Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe Richter a avut loc luni seara la Arad, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Inițial magnitudinea anunțată a fost de 4,6.
Cutremurul s-a produs la ora 20:46 în Crişana, judeţul Arad, la o adâncime de 2,2 kilometri. Intensitatea seismului a fost VI.
Cutremurul s-a produs la 15 de kilometri Sud-Est de Arad, 45 de kilometri Nord-Est de Timişoara, 69 de kilometri Sud-Est de Bekescsaba și 95 de kilometri Nord de Reşiţa.
UPDATE 23:06 - Două ore, la 22:55:26, un alt cutremur, cu magnitudinea de 4,3, s-a produs în aceeași regiune, la adâncimea de 10 kilometri, potrivit datelor preliminare. Noul seism, posibil o replică, s-a produs la 22 de kilometri Sud-Est de Arad, 46 de kilometri Nord-Est de Timișoara, 75 de kilometri Sud-Est de Bekescsaba și 91 de kilometri Nord de Reșita.
IGSU anunțase anterior că, în judeţele unde seismul a fost resimţit, echipaje operative vor face recunoaşteri în teren.
„În urmă cu puţin timp, în Banat, Arad s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,6 pe Richter. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 şi nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Echipaje operative din judeţele unde seismul a fost resimţit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere”, a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Informaţii despre măsurile şi modul de comportare înainte, în timpul şi după producerea unui seism, sunt disponibile AICI.
IGSU a precizat că, în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Arădenii au resimțit atunci acest cutremur, precum și una dintre replicile sale mai mari.
Specialiștii INCDFP anunțau atunci că Oltenia a devenit o zonă de risc seismic, la fel cum este considerată și Vrancea, iar Aradul este cuprins în această falie seismică, distanța fiind de doar 181 de kilometri.