Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în zona Vrancea-Buzău.
Magnitudinea a fost revizuită de câteva ori, de la 5,5, la 5,2, apoi la 5,4. Este oricum cel mai puternic cutremur din România din acest an.
Institutul Național de Fizica Pământului (INFP) a transmis mai multe seturi de date pe care le-a revizuit, inclusiv referitoare la adâncimea la care s-a produs cutremurul: 152, apoi 140, apoi 126 km.
"Cutremurul s-a produs la 56km NV de Buzau, 58km SE de Sfantu-Gheorghe, 59km E de Brasov, 67km V de Focsani, 69km N de Ploiesti, 97km NE de Targoviste", adaugă INFP.
Iată două dintre informările venite de la specialişti:
Seismul s-a simţit puternic la Bucureşti, Iaşi, Craiova, Constanţa, dar şi în Bulgaria, Ucraina şi R. Moldova.
De ce nu s-a dat Ro-Alert
Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat luni seara că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunţa acest lucru cu o perioadă de timp suficient de mare înainte.
"Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică", a spus Arafat, la Digi24.
Alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.
"Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte - toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic", adaugă Arafat.
„Atenție! În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile consecințe”, a transmis abia ulterior ISU București - Ilfov.
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că pompierii au fost în recunoaştere pe teren pentru a identifica posibile pagube materiale.
Nu au fost primite apeluri la 112 pentru a semnala probleme.
La Bucureşti, cutremurul s-a simţit în două reprize, pe orizontală. Oameni din toată ţara, de la Constanţa la Craiova şi de la Iaşi la Braşov sau Hunedoara, povestesc pe reţele cum au simţit mişcarea telurică. Seismul s-a simţiţ şi în judeţul Galaţi, cel mai greu încercat de urgia naturii.
Cel mai recent cutremur major din România a avut magnitudinea de 5,2 şi s-a produs pe 6 iunie 2023, în judeţul Arad. Atunci sute de case au fost avariate în comuna Ghioroc, între care şi clădiri publice, precum spitalul local. Seismul a fost urmat de 13 replici.