Femeia care a tras primul semnal de alarmă cu privire la Osama bin Laden, cu mult înainte de atentatele din 11 septembrie 2001

Femeia care a tras primul semnal de alarmă cu privire la Osama bin Laden, cu mult înainte de atentatele din 11 septembrie 2001

Gina Bennett este prima persoană care a avertizat cu privire la pericolul reprezentat de Osama bin Laden, pe care a început să-l urmărească încă de la debutul carierei sale în lumea serviciilor de informaţii, se arată într-un amplu material CNN.

Articolul este un extras adaptat din cartea „The Rise and Fall of Osama bin Laden” de Peter Bergen, analist pe chestiuni de securitate naţională.

Gina Bennett s-a angajat ca dactilografă la Departamentul de Stat al SUA în 1988, la scurt timp după absolvirea Universităţii din Virginia. Licenţiată în economie şi politică externă, a fost promovată după câteva luni în funcţia de analist în cadrul Biroului de Informaţii şi Cercetare al instituţiei americane.

Timp de opt ore pe zi, Bennett, care este în prezent membru al Senior Analytic Service din cadrul CIA, având poziţia de consultat senior la Centrul Naţional Antiterorism, monitoriza informaţii din diverse surse, în scopul analizării tendinţelor privind terorismul.

ADVERTISING

În 1989, odată cu prăbuşirea URSS şi căderea Zidului Berlinului, Răboiul Rece s-a încheiat, iar Bennett a identificat o nouă ameninţare, născută în urma acestor evenimente. “Arabii afgani”, veteranii arabi ai jihadului antisovietic purtat în anii 1980 în Afganistan, se întorceau în ţările lor – ca Algeria, Egipt şi Tunisia –, iar Bennett a observat că unii dintre ei se alăturau unor grupuri înarmate.

În urma unor investigaţii mai amănunţite, a aflat că mii de arabi afgani şi-au părăsit ţările de origine în anii 1980 pentru a merge în Pakistan şi Afganistan, fiind susţinuţi de o reţea care alimenta războiul din Afganistan cu oameni, bani şi provizii.

La începutul anilor 1990, această reţea trimitea veteranii conflictului sovieto-afgan să se alăture grupărilor islamiste răspândite prin lume.

Bennett a început să scrie rapoarte secrete pe baza informaţiilor pe care le afla. Tot acum a aflat de un aşa-numit "Abu Abdullah", cel care finanţa o parte dintre arabii afgani şi care avea să se dovedească a fi nimeni altul decât Osama bin Laden.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La scurt timp avea să cerceteze atacurile cu bombă care au avut loc în 1992 la două hoteluri din Aden, Yemen, unde era cazaţi soldaţi americani. Potrivit autorităţilor locale, atacul fusese finanţat de Osama bin Laden, care locuia la acea vreme în Sudan.

În 1993 o bombă a explodat în parcarea de la subsolul World Trade Center, fiind ucişi şase oameni. Bennett, care se afla în acel moment în spital cu primul său născut, a realizat că “razboiul sfânt” al arabilor afgani s-a răspândit şi a ajuns acum în New York.

Într-un raport din 1993 îl identifică pe "Usama bin Ladin" ca sponsor al militanţilor islamici din diverse ţări, inclusiv SUA, care îşi datorează averea companiei de construcţii a familiei sale.

Potrivit CNN, este pentru prima dată când guvernul american emite un avertisment cu privire la pericolele unei grupări jihadiste globale şi el vine, de fapt, din partea unui analist junior.

ADVERTISING

Într-un raport ulterior menţionează că bin Laden a fondat o grupare numită Al-Qaida, fiind pentru prima dată când aceasta este identificată drept o ameninţare.

Dacă în rapoartele secrete îl numeşte doar “finanţator”, Bennett  spune ca personal a văzut în el mai mult de atât, că acţiunile sale sunt motivate de credinţele lui religioase şi de experienţa războiului din Afganistan, unde oameni din diferite ţări arabe au luptat în numele lui Allah şi URSS s-a prăbuşit la doi ani de la încheierea războiului.

Bennett a prezis că şederea prelungită a lui bin Laden în Afganistan, unde s-a mutat în 1996, în urma presiunilor guvernului saudit şi ale celui american, unde erau instruiţi sute de mujahedini şi unde se reuneau adesea liderii grupărilor extremiste, ar putea fi mai periculoasă pentru interesele SUA pe termen lung decât cei trei ani petrecuţi în Khartoum, capitala Sudanului.

În primăvara şi vara anului 2001, serviciile americane de informaţii au primit o serie de rapoarte credibile despre planurile lui Osama bin Laden de a lansa atacuri asupra unor ţinte americane, avertizările continând să vină inclusiv din partea lui Bennett, care lucra acum la CIA.

Cum multe tentative ale Al-Qaida dăduseră greş până atunci, înalţii oficiali din domeniul apărării naţionale aveau impresia că CIA exagerează. Bennett însăşi avea îndoieli.

Gina Bennett se afla la biroul său, la Centrul Antiterorism al CIA, când a auzit că un avion a lovit complexul World Trade Center. Ea şi colegii săi au văzut la televizor un al doilea avion intrând în celălalt turn.

Conducerea agenţiei a cerut ca toţi angajaţii să evacueze clădirea, mai puţin cei de la Centrul Antiterorism. Bennett şi echipa sa încercau să afle care ar putea fi următoarea ţintă. Între timp, un al treilea avion se prăbuşea peste Pentagon, în Washington, D.C.

În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 şi-au pierdut viaţa 2.977 de oameni.

La scurt timp, lui Bennett i s-a cerut să investigheze rolul lui Saddam Hussein în atacuri. Despre regimul irakian şi Al-Qaida nu a găsit însă mai mult decât faptul că exista între ele o reciprocă ostilitate. Cu toate acestea, preşedintele George W. Bush a declarat război Irakului.

În martie 2003 a început Războiul din Irak.

Bennett şi colegii săi au avertizat administraţia americană că războiul vine la momentul potrivit pentru Al-Qaida, extremiştii religioşi din lumea musulmană îndreptându-se acum spre Irak.

Pe 2 mai 2011, Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan de trupele de elita ale marinei americane.

Întrebată atunci de o tânără colegă dacă a fost o zi proastă pentru Al-Qaida, a răspuns: “Ei bine, da. A fost o zi destul de proastă, dar cu siguranţă nu cea mai proastă”. În urma reacţiei de surpriză a colegei sale, a întrebat-o pe aceasta dacă a auzit vreodată de Baader-Meinhof, o grupare care  a terorizat Germania în anii 1970. Colega i-a răspuns că nu.

“Atunci când, într-o zi, un ofiţer CIA de la Centrul Antiterorism întreabă un alt ofiţer dacă a auzit de Osama bin Laden sau de Al-Qaida şi acesta va spune nu, aceasta va fi cea mai proastă zi”, a continuat Bennett.

C.S.

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇