Cum îți dai seama că o imagine e falsificată cu Inteligența Artificială: Detaliile-cheie din pozele cu papa, Trump și Macron

Cum îți dai seama că o imagine e falsificată cu Inteligența Artificială: Detaliile-cheie din pozele cu papa, Trump și Macron
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Imaginile falsificate cu ajutorul Inteligenței Artificiale sunt din ce în ce mai credibile, dar încă au imperfecțiuni. Există mai multe modalități de a identifica o imagine editată. Atenția la detalii este cheia.

Avalanșa continuă de informații de pe rețelele de socializare poate face greu de deosebit ceea ce e real de ceea ce nu este, mai ales după folosirea pe scară largă a Inteligenței Artificiale (AI). Noile instrumente generative AI precum DALL-E și Midjourney dau posibilitatea oricui să producă ușor imagini false.

Această tendință a dus la înmulțirea falsurilor foarte apropiate de realitate, de tip deepfake - imagini sau filmulețe care prezintă în mod credibil pe cineva într-un scenariu fals - iar impactul tehnologiei de editare se extinde permanent.

Materialele deepfake nu mai țintesc doar personalități - tot mai multe femei obișnuite devin victimele acestui fenomen, iar în cotloanele ascunse ale Internetului există chiar o piață pe care acționează cererea și oferta pentru trucaje cu caracter sexual fără consimțământ.

Singurul mod pentru utilizatorul obișnuit de Internet de a deosebi falsul este să știe cum să identifice trucajele pentru a evita dezinformarea și propaganda. Euronews oferă câteva trucuri utile în acest sens.

ADVERTISING

Atenție la detaliile ciudate

Întotdeauna este important să analizezi detaliile din fotografii și să privești nepotrivirile. S-ar putea să faci același efort mental la care te supun testele vizuale și de logică care îți cer să găsești anumite detalii într-o imagine, dar vei vedea că merită să-ți ascuți simțurile.

Imaginile editate conțin, de regulă, reprezentări greșite ale luminii, iar mâinile personajelor sunt de obicei modificate digital. Așadar, dacă o imagine seamănă mai degrabă cu o pictură sau un desen decât cu o fotografie reală, atunci probabil e un fake.

De exemplu, Donald Trump a distribuit recent pe rețeaua lui de socializare, Truth Social, o imagine în care apare rugându-se în genunchi în timp ce o lumină coboară asupra lui. Totuși, la o privire atentă, se poate vedea că generatorul AI a încurcat mâinile strânse: palma dreaptă are un deget lipsă, iar degetele mari sunt distorsionate.

Trump-fake-1
Foto: Truth Social / Donald Trump

Decorul este un alt indiciu: nu este credibil ca fostul președinte american să se afle într-o încăpere cu o lumină sub care el să stea într-un genunchi fără să se uite cineva spre el în acel moment.

ADVERTISING

Detalii nefirești sau neclare

Alte exemple de deepfake care au atras recent atenția sunt imaginile cu presupusa arestare în forță a lui Trump și papa Francisc îmbrăcat într-o geacă albă de lux.

Fostul președinte al Statelor Unite a fost pus sub acuzare pentru plăți ilegale către două femei care au spus că au avut relații sexuale cu el. Mai multe imagini care îl arătau pe Trump în timp ce era luat pe sus de polițiști, în timp ce se lupta cu ei sau în timp ce fugea de aceștia s-au răspândit pe rețelele de socializare. Toate fotografiile erau trucate și conțineau câteva detalii neclare sau care nu arătau natural: chipurile personajelor au o culoare neobișnuită, figurile par de ceară sau sunt blurate, un indiciu puternic al editării AI.

O privire mai atentă poate dezvălui și alte detalii dubioase. De exemplu, în imaginile cu geaca papală albă, ochelarii suveranului pontif sunt deformați și nu par așezați corect. Iar sticla de apă din mâna lui dreaptă are o formă bizară, ca și cum s-ar topi.

Ciudățeniile din planul secund

Ce șanse sunt ca președintele Franței, Emmanuel Macron, îmbrăcat cu o vestă de muncitor de la salubritate, să fie fotografiat în timp ce strânge gunoaie de pe stradă la apogeul protestelor de amploare împotriva reformei pensiilor pe care el a declanșat-o? Zero, desigur. Și, totuși, în ciuda suprarealismului său, imaginea pare foarte reală.

Scrisul indescifrabil de pe sacii de gunoi e un indiciu al trucajului. Cei care trăiesc în Franța își pot da seama că indicatorul pentru pietoni nu este din Paris sau din orice alt oraș al Franței.

ADVERTISING

AI are probleme și cu scrierea corectă a cuvintelor, dar și cu aritmetica. Într-o altă imagine în care Macron este "arestat", cuvântul "police" de pe căștile și uniformele polițiștilor e trecut greșit, iar mâna dreaptă a lui Macron are șase degete.

Cum deosebești clipurile trucate

În cazul materialelor video deepfake, există două modalități de a depista falsul: mișcările nefirești ale ochilor și sunete care sunt deseori nesincronizate cu mișcările personajelor.

Într-un clip din 2019 în care Donald Trump denunță procedurile pentru suspendarea lui din funcție înainte de a spune că Jeffrey Epstein nu s-a sinucis se poate vedea clar că mișcările gurii nu se potrivesc cu ceea ce spune.

Donald Trump Says Jeffrey Epstein Didn't Kill Himself Deepfake

Clipurile video au început să fie folosite pentru răspândirea propagandei despre războiul din Ucraina. Un clip falsificat în care Volodimir Zelenski le cere trupelor ucrainene să se predea a fost postat pe un site de știri din Ucraina atacat de hackeri. Filmulețul fake conține indiciul mișcării nefirești a ochilor.

Clipurile deepfake au devenit atât de eficiente în materie de manipulare, încât Partidul Republican a lansat săptămâna trecută primul clip cu imagini generate de Inteligența Artificială (AI) care îl atacă pe președintele american Joe Biden.

Tehnologia AI se îmbunătățește constant, iar conținutul fals va fi tot mai greu de deosebit de cel real. Din acest motiv, cea mai importantă cale de a depista trucajele este verificarea subiectului respectiv din surse media de încredere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇