Gestul frumos al Turciei după ce un câine din Mexic a murit căutând victimelor cutremurului

Gestul frumos al Turciei după ce un câine din Mexic a murit căutând victimelor cutremurului

Autoritățile din Turcia au trimis Mexicului un pui de ciobănesc german drept mulțumire pentru ajutorul oferit de această țară după cutremurul din februarie.

Turcia a anunțat că speră ca puiul de ciobănesc german să preia moștenirea lui Proteo, un câine mexican de salvare care a murit în timpul operațiunilor de extragere de sub ruine a supraviețuitorilor seismului.

Guvernul mexican a transmis că darul oferit de Turcia arată că "ajutorul umanitar nu cunoaște limite sau frontiere", relatează BBC.

Cățelul trimis de Turcia nu a primit încă un nume. Ministerul mexican al Apărării, care pregătește câinii pentru operațiunile de căutare și salvare, le-a propus cetățenilor să voteze pentru una din cele trei variante de nume: Proteo II, Arkadaș ("Prieten", în limba turcă) sau Yardim ("Ajutor", în turcă).

ADVERTISING

Ministerul a oferit pe contul său de Twitter și un link care arăta în timp real poziția avionului care îl aduce în Mexico City pe cățelușul trimis de la Istanbul.

Mexic, o țară predispusă la cutremure, are echipe civile și militare cu unități canine specializate în căutarea supraviețuitorilor dezastrelor. Câinii special antrenați au cucerit inimile mexicanilor în 2017, când au salvat mai multe vieți după un seism care a afectat partea centrală a țării.

După cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria pe 6 februarie, guvernul mexican a trimis rapid echipe cu câini de salvare pentru a scoate supraviețuitorii de sub ruine.

Printre câinii trimiși s-a aflat și Proteo, un ciobănesc german în vârstă de nouă ani care a reușit să găsească o femeie și un bărbat în viață, prinși sub ruine.

Proteo a murit în timp ce se afla în Turcia. Instructorul său a negat că patrupedul ar fi murit după ce a fost prins sub rămășițele unei clădiri și a precizat că decesul a survenit din cauza epuizării, după călătoria lungă și orele nesfârșite de căutare în frig a supraviețuitorilor.

Câinele a fost adus în Mexic, unde a fost organizată o ceremonie emoționantă de înmormântare.

ADVERTISING

Ministerul Apărării din Mexic a transmis pe Facebook că puiul de ciobănesc german donat de Turcia este așteptat "cu brațele deschise" și că speră ca acesta să calce pe urmele predecesorului său.

Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria s-au soldat cu zeci de mii de morţi, dintre care cel puţin 41.020 pe teritoriul Turciei. În Siria, bilanţul este de cel puţin 5.900 de morţi.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇