Ploile se întorc, autoritățile sunt în alertă. Numărul morților a crescut la 6, două persoane sunt dispărute. 5.400 de locuințe, afectate

Ploile se întorc, autoritățile sunt în alertă. Numărul morților a crescut la 6, două persoane sunt dispărute. 5.400 de locuințe, afectate

În cea mai afectată localitate de inundații, Slobozia Conachi, apele au început să se retragă și autoritățile sunt pregătite să intre cu motopompe în casele oamenilor, pentru a scoate apa de acolo. În Galați, județul unde inundațiile au provocat cele mai mari probleme, sute de oameni și-au petrecut noaptea în tabere improvizate sau pe unde au apucat.

Potrivit celui mai recent bilanț, în județul Galați, sunt 24 de comune care au probleme, fiind afectate 5.400 de locuințe și aproape 15.000 de oameni. Au fost găsite încă două persoane decedate, iar două persoane sunt date dispărute. Astfel, numărul morților în urma inundațiilor devastatoare a urcat la șase.

Situații dificile se înregistrează și în județul Vaslui, unde peste 140 de gospodării din 12 localităţi au fost inundate. Zeci de persoane și-au petrecut noaptea departe de casele lor, iar aproape 1.200 de gospodării au rămas fără curent.

Iar meteorologii au anunțat că vremea se va înrăutăți, așa că autoritățile sunt în alertă și monitorizează situația în Vaslui, unde se așteaptă la noapte precipitaţii de 40 de litri pe mp, dar și județele Iași și Botoșani, unde este posibil să apară zone afectate de inundații.

În plus, codul roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, a fost prelungit până luni, la ora 12:00.

Este a doua zi după ce, în urma unor precipitații-record, chiar și 170l/mp, mai multe localități din județele Galați, Bacău, Vaslui și Iași au fost puternic afectate de inundații. A plouat în 12 ore cât pentru 3 luni.

6 oameni au murit, sute au rămas pe drumuri. În mai multe zone s-au ridicat tabere sau locuințe modulare pentru a-i găzdui pe sinistrați. De asemenea, de la rezerva de stat au fost aduse alimente și alte produse de strictă necesitate.

ADVERTISING

Spotmedia.ro v-a prezentat cele mai importante informaţii şi imagini din zonele afectate de natura dezlănţuită.

22: 28 - Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de ploi, valabilă în 30 de localități din județul Galați, până luni, la ora 01:00. ANM arată că vor fi ploi care vor acumula 25...35 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantități de 25 l/mp.

19:31 - În județul Iași, care se află sub avertizare meteorologică cod galben de precipitaţii și avertizare hidrologică cod roșu s-au luat măsuri preventive. Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Iaşi vor asigura permanenţa pentru a interveni rapid. Vor fi monitorizate persoanele în vârstă care locuiesc singure şi se află în situaţii de risc și persoanele însărcinate și se va asigura transportul persoanelor dializate către unităţile medicale. De asemenea, va fi tăiată vegetaţia din albiile minore ale cursurilor de apă şi vor fi înlăturate deşeurilor de orice tip.

19:29 - Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a informat că se apropie de obiectivul asumat la comandamentul energetic de dimineaţă, de 80% utilizatori reconectaţi la reţeaua de distribuţie energie electrică în zona Galaţi. În acest moment mai sunt 4.309 de utilizatori fără curent. Localităţile care rămân de conectat sunt Bujoru (parțial), Slobozia Conachi, Costachi Negri, Cudalbi, Vameş, Rugineni.

18:48 - Ministerul de Interne a anunțat că pe raza localității Suhurlui din județul Galați, a fost identificată încă o victimă decedată, numărul total al persoanelor decedate în urma inundațiilor ajungând astfel la 6. Oficiali ai ISU Galați au declarat pentru News.ro că este vorba despre un bărbat în vârstă de 50 de ani și au precizat că persoana găsită moartă nu este cea dată dispărută. Numărul dispăruţilor este în continuare de doi.

ADVERTISING

18:14 - O echipă mixtă de management şi de specialişti ANAR şi Apele Române Prut-Bârlad este în continuare în teren şi în stare de alertă maximă în zonele afectate de inundații. Au fost inspectate şi monitorizate toate zonele afectate de inundaţii, inclusiv comunele Pechea, Cudalbi şi Valea Mărului din judeţul Galaţi.

Ciolacu-Fechet-inundatii
Foto: Facebook Apele Române

17:55 - Copiii din zonele afectate de inundații din județul Galați care nu mai pot merge la școală vor învăța temporar în patru clădiri modulare. Fiecare clădire are o capacitate de 80-100 de persoane şi este dotată cu grupuri sanitare, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

16:25 - Autoritățile sunt în alertă. „Aşteptăm informaţiile orei 18:00, dar din ceea ce ştim până acum, aşteptăm la noapte, începând cu ora 24:00, aici, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri pe mp sau în jurul acestei cifre. Asta, la primă vedere, ar putea să nu însemne mult, însă având în vedere că solul e îmbibat deja şi că nu există o scurgere a acestor precipitaţii, ne face să fim în alertă. Din acest motiv m-am mutat din judeţul Galaţi în judeţul Vaslui”, a spus ministrul într-o intervenţie la Antena 3. Fechet a precizat că monitorizează cu atenţie și ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că este posibil să avem zone afectate și judeţele Iași și Botoşani. El a mai spus că „Galaţiul, slavă Domnului, e în afara oricărui pericol”.

16:06 - Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au început să evalueze pagubele din gospodăriile afectate de inundaţii, informează instituția.

16:04 - Una dintre cele două persoane date dispărute a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale, a informat ISU Galați. Potrivit pompierilor, o altă persoană este dispărută în Costachi Negri.

ADVERTISING

15:34 - Cel mai recent bilanț al MAI informează că se acţionează în continuare în 11 localități din județele Galați și Vaslui, pentru limitarea efectelor inundațiilor. În cele două județe au fost afectate aproximativ 5.890 gospodării, 303 persoane fiind evacuate.

15:20 - Militarii au salvat un cățeluș. Printre cei salvaţi în Slobozia Conachi este şi un căţel. „În timpul misiunilor desfăşurate în localitatea Slobozia Conachi, una dintre zonele grav afectate de fenomenele înregistrate în această perioadă, colegilor noştri le-a atras atenţia schelălăitul unui căţeluş. Sunetele veneau dintr-o casă inundată de ape, până la jumătate. Pentru că fiecare viaţă contează, cei doi pompieri au intervenit pentru recuperarea micuţului patruped", a transmis Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

catel-salvat-inundatii-Galati
Foto: IGSU

13:20 - Cursurile vor fi suspendate, pe 16 și 17 septembrie, în 25 de unități de învățământ din județul Galați, a informat Ministerul Educației. Lista unităților închise poate fi consultată AICI. Ministerul precizează că situaţia actuală nu permite desfăşurarea cursurilor în format online. În judeţul Vaslui, având în vedere faptul că plafonul unei săli de clasă din Şcoala Gimnazială "Ştefan Ciobotăraşu" Lipovăţ, structura Chiţoc, a fost afectat de infiltrarea apei, o parte din elevi vor fi relocaţi.

13:05 - Încă o persoană decedată a fost descoperită într-o casă din Slobozia Conachi. Este vorba de un bărbat, însă primarul localității susține că nu este vorba de un localnic, fiind o persoană decedată adusă de ape. În acest moment, se încearcă stabilirea identității celei de-a cincea victime a inundațiilor devastatoare din județul Galați.

11:43 - Codul roșu de inundații pe râuri din Galați și Vaslui a fost prelungit până luni, la ora 12:00. Avertizarea este valabilă pentru râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).

11:36 - Numărul utilizatorilor nealimentați a scăzut la 18.415 în județul Galați, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după încheierea comandamentului energetic de urgență. El a mai spus că nu mai există probleme la nivelul rețelei de transport a energiei electrice sau pe zona de transport-distribuție gaze naturale. Însă stația de transformare Pechea, care alimentează 3 linii de medie tensiune, este complet inundată și nefuncțională și au fost identificați până la acest moment șapte stâlpi rupți. Cele 3 linii vor fi preluate în condiții de siguranță de stațiile de transformare adiacente, iar stâlpii rupți vor fi înlocuiți în cel mai scurt timp, a mai spus ministrul. După aceea, se va interveni punctual din casă în casă, până ce toate locuințele vor fi realimentate cu energie electrică.

11:34 - Un punct medical va fi amplasat la Slobozia Conachi, având în vedere riscul epidemiologic care există în urma inundaţiilor. Pompierii au început deja curăţarea fântânilor din zonele afectate. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că abia după ce Direcţiile de Sănătate Publică vor certifica faptul că apa este potabilă fântânile din comunele afectate vor putea fi din nou folosite.

11:02 - Potrivit celui mai recent bilanț furnizat de MAI, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe (Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. Au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute (în localităţile Pechea şi Costache Negri, judeţul Galaţi). Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D - Galaţi, DN 26 - Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255).

10:59 - Drumul Galaţi - Găneşti (DN26) a fost redeschis circulaţiei, a anunțat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Buzău. Şoseaua fusese acoperită de o cantitate impresionantă de aluviuni, în urma viiturilor care s-au produs ziua trecută în judeţul Galaţi. În schimb, DN25 Galaţi-Tecuci rămâne închis, din cauza cantităţii mari de apă pe carosabil.

10:43 - Meteorologii vin cu vești proaste. Ploile se reîntorc în zonă de duminică după amiază. ANM a emis un cod galben, valabil în perioada 15 septembrie, ora 16:00 - 16 septembrie, ora 10:00, județele afectate fiind Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Vaslui și Galați. Aici va ploua însemnat cantitativ.

cod-portocaliu-15-septembrie-1
Foto: ANM

10:21 - Potrivit IGSU, și în localitatea Pechea, Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă, care le-au fost duse cu bărcile.

09:57 - Ajutoarele de stat pentru persoanele sinistrate au ajuns în județul Galați și în cursul zilei de duminică cele 405 tone de ajutoare vor ajunge la cei care au nevoie, a informat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

09:33 - Azinoapte s-a lucrat intensiv la cele 200 de corturi. Avem 6-7 persoane care stau în podurile caselor, nu vor să plece, încercăm să îi scoatem de acolo, a anunțat primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, duminică dimineața. E a mai spus că se așteaptă să se retragă apa și ulterior se va intra cu motopompe în casele oamenilor, pentru a evacua apa.

09:24 - Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, spune că s-a rezolvat în parte situația inundațiilor din comună prin crearea breșei controlate în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localității Indepenendența, pentru ca apele de pe acest râu și râul Suhurlui, cantonate în Pechea și Slobozia Conachi se fie dirijate în Siret.

09:05 - Sunt 23-24 de comune care au probleme, în urma inundațiilor în județul Galați, a anunțat duminică dimineață, șeful Consiliului Județean Costel Fotea. Sunt 5.400 de locuințe și aproape 15.000 de oameni afectați de inundațiile de sâmbătă.

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu de la Slobozia Conachi, județul Galați

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu de la Slobozia Conachi, județul Galați

Publicată de Marcel Ciolacu pe Sâmbătă, 14 septembrie 2024

09:00 - Premierul Ciolacu a anunțat că sunt două persoane dispărute, iar salvatorii și autoritățile depun eforturi să le găsească. Bilanțul de sâmbătă arată că patru persoane și-au pierdut viața în inundațiile din județul Galați.

07:57 - În judeţul Vaslui, este afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi. Este vorba despre DN 26, între loc. Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.

07:56 - Trei tronsoane de drumuri naţionale şi 9 tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi sunt închise duminică dimineaţă, din cauza inundaţiilor. Astfel, traficul rutier este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale: DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu; DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Folteşti – Fârţăneşti – Cuca - Vârlezi).

07:46 - Pompierii au intervenit duminică noaptea cu mai multe autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei din subsolul Casei de Cultură din municipiul Bârlad, precum şi din două locuinţe din Zorleni, în timp ce militarii de la Murgeni au intervenit pentru salvarea unor animale în comuna Blăgeşti. Salvatorii din Huşi au intervenit cu motopompele pentru evacuarea apei din trei case aflate în localitatea Lunca Banului. La Bârlad şi Huşi au fost operaţionalizate două tabere destinate sinistraţilor.

07:22 - Din cele peste 25.000 de gospodării rămase fără curent electric în județul Galați, s-a reușit realimentarea în localitățile Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca și Plevna, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Duminică dimineața a fost convocat Comandamentul Energetic cu toţi cei implicaţi în rezolvarea situaţiei de la Galaţi.

07:12 - Cum se văd din elicopter zonele aflate sub ape (comuna Pechea, județul Galați)

Galați, Pechea ‼️14 septembrie 🌧️🌧️🌧️Dezastrul văzut din elicopter 🚁#vremea #meteo #inundatii #viitura #alerta...

Publicată de Meteoplus pe Sâmbătă, 14 septembrie 2024

06:54 - Cea mai afectată localitate din Galați, Slobozia Conachi, a fost lovită în noaptea de sâmbătă spre duminică de o nouă viitură.

06:32 - Peste 140 de gospodării din 12 localităţi ale judeţului Vaslui au fost inundate, 46 de persoane au fost evacuate, între care 33 de copii şi 13 adulţi. Zeci de persoane îşi petrec noaptea departe de casele lor aflate în calea viiturii. Aproape 1.200 de consumatori au rămas fără energie electrică. Bilanţul provizoriul realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă arată că inundaţiile au provocat „pagube semnificative”.

06:29 - În localitatea Griviţa, județul Vaslui, doi pacienţi au rămas blocaţi în ambulanţe din cauza aluviunilor de pe carosabil, însă şoseaua a fost curăţată, astfel că o femeie însărcinată şi un bărbat suferind de hipertensiune arterială au ajuns cu bine la spitalul din Bârlad, potrivit ISU Vaslui.

06:52 - Codul roşu de inundaţii pentru râuri din bazinele hidrografice Siret şi Prut, pe raza judeţelor Galaţi şi Vaslui, a fost prelungit până duminică, la ora 12:00. Decizia a fost luată având în vedere vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste Cotele de pericol, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

06:34 - Administraţia Naţionale Apele Române a anunţat că a fost realizată o breşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa, aceasta favorizând scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhu (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi.

06:09 - Guvernul a anunțat că până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind in dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură. Au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis către zonele afectate. Încă 200 de locuinţe modulare vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în zone sigure.

06:02 - Prognoza meteo actualizată de ANM informează că mai avem cod galben de ploi însemnate cantitativ, în perioada 14 septembrie, ora 22:00 – 15 septembrie, ora 22:00, doar în Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei. Aici, va ploua însemnat cantitativ, 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

cod-galben-ANM-14-septembrie
Foto: ANM

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇