Mircea Geoană a vorbit, sâmbătă seara, despre mai multe subiecte sensibile, care au pus în dificultate unii candidați la prezidențiale, în trecut. Geoană, care și-a anunțat în această săptămână oficial intrarea ca independent în cursa pentru președinția României, a vorbit despre votul la referendumul privind familia tradițională din 2018, căsătoria între persoane de același sex și avort. În ce privește referendumul, el a spus că nu a votat, pentru că, probabil, era la o deplasare NATO. Doar că la acel moment, nu era încă secretar general adjunct al instituției.
Despre homosexualitate și familia tradițională
„Nu am votat. Pentru că eram la… cred că eram în deplasare undeva, cred că eram într-o deplasare cu NATO, cred că era în perioada în care eram eu la NATO”, a afirmat Mircea Geoană, într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24, relatează News.ro.
De fapt, aşa-numitul „Referendum pentru familie”, care viza redefinirea familiei în Constituţie, a fost organizat în anul 2018 în zilele de 6 şi 7 octombrie, înainte ca Geoană să devină adjunct al secretarului general al NATO, lucru care s-a întâmplat în 17 iulie 2019.
Totuși, el se declară împotriva căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
„Cred cu tărie în respectul faţă de toţi semenii noştri. Dacă au o preferinţă diferită, dacă au sensibilităţi diferite, ei trebuie respectaţi şi nu trebuie condamnaţi.
Cred de asemenea că nu trebuie ca un subiect de acest gen, care e încă sensibil pentru noi, să devină un subiect politic şi care este, într-un fel, în conflict în societate, cu alte curente din societate care sunt mai conservatoare, mai tradiţionale, mai pe familie tradiţională.
De aceea, tot respectul meu pentru toţi cei care au preferinţe diferite, de orice fel, absolut de orice fel, de religie, de preferinţă sexuală, tot respectul şi protecţia pentru dânşii dar trebuie să facem lucrurile astea atunci când societatea este confortabilă să facă”, adaugă Geoană.
Mircea Geoană mai crede că România „poate, istoric vorbind, un pic mai în spate” faţă de alte ţări care au dezincriminat homosexualitatea mult înainte ca țara noastră să o facă.
„Nu cred că a forţa lucrurile şi a face din asta o chestie de contrast prea mare este bună pentru noi, cred că trebuie lucrat cu respect.
Pentru mine, toţi cei care au preferinţe de altă natură sunt cetăţenii noştri, ei trebuie protejaţi, să avem grijă de dânşii şi nu trebuie condamnaţi.
În această etapă, cred că mai trebuie puţin timp ca să ajungem la concluzie care să permită... cred că formule legale care să permită aceste lucruri se găsesc, nu mergând atât de repede, atât de departe. Cred că societatea nu este pregătită pentru aşa ceva”, a declarat Mircea Geoană.
În ce privește avortul, Mircea Geoană zice că nu se opune dreptului femeii de a face avort.
„Eu cred că e dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei... noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii... eu sunt decreţel şi eu.
Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva, din orice motiv, poate dispune de corpul său şi decizia sa suverană de a face ceea ce doreşte acolo. Sunt foarte progresist aici”, crede Mircea Geoană.
După care completează, susținând că este în acelaşi timp social, liberal şi conservator şi progresist.
Miercuri, Mircea Geoană şi-a anunţat oficial intrarea în cursa pentru Cotroceni, printr-un mesaj video postat pe Facebook. Anunțul a venit la o zi după ce s-a retras din funcţia de secretar general adjunct al NATO şi a fost decorat cu Ordinul „Serviciul Merituos”, în semn de recunoaştere a „excepţionalei activităţi în slujba Alianţei Nord-Atlantice”.