Risc de revărsare a Dunării - Viktor Orban își amână discursul din Parlamentul European

Risc de revărsare a Dunării - Viktor Orban își amână discursul din Parlamentul European

Premierul ungar Viktor Orban îşi amână toate deplasările internaţionale, din cauza furtunilor cu precipitaţii abundente provocate de ciclonul Boris în zona Europei Centrale şi a riscului de inundaţii în Ungaria, mai ales a revărsării Dunării.

Astfel, discursul pe care Orban urma să-l susţină săptămâna aceasta în plenul Parlamentului European va fi reprogramat, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ca urmare a condiţiilor meteo „extreme” şi a inundaţiilor iminente, „mi-am amânat toate obligaţiile internaţionale”, a scris Orban pe reţeaua socială X

ADVERTISING

Buletinele meteo atenţionează că debitele râurilor vor creşte în Ungaria la niveluri "istorice", alimentate atât de ploi, cât şi de sosirea maselor de apă dinspre alte ţări ale Europei Centrale, astfel că Dunărea s-ar putea revărsa inundând zone întinse.

În România, avem nou cod roșu de inundații în trei județe, stare de alertă în Galați și Vaslui. Bilanțul crește la 7 morți. Ce ajutoare dă Ciolacu.

"Toţi la bord! Până când vom fi în afara pericolului, ne vom concentra toate eforturile pe apărarea împotriva inundaţiilor", afirmase anterior Orban pe Facebook.

Premierul nu a precizat până când îşi amână deplasările externe. Deşi nu o menţionează în mod explicit, presa locală interpretează anunţul său în sensul că nu va fi prezent miercuri la sesiunea plenară a Parlamentului European la Strasbourg, unde e programată o dezbatere asupra priorităţilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Parlamentul European a confirmat de altfel într-un comunicat "amânarea pentru o dată ulterioară a discursului prevăzut săptămâna aceasta asupra priorităţilor preşedinţiei ungare".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇