Nou cod roșu de inundații și stare de alertă. Bilanțul crește la 7 morți. Curățenie cu deținuți. Stâlpi de 12 m cărați cu Black Hawk (Foto&Video)

Nou cod roșu de inundații și stare de alertă. Bilanțul crește la 7 morți. Curățenie cu deținuți. Stâlpi de 12 m cărați cu Black Hawk (Foto&Video)

Este a treia zi de când ciclonul Boris îşi dezlănţuie furia asupra Moldovei. În Galaţi şi Vaslui a plouat între 250 şi 300 litri/mp. Şi nu s-a terminat.

După prăpădul din weekend, hidrologii au emis azi un nou cod roșu de inundații pentru râuri din județele Iași, Vaslui și Galați, valabil până marți, la ora 12.00.

Bilanțul celor trei zile de când a venit urgia arată că 7 oameni au murit, două persoane sunt date dispărute, sute au rămas pe drumuri.

Peste 5.400 de locuințe și 15.000 de oameni au fost afectați.

În mai multe zone s-au ridicat tabere sau locuințe modulare pentru a-i găzdui pe sinistrați. 250 de containere vor servi drept locuinţe temporare. De asemenea, de la rezerva de stat au fost aduse alimente și alte produse de strictă necesitate.

Între timp, Guvernul s-a reunit, într-o şedinţă extraordinară, pentru primele măsuri - fiecare familie afectată va primi de urgenţă 10.000 de lei, iar dacă a pierdut pe cineva drag - ajutorul se dublează.

În plus, starea de alertă a fost instituită în zonele inundate din judeţele Galaţi şi Vaslui pentru efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii. Una dintre măsuri: deţinuţii vor ajuta la curățarea apei și a nămolului din locuințele afectate.

Despre situaţia catastrofală din România şi din celelalte state UE afectate de inundaţii se va discuta miercuri în Parlamentul European.

Spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante informaţii şi imagini din zonele afectate de natura dezlănţuită în ziua 3 de inundaţii.

ADVERTISING

23:09 - Curăţenie cu deţinuţi - Județul Galați a intrat în stare de alertă, după inundațiile severe din ultima perioadă, iar una dintre măsuri se referă la deținuții din Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, care vor ajuta la curățarea apei și a nămolului din locuințele afectate de inundații.

21:56 - 250 de containere - Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui au fost mobilizate 250 de containere ce vor servi drept locuinţe temporare, fiecare cu o capacitate de până la patru persoane.

21:17 - Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui.

20:11 - Prevenţie - În ultimele 72 de ore, echipele Apelor Române au lucrat la supraînălțarea digului de apărare de pe râul Chineja, de la Folteşti (Galaţi). În Izvoarele, echipele se luptă să evacueze apa din gospodării, iar la Piscu, râul Suhu este sub monitorizare constantă, cu nivelul apei în scădere. Situația rămâne critică la Cuza Vodă, unde forțele de intervenție au fost suplimentate.

20:06 - Ploi istorice - Situația din Galați pare să fie parte a unui fenomen meteo extrem care afectează întreaga regiune. În județul Vaslui, stația hidrometrică Cârja a raportat 253 l/mp, în timp ce la acumularea Sărata s-au măsurat 210,5 l/mp. Valorile anunțate pentru județul Vaslui sunt echivalente cu precipitațiile normale pentru un an întreg. Experții estimează că 60-65% din pagubele actuale din județul Galați au fost cauzate de precipitații care au depășit 200 l/mp, căzute într-un interval scurt de timp. Ploile torențiale au generat viituri rapide pe râurile mici, provocând inundații de tip fulger cu o probabilitate de revenire estimată la o dată la 100-120 de ani. Detalii AICI

ADVERTISING

19:54 - Armata la inundaţii - În ultimele 72 de ore, aproximativ 320 de militari din brigăzile 10 Geniu, 282 Blindată „Unirea Principatelor" şi din Regimentul 528 ISR „Vlad Ţepeş" au intervenit cu peste 50 de mijloace tehnice, în localităţile Pechea, Cuza-Vodă şi Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii. Sunt în desfăşurare şapte misiuni de intervenţie, a transmis Ministerul Apărării.

19:46 - Vin ajutoarele! - Consiliul Judeţean Galaţi anunţă că din rezervele statului au fost alocate 214 tone de alimente şi peste 200.000 de litri de apă pentru zonele afectate de inundaţii. În plus, 18.000 de pâini au fost distribuite de două firme private.

19:01 - Dezbatere în PE - Europarlamentarul Siegfried Mureşan anunţă că miercuri va avea loc o dezbatere în Parlamentul European despre situaţia din România şi din celelalte state membre afectate de inundaţii. ”Vrem să vedem cum putem ajuta cel mai bine, de la nivelul Uniunii Europene, oamenii şi ţările cele mai afectate. Decizia a fost anunţată acum câteva minute la începutul sesiunii plenare a Parlamentului de la Strasbourg”, adaugă Siegfried Mureşan.

18:18 - Elicopter cu stâlpi - Inspectoratul de Aviaţie al MAI intervine, luni, pentru refacerea infrastructurii critice în zonele afectate de inundaţii. Astfel, un elicopter Black Hawk transportă patru stâlpi pentru refacerea infrastructurii electrice. Stâlpii au peste 12 metri lungime, iar cel mai greu cântăreşte peste un sfert de tonă. Stâlpii sunt transportaţi vreo 10 km. E prima misiune de acest tip, în care elicopterele Black Hawk sunt utilizate pentru transportul unor elemente esenţiale de infrastructură.

Inspectoratul General de Aviație al MAI intervine pentru refacerea infrastructurii critice în zonele afectate de inundațiiMinisterul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General de Aviație, desfășoară în prezent o operațiune complexă în sprijinul cetățenilor din județul Galați, afectați de inundații severe. Un elicopter Black Hawk este implicat în transportul a patru stâlpi de electricitate, fiecare având o lungime de 12 metri. Cel mai greu dintre aceștia cântărește peste un sfert de tonă, ceea ce face intervenția extrem de dificilă și de importantă pentru restabilirea infrastructurii critice.Având în vedere accesul dificil în zonele afectate, transportul aerian al stâlpilor reprezenta singura soluție viabilă pentru refacerea infrastructurii critice. Stâlpii sunt transportați pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, intervenția fiind esențială pentru reabilitarea rețelei electrice și restabilirea alimentării cu energie.Aceasta este prima misiune de acest tip, în care elicopterele Black Hawk ale Inspectoratului General de Aviație al MAI sunt utilizate pentru transportul unor elemente esențiale de infrastructură.Autoritățile depun toate eforturile necesare pentru a sprijini comunitățile afectate și pentru a restabili serviciile esențiale cât mai curând posibil.

Publicată de Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. pe Luni, 16 septembrie 2024

17:45 - Cutremur de 5,2 grade în România, care s-a simţit şi în zona afectată de inundaţii

ADVERTISING

17:22 - Avem curent - Toate avariile de pe rețeaua de distribuție din județul Galați apărute în urma inundațiilor au fost rezolvate, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja.

15:56 - Cale ferată distrusă - Ploile torențiale au distrus complet tronsonul de cale ferată care lega Galațiul de Bârlad. Detalii AICI

Calea ferată Galați - Bârlad a fost distrusă de viiturile din ultima vreme ⛔ 16 Septembrie #vremea #meteo #inundatii...

Publicată de Meteoplus pe Luni, 16 septembrie 2024

15:45 - Stare de alertă - Starea de alertă va fi instituită în zonele afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui pentru efectuarea urgentă a lucrărilor de reparaţii, atât la casele şi anexele distruse, cât şi la drumuri, poduri şi alte obiective de infrastructură locală, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

15:40 - Încă un mort. Încă o persoană a fost găsită decedată în urma inundaţiilor, în localitatea Griviţa din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Ca urmare, bilanţul negru a ajuns la şapte morţi.

15:10 - Ajutor de la Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că fiecare familie afectată de inundaţii va primi un ajutor de urgenţă de maximum 10.000 de lei, iar în cazul acelor familii care şi-au pierdut pe cineva drag, ajutor suplimentar de 10.000 de lei. Şeful Executivului a precizat că suma totală a acestui prim ajutor este de 100 milioane de lei.

12:30 - Cod roșu de inundații - Hidrologii au emis, luni, o nouă avertizare cod roșu de inundații pentru râuri din județele Iași, Vaslui și Galați. Pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui – amonte S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi) este cod roșu de inundații. Avertizarea intră în vigoare luni, la ora 18:00 și este în vigoare până marți, la ora 12:00.

12:15 - Galați și Vaslui. În zona județelor Galați și Vaslui s-au înregistrat cele mai grave inundații din ultimii 15 ani. Din datele radar, în ultimele 48 de ore, s-au cumulat peste 250 litri/mp - spre 300 litri/mp.

CELE MAI GRAVE INUNDAȚII DIN ULTIMII 15 ANI PENTRU ZONA JUDEȚELOR GALAȚI ȘI VASLUI⚠️‼️Din datele radar, în ultimele 48...

Publicată de Meteoplus pe Luni, 16 septembrie 2024

10:55 - Ședință extraordinară de guvern. Premierul Marcel Ciolacu nu va mai participa luni la programul guvernamental din județul Buzău, anunțat inițial, pentru că a convocat o ședință extraordinară de guvern de la ora 15.00, pentru măsuri de intervenție rapidă și ajutor pentru persoanele afectate de inundații.

10:00 - Galați. În ultimele 24 de ore, 34 de persoane au fost salvate sau evacuate din patru localităţi din Galaţi. IGSU a adăugat că au fost înregistrate avarii la reţeaua de energie electrică în nouă localităţi din Galaţi, iar peste 4.200 de consumatori au fost afectaţi.

08:38 - Galați. DJ 251 s-a surpat între comunele Pechea și Slobozia Conachi.

Galați, Drumul județean 251 s-a surpat între Pechea și Costache Negri ⛔#galati #vremea #meteo #inundatii #viitura...

Publicată de Meteoplus pe Duminică, 15 septembrie 2024

08:22 - Vaslui. În comuna Berzeni, Vaslui, se face un dig de compartimentare din circa 500 de saci încărcați cu nisip, după ce în aval de acumularea Mușata, nivelul apei a atins cota de pericol. Ca o măsură suplimentară, Stația de pompare reversibilă (SPR4) Berezeni funcționează la capacitatea maximă, apa fiind deversată în râul Prut, informează ISU Vaslui. În zona aflată în pericol a fost transmis un mesaj Ro-Alert.

08:02 - Iași. Mai multe case și subsoluri de bloc din Iași sunt inundate luni dimineața, după ploile din ultimele ore. Inundat este și Pasajul Frumoasa, din oraș, iar două mașini sunt blocate.

07:55 - Galați. Circulaţia este oprită luni dimineaţă pe un tronson de drum naţional şi pe două tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii. Potrivit Infotrafic, circulaţia rutieră rămâne oprită pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi și mai sunt închise două tronsoane de drumuri judeţene.

07:42 - Arad. În judeţul Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, în zona localităţii Lipova, din cauza aluviunilor de pe carosabil.

07:14 - Galați. Codul roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, este valabil până luni, la ora 12:00

07:12 - Galați. Copiii din zonele afectate de inundații din județul Galați care nu mai pot merge la școală vor învăța temporar în patru clădiri modulare. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

07:00 - Galați. Cursurile vor fi suspendate, pe 16 și 17 septembrie, în 25 de unități de învățământ din județul Galați, a informat Ministerul Educației. Lista unităților închise poate fi consultată AICI. Ministerul precizează că situaţia actuală nu permite desfăşurarea cursurilor în format online. În judeţul Vaslui, având în vedere faptul că plafonul unei săli de clasă din Şcoala Gimnazială "Ştefan Ciobotăraşu" Lipovăţ, structura Chiţoc, a fost afectat de infiltrarea apei, o parte din elevi vor fi relocaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇