Soluție inedită pentru blocurile cu bulină din București. Ce face Nicușor Dan ca să salveze oamenii de cutremur

Soluție inedită pentru blocurile cu bulină din București. Ce face Nicușor Dan ca să salveze oamenii de cutremur

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din cadrul PMB încearcă să găsească o soluție tehnică nouă pentru consolidarea clădirilor înalte cu bulină roșie din București.

Expertiza tehnică de la care pornește proiectul se face acum pe blocul cu 6 scări și 5 anexe pe de Strada Gării de Nord 6-8.

Per total, este vorba despre 523 de apartamente, în blocul cu parter deschis înalt și 9 etaje.

Legislația din consolidări prioritizează intervențiile la clădirile înalte și în care locuiesc mulți oameni. Rațiunea este că - prin consolidarea acestora - s-ar putea salva mai multe vieți, în cazul unui seism major care riscă să provoace prăbușirea blocurilor cu bulină roșie.

ADVERTISING

Aceste clădiri sunt, însă, și cele mai greu de consolidat, din mai multe motive.

Primul dintre ele este că, momentan, legea prevede că toți proprietarii ar trebui să fie de acord cu consolidarea. Asta înseamnă să vrea să își părăsească locuințele pentru câțiva ani și - cel mai probabil - să și achite parte din costul lucrărilor, în rate pe 25 de ani.

Și e greu de crezut că 523 de proprietari de apartamente se vor pune vreodată de acord în aceste privințe.

Există o inițiativă de modificare a legii, care prevede că lucrările s-ar putea face și doar cu acordul a jumătate plus unu dintre proprietari. Dar șansele ca peste 260 de proprietari să fie de acord să se mute din case și să plătească pentru consolidare sunt la fel de mici.

ADVERTISING

În aceste condiții, AMCCRS încearcă o altă abordare.

„A fost un proces de durată să reușim să strângem semnăturile necesare de la proprietari pentru a încerca să găsim - cu ajutorul expertului tehnic desemnat și al Universității Tehnice București - o soluție să consolidăm fără să relocăm toți locatarii.

Este destul de puțin fezabil să mutăm atât de mulți oameni. Și atunci am decis să încercăm această soluție pilot”, a precizat pentru Spotmedia.ro directorul executiv al AMCCRS, Răzvan Munteanu.

Razvan-Munteanu-
Răzvan Munteanu, directorul executiv al AMCCRS. Foto: Alexandru Nistor

Pe Strada Gării de Nord 6-8 am vorbit cu Emanuel Necatu, reprezentantul AMCCRS în relația instituției cu proprietarii de apartamente.

ADVERTISING

„Sunt 6 scări lipite și fiecare scară are și o anexă.

Fiind număr mare de proprietari, a fost mai dificil să demarăm procedura. La una dintre scări s-a făcut - între timp - și o altă expertiză. Iar anexele erau și ele încadrate în alt grad de risc seismic.

Oricum, cea mai recentă expertiză era de acum peste 10 ani. Iar în 2019 s-a schimbat normativul, așa că se impunea o refacere a expertizei (mai ales în situația în care AMCCRS va încerca să obțină finanțare pentru lucrări de consolidare, toate documentele trebuie să fie recente - n.red.)” a precizat Emanuel Necatu pentru Spotmedia.ro.

Emanuel-Necatu-
Emanuel Necatu, expert în cadrul AMCCRS. Foto: Alexandru Nistor

Reprezentantul AMCCRS ne-a mai spus că expertizarea tehnică - de care se ocupă societatea Popp & Asociații - are 3 etape.

„Avem, pe de o parte, etapa de scanare, realizată (de inginerii de la Pop & Asociații - n.red.) cu acest aparat. Se scanează scările, subsolurile, tot. Și se face un fel de releveu.

inginer-masuratori-
Inginerul Levent Andreica de la Pop & Asociații face măsurători, în scările de bloc de pe Gării 6-8. Foto: Alexandru Nistor.

Intrăm pentru scanare în toate apartamentele în care avem acces. Și ne este de folos ca proprietarii să ne permită să măsurăm, astfel încât volumul de date colectat să fie cât mai mare.

În paralel, la altă scară de bloc, o echipă face carotele (ia probe cilindrice din diverse componente de rezistență ale blocului - n.red).

probe-ziduri-

Pe lângă toate astea, intervine și «echipa geo», care face dezvelirile de fundație și forajele”, a mai spus Emanuel Necatu.

dezvelire-de-fundatie
foraje-AMCCRS
Foraje la blocurile de pe Gării de Nord 6-8. Foto: AMCCRS
Video: Foraje la blocurile de pe Gării de Nord 6-8.. Video: AMCCRS

Întregul proces de expertizare durează în jur de 3 luni.

Pe baza datelor, inginerii vor încerca să identifice soluții tehnice pentru consolidarea imobilelor prin intermediul unor lucrări care să se desfășoare de la nivelul subsolului și până la etajul I.

În acest fel, n-ar mai fi nevoie de mutarea tuturor locatarilor din cele 6 scări de bloc și din anexe. Iar șantierele s-ar putea finaliza mai repede.

Rămâne să aflăm dacă așa ceva este posibil și dacă o eventuală soluție tehnică care ar permite consolidarea mai rapidă a blocurilor de pe Strada Gării de Nord 6-8 s-ar putea aplica și la blocuri cu probleme seismice din alte zone ale Bucureștiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇