Situația provocată de COVID-19 se înrăutățește în Constanța, în timp ce Patriarhia și Arhiepiscopia Tomisului insistă să le fie permis credincioșilor să meargă în pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei.
Vineri în județ au fost depistate 536 de noi îmbolnăviri. Cifra este în scădere față de joi, dar peste media ultimelor două săptămâni.
În total, în ultimele 14 zile, în județ au fost depistate 6.290 de cazuri, cifre ce nu au fost înregistrate aici nici măcar în sezonul estival.
Astfel, rata de infectare se menține una ridicată. Vineri a ajuns la 7,54 cazuri la 1.000 de locuitori, în creștere față de joi, când era de 7,1 cazuri/mia de locuitori.
Biserica vrea pelerinaj. Va da și de data aceasta Guvernul înapoi?
Amintim că în aceste zile Constanța e în centrul unui scandal după ce arhiepiscopul Tomisului refuză să respecte carantina și le-a cerut preoților și credincioșilor să meargă în pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei.
Și Patriarhia a cerut oficial Guvernului să permită pelerinajul de Sf. Andrei.
IPS Teodosie chiar a mers până în instanță pentru asta și s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa autorităților, comparând situația cu cea de la Revoluție și pe el cu preotul Laszlo Tokes.
Tribunalul Constanţa a respins însă chiar azi ordonanţa preşedinţială depusă de Arhiepiescopia Tomisului pentru suspendarea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, care interzice pelerinajele religioase pentru alte persoane decât cele din localitatea unde are loc evenimentul. Instanţa a considerat cererea ca fiind inadmisibilă. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Până acum, Guvernul a dat înapoi în fața BOR atât la pelerinajul de la Sfânta Parascheva, de la Iași, cât și la cel de Sfântul Dumitru, de la București.
IPS Teodosie: Credincioșii au stat în frig, alții în confortul templelor economice
IPS Teodosie insistă că sunt ignorate drepturile credincioșilor și că bisericile sunt discriminate față de mall-uri sau ”alte temple economice”. Într-un răspuns dat joi primarului Vergil Chițac, Arhiepiscopia Tomisului cere ca economia să nu devină religie pentru autorități.
”Domnule primar, cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați. A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.
Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice. Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali.
Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc. Așa ar fi democratic”, se arată în mesajul Arhiepiscopiei, postat pe Facebook.
Citește mai multe pe acest subiect: