Românii se inghesuie la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei, în județul cu cea mai mare rată de infectare Covid din țară (Galerie foto)

Românii se inghesuie la pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei, în județul cu cea mai mare rată de infectare Covid din țară (Galerie foto)

Pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei a început de la primele ore ale dimineții, în comuna Ion Corvin din Constanța, aflată în plin cod galben de ninsoare și în județul cu cea mai mare rată de infectare din țară cu noul coronavirus.

Filtrul de poliție amplasat la intrarea in localitatea Corvin verifică mașinile care intră în localitate, dar nu le pot interzice accesul, întrucât Comuna Ion Corvin nu este o localitate carantinată.

INSTANT_SF_ANDREI_13INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mașinile vin din întreaga țară, inclusiv Brașov sau București, relatează Antena3. În schimb, la locul pelerinajului, jandarmeria permite accesul doar celor cu buletin de localnic, potrivit televiziunilor de știri.

O nouă declarație a ÎPS Teodosie șochează. El a spus că cine merge la pelerinaj trebuie să își asume inclusiv moartea în numele credinței.

INSTANT_SF_ANDREI_16INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu”, a răspuns prelatul într-un interviu video acordat ConstanțaTV, în care a fost întrebat dacă pierderea unei singure vieți care vine la acest eveniment ar fi prea mult.

INSTANT_SF_ANDREI_24INQ_Octav_Ganea

Urmărește principalele evenimente de la pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei:

ADVERTISING

14.00: Autoritățile județene au anunțat că vor fi sanționați toți participanții care nu au respectat regulile, inclusiv membrii clerului.

Autoritățile estimează că la slujbă au participat aproximativ 400 de persoane și că cel puțin o sută de oameni nu au respectat regulile anti-Covid.

„De-a lungul zilei nu au fost mai mult de 400 de oameni, la slujbă au asistat undeva la 300 de oameni, care au respectat normele sanitare, erau pe punctele acelea trasate de preoții de acolo împreună cu organele de ordine publică. Persoanele care au dorit să urce la acest pelerinaj au fost lăsate să treacă, după ce li s-a adus la cunoștință faptul că sunt pasibile de o sancțiune contravențională. Numărul celor care nu au respectat prevederile legale în acest sens e puțin peste 100. La momentul de față, având în vedere imaginile pe care le-am urmărit, vă pot garanta că nu a existat absolut niciun risc de contaminare”, a precizat prefectul Silviu Ioan Coșa, prefectul județului Constanta, pentru Digi24, citat de Mediafax.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

12.06 Slujba s-a teminat, iar pelerinii încep să plece. Potrivit televiziunilor aflate la fața locului, nu au fost mai mult de 300 de pelerini, dar au fost aproximativ 150 de preoți la ceremonie.

11.40: Deși Arhiepiscopul Tomisului spunea că acei credincioși care nu pot vedea slujba o pot urmări pe Facebook, de aproximativ două ore Arhiepiscopia Tomisului transmite ”Live” doar audio, pe post de imagini de la eveniment rulând o serie de icoane și imagini cu clădirea Mînăstirii Sfântului Apostol Andrei.

INSTANT_SF_ANDREI_14INQ_Octav_Ganea

11.10: Slujba continuă. Peste 130 de jandarmi şi poliţişti asigură măsurile de ordine publică la această ceremonie religioasă, scrie News.ro.

INSTANT_SF_ANDREI_23INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

9.45: Slujba a început, ÎPS Teodosie a făcut apel la cei circa 150 de enoriași să poarte mască și să respecte distanțarea socială, relatează Europa Liberă.

9.15 - ÎPS Teodosie a ajuns la Peștera Sfîntului Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și i-a îndemnat pe credincioșii care nu pot să ajungă la pelerinaj să urmărească procesiunea evenimentelor pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISING

*************

Duminică, a sosit aici și ÎPS Teodosie, în mașina BOR, care a fost oprită și verificată de polițiști la intrarea în localitate. Întrebat de jurnaliști dacă a pregătit o declarație, răspunsul prelatului a fost ”Ce declarație?!”. De fapt, poliția nici nu i-a cerut hârtia, ci a lăsat mașina să plece mai departe.

Focus Press - IPS Teodosie, oprit de poliție

Autoritățile au decis anul acesta ca doar localnicii să aibă acces la pelerinaj, provocând indignarea bisericii, cel mai vocal fiind Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Acesta a trimis, în urmă cu cîteva zile o scrisoare deschisă Guvernului Orban, în care numește restricțiile și amenzile impuse de pandemia COVID-19 drept ”abuzuri” și duce comparația până la limita evenimentelor din decembrie 1989.

Cererile sale de organizare a unui pelerinaj au fost respinse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, dar și de primarul Constanței, Vergil Chițac, iar Orban i-a răspuns îndemnându-l să vegheze la sănătatea oamenilor.

„Sfatul meu sincer către Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie este să îndemne credincioşii la respectarea regulilor, pentru că aceste reguli nu sunt făcute ca să împiedice credincioşii să se roage sau să participe la pelerinaje sau alte activităţi, ci sunt făcute ca să apere sănătatea şi eu cred că orice om trebuie să aibă grijă de sănătatea oamenilor”, a concluzionat şeful Guvernului.

ÎPS Teodosie, în schimb, consideră că cine își asumă să meargă la pelerinaj își asumă inclusiv decesul în numele credinței.

”Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu”, a răspuns prelatul într-un interviu video acordat ConstanțaTV, în care a fost întrebat dacă pierderea unei singure vieți care vine la acest eveniment ar fi prea mult.

https://www.facebook.com/arhiepiscopiatomisului.ro/videos/1717422785087026

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇