Rusia propune SUA să colaboreze pentru ”securitatea şi prosperitatea întregii omeniri”

Rusia propune SUA să colaboreze pentru ”securitatea şi prosperitatea întregii omeniri”

Rusia s-a declarat deschisă unei relansări a cooperării cu SUA în lupta împotriva terorismului, sâmbătă, cu ocazia comemorării a două decenii de la atentatele jihadiste din 11 septembrie 2001 din SUA, informează AFP.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia împărtăşeşte doliul SUA şi a asigurat că Moscova este gata să reia dialogul dus de miniştrii de externe ai celor două puteri în 2018-2019, asupra luptei împotriva terorismului.

„Partea rusă este gata să relanseze” acest format de discuţii. „Aceasta este prioritatea noastră firească”, a subliniat Antonov pe pagina de Facebook a ambasadei Rusiei, în pofida relaţiilor bilaterale complicate între cele două ţări.

„Trebuie să lăsam deoparte toate contradicţiile şi diferendele, şi să cooperăm pentru securitate şi prosperitate, nu doar ale Rusiei şi SUA, ci ale întregii omeniri”, a adăugat el.

Anatoli Antonov a exprimat recunoştinţa Rusiei faţă de SUA, pentru că acestea au împărtăşit informaţii ce au permis evitarea unor atentate la Sankt-Petersburg, în 2017 şi 2019.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA, deja tensionate, s-au degradat rapid pe măsură ce Joe Biden a sporit presiunile asupra Kremlinului, după ce a devenit preşedinte al SUA, în ianuarie.

În luna mai, Rusia a calificat SUA drept „ţară neprietenă”.

Vineri, Moscova l-a convocat pe ambasadorul american John Sullivan, acuzând companiile americane din domeniul digitalului de ingerinţe înainte de alegerile legislative ce vor avea loc în septembrie în Rusia.

ADVERTISING

Vezi aici cum se desfășoară ceremoniile emoționante pentru comemorarea a 20 de ani de la atentatele din SUA

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇