Tony Blair critică abandonarea Afganistanului în mâinile grupului care a început masacrul din 11 septembrie

Tony Blair critică abandonarea Afganistanului în mâinile grupului care a început masacrul din 11 septembrie

Decizia Occidentului de a abandona Afganistanul în mâinile talibanilor este tragică și inutilă, spune fostul premier Tony Blair, în mandatul căruia Marea Britanie a intrat în războiul din Afganistan, în 2001, alături de Statele Unite.

”Abandonarea Afganistanului şi a poporului său este tragică, periculoasă şi inutilă, (nu este) nici în interesul lor, nici al nostru”, a scris Tony Blair într-un articol postat pe site-ul fundaţiei sale.

Este prima reacţie a lui Blair, de la prăbuşirea guvernului afgan şi preluarea puterii de către talibani.

”Privind consecinţele deciziei de a preda Afganistanul aceluiaşi grup de la care a început masacrul din 11 septembrie şi în aşa fel încât pare să scoată în evidenţă umilinţa noastră, întrebarea care se pune aliaţilor şi duşmanilor este: a pierdut Occidentul toată voinţa strategică?”, a remarcat fostul premier britanic.

Foarte criticat pentru dorinţa sa de a urma SUA în Afganistan şi Irak, Tony Blair explică faptul că strategia actuală a occidentalilor va fi în detrimentul acestora pe termen lung.

”Lumea nu mai ştie ce reprezintă Occidentul, atât de evident este încât decizia de retragere din Afganistan în acest mod a fost motivată nu de strategie, ci de politică (…) Am făcut-o în aplauzele tuturor grupurilor jihadiste din lume”, a apreciat el.

”Rusia, China şi Iranul observă şi profită de aceasta. Angajamentele asumate de liderii occidentali vor fi considerate evident ca o monedă devalorizată”, a menţionat fostul premier britanic.

ADVERTISING

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe




În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇