SUA au marcat 20 de ani de la 9/11, cu ceremonii emoționante și mesaje de unitate. Singurul care a făcut notă discordantă a fost Trump (Video)

SUA au marcat 20 de ani de la 9/11, cu ceremonii emoționante și mesaje de unitate. Singurul care a făcut notă discordantă a fost Trump (Video)

SUA au comemorat, sâmbătă, 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill au vizitat cele trei locuri emblematice ale atentatelor din 2001: la New York, unde au fost Turnurile Gemene, la sediul Pentagonului şi în statul Pennsylvania, unde s-a prăbuşit al patrulea avion deturnat de jihadişti.

Drapelul SUA a fost lăsat în bernă, și pe parcursul zilei au fost 6 momente de reculegere, la nivel național, primul la 08:45 dimineața, când primul avion lovea Turnurile Gemene.

Biden nu a susținut discursuri, ci doar a trimis un mesaj comemorativ. Decizia a fost luată pe fondul tensiunilor iscate de gestionarea retragerii din Afganistan. Mesaje au trimis și Barack Obama și George Bush, vorbind de unitate, compasiune și eroism. Notă discordantă a făcut Donald Trump, care nu a participat la nicio ceremonie, dar a trimis un mesaj video în care îl numește pe Biden incompetent și idiot.

La 11 septembrie 2001, nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane aparţinând United Airlines şi American Airlines. Două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), unul a vizat clădirea Pentagonului (Washington) şi un altul s-a prăbuşit pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

ADVERTISING

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea comemorărilor din SUA și mesajele transmise din toată lumea la 20 de ani de la atentatele care au schimbat lumea:

9/11 ceremonies, events and coverage on 20th anniversary | CBSN

19:35 - Actorul Robert De Niro spune că aceste comemorări sunt importante pentru ca viitoarele generații să înțeleagă pericolul.

”Nimeni nu vrea ca așa ceva să se întâmple din nou. Copiilor trebuie să li se amintească în școli, ce s-a întâmplat, din punct de vedere istoric, se poate repeta foarte ușor oricând. Se întâmplă în altă formă, dar e aceeași boală. Asta este, pentru mine, cel mai important despre 9/11 - o aducere aminte. 20 de ani nu e deloc mult în marea scehmă a lucrurilor”, a spus actorul, la CNN.

De Niro locuia la doar câteva blocuri de Ground Zero.

18:55 - Un mesaj a avut și fostul prședinte Barack Obama, în mandatul căruia a fost ucis Osama bin Laden.

ADVERTISING

"Pentru Michelle şi pentru mine, imaginea care persistă din acea zi nu se referă doar la turnurile prăbuşite şi la ruinele rămase. Sunt şi pompierii care aleargă să urce pe scări în timp ce alţii alergau să coboare. Pasagerii care au decis să ia cu asalt cabina piloţilor, ştiind că ar putea fi ultimul lor act. Voluntarii care s-au prezentat zilele următoare la centre de recrutare, cu intenţiile de a-şi pune vieţile la dispoziţie.

În ultimii 20 de ani, am văzut permanent aceste dovezi de curaj şi altruism. Le-am văzut acum zece ani, când, după ani de perseverenţă, armata noastră a făcut dreptate cu Osama ben Laden. Şi vedem acest lucru astăzi, când medicii şi asistenţii, epuizaţi, fac tot ce pot pentru a salva vieţi (...)", a subliniat Barack Obama.

"Aceşti oameni reprezintă ce este mai bun în America, ceea ce ne poate aduce împreună şi ceea ce trebuie să ne aducă împreună. 11 Septembrie ne aminteşte de faptul că mulţi americani îşi arată devotamentul în moduri extraordinare, nu doar în momente de crize majore, ci în fiecare zi. Să nu uităm acest lucru şi să nu luăm niciodată aceste lucruri ca fiind de-a gata", a încheiat Barack Obama.

ADVERTISING

18:36 - Donald Trump nu participă la nicio ceremonie, însă a transmis un mesaj în care îl acuză pe Biden de incompetență.

"Acesta este de asemenea un moment trist pentru modul în care războiul nostru împotriva celor care au făcut atât de mult rău ţării noastre s-a încheiat săptămâna trecută", a declarat Trump. "Liderul ţării noastre a părut un idiot", a adăugat el. "Ne va fi greu să ne revenim după ruşinea pe care această incompetenţă a cauzat-o", a continuat miliardarul în înregistrarea sa video.

Exprimându-şi regretul pentru cei 13 soldaţi americani ucişi într-un atentat lângă aeroportul din Kabul în august, Donald Trump a denunţat confiscarea de echipamente militare americane de către talibani, "fără că a un singur foc de armă să fie tras".

"Joe Biden şi administraţia sa incompetentă au capitulat", a declarat Trump.

18:09 - George W. Bush a susținut un discurs la ceremonia din Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbușit al patrulea avion deturnat de teroriști.

”Acum 20 de ani, cu toții am descoperit, în diferite moduri, în diferite locuri, dar toți în același moment, că viețile noastre s-au schimbat pentru totdeauna. Lumea a răsunat de sirene, apoi a amuțit în lipsa vocilor care nu aveau să se mai audă niciodată.

Aceste vieți sunt prețuite de întreaga țară și infinit mai prețuite de mulți dintre voi. Astăzi ne amintim pierderea voastră. Vă împărtășim durerea și onorăm bărbații și femeile pe care i-ați iubit”, a spus Bush.

”Ne-am îngrozit de distrugere și ne-am minunat de valul de eroism și bunătate care s-a ridicat ca să o contracareze. Am fost șocați de forța răului și recunoscători pentru eroismul și decența ce i s-au opus. Prin sacrificiul salvatorilor, ajutorul străinilor, solidaritata și grația din doliul prin care am trecut, acțiunile dușmanilor au scos la iveală spiritul oamenilor. Am fost mândri de națiunea noastră rănită”, a mai spus Bush.

17:28 - Un nou moment de reculegere la Ground Zero. 17:28 (10:28 ora locală, n.red.) e ora la care turnul din nord s-a prăbușit. După acest moment, Charis Jackson interpretează ”Never Alone”.

17:19 - La ceremonia de la Pentagon, șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a susținut un discurs.

”Valorile și principiile din Constituție și după care ne trăim viețile zi de zi au fost plătite cu sânge chiar în acest loc pe 11 septembrie 2001, la ora 09:37 (ora locală, n.red.). Pe 9/11 au încercat să ne distrugă. Au încercat să ne divizeze. Dar nu au reușit. În loc să sădească frică, ne-am strâns împreună în New York, în Pennsylvania li aici, la Pentagon, ca o națiune care acționează cu unitate, eroism și perseverență”, a spus Milley.

Au fost comemorați aici și cei 13 soldați americani care au murit pe 26 august în atentatul de pe aeroportul din Kabul.

17:05 - Fostul președinte american George W. Bush, care era în funcție în momentul atentatelor, participă la ceremonia de comemorare de la Shanksville, Pennsylvania.

Și aici, numele celor 40 de pasageri și membri ai zborului 93 United Airlines vor fi citite cu voce tare și Bush va ține un discurs. Și vicepreședintele Kamala Harris e în Pennsylvania.

9/11 anniversary: Kamala Harris, George Bush help pay tribute to United 93 crash victims | FULL

16:44 - La New York, Kelli O'Hara a interpretat ”You'll never walk alone”, rudele victimelor continuă să citească numele celor care au murit acum 20 de ani.

16:24 - Un sondaj citat de CNN arată că 57% dintre americani spun că atentatele au schimbat modul în care își trăiesc acum viețile. 68% spun că atacurile au avut un impact asupra drepturilor și libertăților cetățenilor.

16:03 - Al doilea moment de reculegere este ținut în New York. Bruce Springsteen interpretează după "I'll See You In My Dreams".

15:56 - Sunt citite numele celor 2.996 de victime ale atentatelor.

15:45 - Primul moment de reculegere e ținut la New York la această oră. În SUA este 08:45 și aceasta este ora când primul avion a lovit Turnurile Gemene. Alături de Joe și Jill Biden se află și Barack și Michelle Obama, dar și Bill și Hillary Clinton.

New York holds first moment of silence to remember 9/11 dead • FRANCE 24 English

15:21 - Într-un mesaj video dedicat comemorării tragediei din 9 septembrie 2001, ambasadorul României în SUA și diplomaţi ai ambasadei aduc un omagiu celor uciși, precum şi eroilor de la New York. Amintim că vineri și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj.

Tribute paid by the diplomats of the Embassy of Romania in Washington to the victims of the September 11, 2001 terrorist attacks

Tribute paid by the diplomats of the Embassy of Romania in Washington to the victims of the September 11, 2001 terrorist attacks

Publicată de Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US pe Sâmbătă, 11 septembrie 2021

15:10 - Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a transmis un mesaj pentru americani: "Gândurile şi rugăciunile mele - şi cele ale familiei mele şi ale întregii naţiuni - se îndreaptă către victime, supravieţuitori şi familiile afectate, precum şi către membrii primelor echipe de salvare chemate la datorie. Vizita mea la World Trade Center în 2010 îmi rămâne întipărită ferm în memorie.

Îmi reaminteşte că, în timp ce îi omagiem pe cei de numeroase naţionalităţi, religii şi din medii diferite care şi-au pierdut viaţa, aducem de asemenea un tribut rezistenţei şi determinării comunităţilor care şi-au unit forţele pentru a reconstrui", a spus suverana britanică.

15:00 - Vineri, în ajunul împlinirii a douăzeci de ani de la atentatele de la 11 septembrie, preşedintele SUA a lansat, într-un mesaj video, un apel americanilor la unitate, "forţa noastră cea mai mare",notează AFP, citată de Agerpres.

"Este pentru mine învăţătura principală din 11 septembrie. Aceea că, atunci când suntem cei mai vulnerabili, unitatea este forţa noastră cea mai mare", a declarat preşedintele american, filmat la Casa Albă, într-un mesaj de aproximativ şase minute.

"Unitatea nu înseamnă că trebuie să credem cu toţii acelaşi lucru, dar este esenţial să ne respectăm reciproc şi să avem încredere unul în celălalt", a mai spus Joe Biden în mesajul său video către o Americă profund divizată.

President Biden on the 20th anniversary of 9/11

On the eve of the 20th anniversary of the horrific 9/11 attacks, President Biden honors the lives of those we lost and highlights how even at our most vulnerable – unity is our greatest strength.

Publicată de The White House pe Vineri, 10 septembrie 2021

Citește și:

Femeia care a tras primul semnal de alarmă cu privire la Osama bin Laden, cu mult înainte de atentatele din 11 septembrie 2001


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇