Cei mai antrenați câini de căutare vin în Turcia: Patrupezii din Mexic intră în cursa contra cronometru pentru salvarea de vieți (Foto&Video)

Cei mai antrenați câini de căutare vin în Turcia: Patrupezii din Mexic intră în cursa contra cronometru pentru salvarea de vieți (Foto&Video)

Cei mai buni câini de căutare și salvare din Mexic au pornit spre Turcia, pentru a ajuta la scoaterea oamenilor de sub dărâmături după cutremurul de luni.

Un avion special a decolat marți dimineață din Mexico City și a făcut o escală la Dublin. La bord se află 16 pasageri importanți: câinii care au cucerit inimile mexicanilor după cutremurul din 2017, când au salvat multe vieți.

Oamenii s-au îndrăgostit atunci de Frida, o cățelușă care a devenit celebră pe plan internațional, după ce a fost văzută căutând supraviețuitori în Mexico City, echipată cu ochelari și ghetuțe de protecție, relatează BBC.

ADVERTISING

Potrivit marinei militare a Mexicului, Frida a salvat 12 vieți și a localizat 40 de cadavre în Mexic, Haiti, Guatemala și Ecuador.

Cățelușa a murit anul trecut, după ce a fost retrasă din activitate din cauza vârstei sale, însă cel puțin unul dintre colegii săi canini care au acționat după cutremurul din 2017 va ajunge în Turcia.

Ecko, un malinois belgian, a fost văzut înainte de îmbarcare alături de partenerul său de lucru, un soldat al marinei mexicane.

Mexicul nu trimite, însă, în Turcia doar o echipă militară. Un grup civil de căutare și salvare, Los Topos de Tlatelolco (Cârtițele din Tlatelolco), se află, de asemenea, pe drum.

ADVERTISING

Grupul este format din voluntari cu mare experiență și i-a transmis ministrului mexican de Externe, Marcelo Ebrard, că sunt gata să ajute. În câteva ore, oficialul le-a răspuns că transportul a fost pregătit pentru ei, cu sprijinul ambasadei Turciei din Mexic.

Ministrul a postat pe Twitter și o înregistrare video cu un membru al Crucii Roșii alături de partenerul său patruped la bordul avionului. În înregistrare, Ángel Daniel Hernández spune că și-a antrenat ciobănescul german Rex pentru astfel de operațiuni de când l-a adoptat, în urmă cu cinci ani.

Mexic, o țară predispusă la cutremure, are unități civile și militare specializate care intervin după producerea dezastrelor naturale. Aceasta nu este singura țară care trimite câini în Turcia și Siria - Croația, Cehia, Germania, Grecia, Libia, Polonia, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite au anunțat că vor transfera unități care folosesc câini în operațiuni de căutare și salvare.

ADVERTISING

Animalele sunt folosite de multe ori în zonele în care echipamentele riscă să provoace prăbușirea ruinelor, punând în pericol viețile supraviețuitorilor.

Câinii sunt antrenați să găsească oamenii cu ajutorul mirosului și să-și alerteze instructorii lătrând sau scormonind.

Oficialii mexicani au spus că misiunea principală este de a salva vieți, dar vor contribui și la găsirea cadavrelor. Speranța este ca acțiunile lor să se soldeze cu mai mulți oameni găsiți în viață decât cu victime.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇