Încă un cutremur la Arad. Banatul se zdruncină din nou

Încă un cutremur la Arad. Banatul se zdruncină din nou

Încă un cutremur cu magnitudine peste 4 s-a produs la Arad.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că seismul a avut loc marţi, la 19:15.

A fost un cutremur mediu cu magnitudinea 4,1, care s-a produs la adâncimea de 15 km, a precizat iniţial INFP, dar apoi a revizuit magnitudinea la 4,3 şi adâncimea la 6,8 kilometri.

Intensitatea acestuia a fost V.

Seismul s-a produs în Banat, la 17 km sud-est de Arad, 43 km nord-est de Timişoara, 92 km nord de Reşita.

"Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere în municipiul şi judeţul Arad", a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad.

ADVERTISING

La rândul lor, reprezentanţii ISU Timiş au precizat că la dispecerat nu s-au înregistrat apeluri care să solicite sprijin post-seism.

Banatul se tot zgâlţâie de aseară, de când un cutremur cu magnitudinea 4,9 a avut loc tot la Arad. Cutremurul s-a produs la ora 20:46, la o adâncime de 2,2 kilometri. După două ore, la 22:55, un alt cutremur, cu magnitudinea de 4,3, s-a produs în aceeași regiune. Apoi, până dimineaţă, alte patru cutremure mai mici au avut loc în judeţul Arad.

Explicațiile directorului Institutului pentru Fizica Pământului

Cutremurul cu magnitudinea 4,9 care a avut loc luni seara în Arad a fost puternic pentru zona respectivă, a declarat Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

ADVERTISING

„Dacă un cutremur se produce la un kilometru adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă.

Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a spus directorul INFP.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇