Ziua 196 de război: Ucraina a lansat un contraatac surpriză şi poate recuceri oraşul Herson până în octombrie

Ziua 196 de război: Ucraina a lansat un contraatac surpriză şi poate recuceri oraşul Herson până în octombrie

Ziua 196 de război vine cu o confirmare de la Pentagon care arată cotele disperării Rusiei: a cumpărat arme și muniții din Coreea de Nord.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Volodimir Zelenski a salutat decizia anunțată de Comisia Europeană în privința vizelor pentru ruși, dar a precizat că este loc de mai mult. Vineri vor fi discutate la Bruxelles și noile măsuri în criza energiei, care includ și o plafonare a preţului hidrocarburilor vândute de către Moscova. Se pare, însă, că Budapesta amenință iar că va bloca orice extindere a sancțiunilor, de data aceasta vrând să obțină scoaterea de pe lista neagră a trei oligarhi ruși.

Pe de altă parte, comandantul suprem al armatei Ucrainei, Valeri Zalujni, a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din Crimeea. Iar Ucraina a lansat un contraatac surpriză în regiunea de nord-est Harkov şi se aşteaptă să recucerească Hersonul până în octombrie.

Între timp, în Berdiansk, o altă localitate ocupată de ruși din regiunea Zaporojie, comandantul militar a fost ținta unui atentat cu mașină capcană și e în stare gravă.

ADVERTISING

Însă Putin nu vede nicio pierdere pentru Rusia, chiar dacă i-au murit soldații cu zecile de mii în Ucraina. Insistă că nu el a început războiul și spune și care este deja marele câștig, în timp ce amenință să taie de tot gazul, dar și să dinamiteze acordul pe cereale. Practic, amenință lumea cu frig și foamete.

Situația pe front

  • Ucraina recunoaşte atacurile din Crimeea - Comandantul șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din Crimeea. Într-un articol publicat de Ukrinform, o agenție de presă de stat, generalul a spus că s-au folosit rachete (nu forţe speciale) și 10 avioane de război au fost distruse. Atacurile pentru care și-a asumat responsabilitatea includ explozia devastatoare din august asupra bazei militare din Saki. Rusia susține și astăzi că a fost un accident.
  • Contraatac surpriză - Ucraina a lansat un contraatac surpriză în regiunea de nord-est Harkov, presând forțele ruse care se confruntă și cu atacuri în sud. Un oficial care reprezintă Republica Populară Donețk, controlată de ruşi, a declarat că forțele ucrainene au „încercuit” Balakliia, un oraș din est, de 27.000 de oameni, situat între Harkov și Izium ocupat de ruși.
  • Herson recucerit în octombrie - Forțele ucrainiene plănuiesc o campanie lungă și brutală cu scopul de a prelua cea mai mare parte din regiunea Herson până la sfârșitul anului. Obiectivul e ambițios, dar posibil, au spus oficialii americani. Trupele ucrainene ar putea fi în poziția de a ocupa întregul mal drept al râului Nipru, inclusiv orașul Herson, până în octombrie, potrivit unui fost general francez.
  • Atac la psihiatrie - Primarul din Kramatorsk Alexander Goncharenko spune că rușii au bombardat spitalul de psihiatrie. Nu există victime, însă daunele sunt considerabile.
  • Rușii se laudă cu o victorie - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că soldații săi au reușit să captureze satul Kodema din Donețk, pentru care se dădeau de mult timp lupte grele.
  • Mercenarii nu fac față ucrainenilor - Statul General al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că mercenarii angajați de Kremlin au suferit pierderi semnificative în teritoriile ocupate din Ucraina, cu 40% din personal ucis sau grav rănit.
  • Bombardamentele au continuat în Donețk - În Sloviansk a fost bombardat un bloc, parte din intrare prăbușindu-se.
  • Putin și Kim Jong Un - Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a anunțat că Rusia achiziţionează o cantitate mare de arme şi muniţie din Coreea de Nord pentru a fi folosite în Ucraina: „Acest lucru dovedeşte situaţia în care se află Rusia în ceea ce priveşte logistica şi aprovizionarea. Credem că lucrurile merg prost pentru Rusia pe acest front”.
  • Un oficial american a declarat anterior, sub rezerva anonimatului, că Ministerul rus al Apărării este în proces de a procura din Coreea de Nord rachete şi obuze de artilerie în valoare de milioane de dolari, „pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina".
ADVERTISING

Putin a ieșit la atac

  • Putin spune ce-a câștigat - Vladimir Putin a răspuns întrebării ce a pierdut și ce a câștigat Rusia din 24 februarie până acum, prezent la Forumul Economic al Estului, la Vladivostok: „Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic. Principalul câștig e întărirea suveranității noastre. Da, există o polarizare, dar consider că e benefică, atât în Rusia, cât și în lume. Vom respinge orice ne va împiedica să mergem înainte. (…) Al doilea și cel mai important lucru: Noi nu am început nimic în termeni de operațiuni militare, doar vrem să îi punem capăt”.
  • Acordul pe cereale, în pericol - Putin acuză că o majoritate a exporturilor de cereale ucrainene ajung în state membre ale Uniunii Europene şi nu în ţări sărace, ceea ce ridică un risc al unei ”catastrofe umanitare”. El a amenințat cu o limitare a acestor exporturi.
  • Rusia nu va mai livra nici petrol şi nici gaze naturale ţărilor care plafonează preţul hidrocarburilor vândute de către Moscova, ameninţă tot Putin. O plafonare a preţurilor ”ar fi o decizie absolut stupidă”, a spus Putin.
  • Ironii cu Nord Stream 2 - În timp ce a închis robinetul la Nord Stream 1, Putin transmite Germaniei că e gata oricând să dea drumul la Nord Stream 2, proiect înghețat după începutul războiul. Deci practic mesajul este tot ca Europa să ridice sancțiunile dacă vrea gaz: „Dacă aveți nevoie, vă rog, îl deschidem imediat”.
  • Lista neagră crește - Ca răspuns la noile propuneri ale Comisiei Europene în ce privește gazul rusesc, Moscova a decis o interdicție generală de a intra în țară pentru „toți liderii militari din UE, toți oficialii de rang înalt de la instituțiile de ordine publică din statele UE, reprezentanții organizațiilor comerciale europene din industria de armament și echipamente militare implicați în aprovizionarea Ucrainei”.
ADVERTISING

Zaporojie, zonă periculoasă

  • Ucraina vs Rusia în raportul AIEA - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat raportul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), pe care Moscova l-a criticat: „Raportul menţionează prezenţa echipamentului militar rus în centrala nucleară, presiunea exercitată acolo asupra angajaţilor noştri şi face aluzie clară la ocupaţia militară rusă. Ăsta este un lucru bun".
  • Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare, din cauza deteriorării situației de securitate, a declarat Oleh Korikov, inspectorul șef de stat pentru securitatea nucleară și radiologică din Ucraina.
  • Atentat cu mașină capcană - Comandantul militar al Berdianskului ocupat, Artem Bardin, a fost ținta unui atentat și mașina în care se afla a explodat. Inițial, s-a anunțat că a murit, însă rușii din Zaporojie spun că este în stare gravă, dar în viață. Piciorul său a fost sfârtecat în explozie și a pierdut mult sânge. Rușii dau vina pentru atac pe „sabotori ucraineni”.
  • Evacuaţi zona! Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a cerut locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare să plece pentru propria lor siguranță. Orașul Enerhodar, care deservește centrala nucleară, a fost atacat de forțele ruse și a rămas fără curent.
  • Rusificare sub amenințarea nucleară - Presa Kremlinului scrie că în Energodar, oraș de lângă centrala nucleară Zaporojie, peste 10.000 de oameni au aplicat pentru a obține cetățenie rusă, după ce Putin a decis simplificarea procedurii.

Sancțiuni și diplomație

  • Plafonarea prețului la gaz - Comisia Europeană a anunțat miercuri un plan care cuprinde noi măsuri de economisire a energiei și de reducere a dependenței de energia rusească. Printre ele se numără și plafonarea prețului la gazul rusesc, în ciuda amenințărilor lui Vladimir Putin.
  • Sancțiuni doar pe-o parte - SUA și UE au crescut achizițiile din Rusia de aluminiu și nichel după începutul războiului, în ciuda faptului că impuneau sancțiuni, a dezvăluit o anchetă Reuters.
  • Vizele și responsabilitatea morală - Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător Ursulei von der Leyen şi liderilor europeni pentru restricţiile privind vizele pentru cetăţenii ruşi, subliniind faptul că „teritoriul european nu poate fi folosit pentru turism sau cumpărături de cei care în Rusia susţin scindarea şi batjocorirea Europei. (...) Acest lucru demonstrează deja cetăţenilor statului terorist că poartă o anumită responsabilitate morală pentru agresiunea statului lor împotriva Ucrainei şi a întregii Europe".
  • Ungaria continuă șantajul - Radio Europa Liberă citează surse care spun că Ungaria a amenințat Bruxelles-ul că va bloca o extindere a sancțiunilor împotriva Moscovei, dacă nu sunt scoși de pe lista neagră trei oligarhi ruși: Alisher Usmanov, Petr Aven și Viktor Rashnikov.
  • Liz Truss la Kiev - Liz Truss a avut marți seară o primă convorbire cu Volodimir Zelenski, în care l-a asigurat că are „sprijinul său deplin şi că Ucraina poate conta pe sprijinul Marii Britanii pe termen lung". Ea a acceptat și invitația lui Zelenski de a merge în Ucraina.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇