România primește bani de la americani, ca parte a pachetului de sprijin pentru Ucraina

România primește bani de la americani, ca parte a pachetului de sprijin pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat două pachete de ajutor pentru Ucraina și vecinii săi, în valoare totală de aproape 2,7 miliarde de dolari, în timp ce secretarul de Stat Antony Blinken a făcut o vizită neanunțată la Kiev.

Printre statele care vor primi sprijin financiar se numără și ţara noastră.

Departamentul de Stat a explicat că dă aceşti bani statelor din regiunea Ucrainei, inclusiv membri ai NATO, pentru că sunt „cel mai potențial expuși riscului unei viitoare agresiuni ruse”.

Din suma anunţată, 1 miliard de dolari va merge direct în Ucraina, în timp ce restul va fi împărțit între Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Moldova. , Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, transmite Deutsche Welle.

ADVERTISING

Decizia trebuie însă mai întâi aprobată de Congres.

Angajamentul a fost dezvăluit la scurt timp după ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis separat sprijin militar pe termen lung pentru Ucraina, în valoare de până la 675 de milioane de dolari.

Noile contribuții ridică ajutorul total al administrației Biden acordat Ucrainei la 15,2 miliarde de dolari și vin pe măsură ce Kievul recucereşte teritoriile ocupate de Rusia.

Austin a subliniat că sprijinul militar al aliaților pentru Ucraina dă roade pe câmpul de luptă, menționând că forțele ucrainene și-au început contraofensiva în sudul țării. „Acum, vedem succesul demonstrat al eforturilor noastre comune pe câmpul de luptă”, a spus Austin, joi, la o reuniune a aliaților SUA la baza Ramstein din Germania.

ADVERTISING

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇