prorus din Doneţk, Denis Puşilin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Reuniune la Bruxelles - Miniştrii de Externe din UE se reunesc luni la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, una dintre temele de discuţie fiind un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Comisia Europeană a propus a zecea serie de măsuri punitive împotriva Rusiei, care se concentrează pe controale asupra exporturilor şi pe combaterea evitării sancţiunilor şi care urmează să fie adoptate până la 24 februarie.
  • Macron pierde timpul - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că liderul francez Emmanuel Macron îşi pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia. "Va fi un dialog inutil. De fapt, Macron îşi pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei", a declarat Zelenski.
  • Diplomat chinez la Moscova - Cel mai important diplomat chinez, Wang Yi, a sosit la Moscova pentru discuții privind un posibil plan de pace pentru Ucraina. "Scopul principal al călătoriei sale este de a spori rolul Beijingului în soluționarea problemei ucrainene", scrie ziarul Kommersant.
  • China și Ungaria negociază pacea - Administraţia Chinei intenţionează să colaboreze cu Ungaria şi cu alte ţări pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni seară, la Budapesta, Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez: „Noi vrem ca părţile să revină la masa negocierilor. Vrem să colaborăm cu Ungaria şi cu alte ţări iubitoare de pace pentru a pune capăt actualului război".
  • Japonia a anunțat un nou pachet de ajutor financiar de 4,6 miliarde de lire sterline pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Vorbind la un forum global din Tokyo, premierul țării a declarat că va marca, de asemenea, prima aniversare a războiului prin organizarea unui summit G7 online cu participarea președintelui ucrainean.
  • Regele şi soldaţii - Regele Marii Britanii Charles al III-lea a vizitat trupele ucrainene antrenate în Wiltshire, în sud-vestul Angliei. Pe lângă recruți, monarhul s-a întâlnit cu instructori străini, inclusiv din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Lituania, Norvegia, Danemarca, Țările de Jos, Suedia și Finlanda. Regele a fost însoțit de generalul Patrick Sanders, șeful Statului Major.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇