Ziua 197: Mină de război în apele României, Ucraina primeşte rachete Hellfire şi Blinken face o vizită surpriză

Ziua 197: Mină de război în apele României, Ucraina primeşte rachete Hellfire şi Blinken face o vizită surpriză

Ziua 197 de război aduce vești bune din Harkov. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că forţele ucrainene au recucerit mai multe localităţi din regiunea situată în nord-estul Ucrainei, care fuseseră ocupate de trupele ruse.

Totodată, el a spus că Ucraina mărește bugetul de apărare pentru a putea face faţă Rusiei în război, iar SUA au anunțat un ajutor suplimentar.

La Zaporojie, Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară că i-au răpit şi maltratat din personal. Asta în timp ce lupte grele au în continuare loc în zone din apropierea centralei nucleare, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să o închidă, pentru a evita un dezastru.

Iar Forțele Navale Române intervin pentru distrugerea unei mine de război descoperite în Marea Neagră.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Lupte grele la Zaporojie - Lupte grele au loc în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru. Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple, a anunțat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.
  • Vești bune din Harkov - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că sunt ”veşti bune” din regiunea Harkov, mulţumind militarilor pentru succesele obţinute. ”Săptămâna aceasta avem veşti bune din regiunea Harkov. Cred că fiecare cetăţean este mândru de luptătorii noştri. Este o mândrie binemeritată, un sentiment îndreptăţit. Nu este momentul acum să numim aşezările în care steagul ucrainean se întoarce. Dar este momentul să mulţumim Brigăzii 25 Aeropurtate, Brigăzii Mecanizate 92 şi Brigăzii Aeropurtate de Asalt 80 pentru curajul lor şi eroismul arătat în misiunile de luptă”, a arătat el.
  • Avans de 20 km - În analiza sa zilnică, ISW arată că forțele ucrainene au avansat cel puțin 20 de kilometri pe frontul de est, între Izium și Harkov, eliberând o suprafață de cel puțin 400 kmp.
  • Explozie în Melitopol - O explozie puternică a avut loc la sediul mișcării „Suntem cu Rusia” din Melitopol, oraș ocupat de ruși. Nimeni nu a fost rănit, dar rușii au numit incidentul „atac terorist”.
  • Contraatac în Nikolaev - Forțele ucrainene au distrus trei lansatoare de rachete, 15 vehicule blindate, 10 obuziere și tunuri de artilerie grea și două depozite de muniții în Nikolaev. Totodată, au ucis 108 de militari ruși.
  • Referendum pe 4 noiembrie - Partidul de guvernământ din Rusia a propus data de 4 noiembrie pentru organizarea de referendumuri de anexare în teritoriile ocupate din Ucraina.
  • Bani mai mulți pentru apărare - Volodimir Zelenski a anunţat că va mări bugetul de apărare pentru a putea face faţă Rusiei în război. Noul buget aprobat se ridică la peste 27.4 miliarde de dolari.
  • Angajați răpiți la Zaporojie - Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele ruse care ocupă centrala nucleară Zaporojie că i-au răpit şi maltratat din personal. Preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania nu ştie unde se află în prezent unele dintre acestea, adăugând că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.
  • Milioane de deportați - 2,5 milioane de persoane au fost deportate cu forţa din Ucraina, ca parte a unei scheme de ”filtrare” rusă în care mulţi oameni sunt torturaţi şi ucişi, a anunțat ambasadoarea adjunctă a Ucrainei la ONU Kristina Haiovişin.
  • Mină de război în Marea Neagră - Forțele Navale Române intervin joi pentru distrugerea unei mine de război descoperite în Marea Neagră. Mina se află la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.
ADVERTISING

Sancțiuni, diplomație și petrol:

  • Vizită surpriză - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut joi o vizită neanunțată în Ucraina, a doua în această țară de la invadarea Rusiei, în urmă cu mai bine de șase luni. Înaltul diplomat american se va întâlni cu oficiali ucraineni.
  • Sancțiuni pentru elita Rusiei - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunţă sancţiuni pentru peste 600 de persoane din ”elita de la conducerea Rusiei”, inclusiv membri ai Dumei de Stat: ”Ei sunt cu toţii responsabili pentru acest război, pentru teroarea împotriva poporului nostru”.
  • Restricţii pentru ruşi - Polonia și cele trei state baltice au anunțat că vor restricționa temporar accesul cetățenilor ruși care dețin vize UE.
  • Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 4 dolari, coborând sub nivelurile observate înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, ca efect al unor date economice negative din China, care au alimentat îngrijorările investitorilor cu privire la riscurile de recesiune.
ADVERTISING

Ajutor pentru Ucraina:

  • Mai mulți bani din SUA - Președintele Joe Biden a aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de până la 675 de milioane de dolari, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
  • Rachete din Norvegia - La întâlnirea aliaţilor Ucrainei de la baza Ramstein din Germania, ministrul norvegian al Apărării a declarat că țara sa va furniza aproximativ 160 de rachete Hellfire, precum și rampe de lansare și unități de ghidare, dar și echipamente de viziune nocturnă.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇