Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la prezidențiale (Video)

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la prezidențiale (Video)

Consiliul Naţional al PNL a validat candidatura liderului liberal Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale. Duminică, reuniunea a început în absența lui Nicolae Ciucă. El se afla în județul Galați, alături de premierul Marcel Ciolacu, în zonele afectate de inundații, dar a ajuns, într-un final.

Reuniunea a avut loc la Palatul Parlamentului, fiind prezenți aproximativ 1.200 de delegaţi.

Consiliul Național al Partidului Național Liberal

Consiliul Național al Partidului Național Liberal

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Sâmbătă, 14 septembrie 2024

Unanimitate de voturi

Candidatura liderului liberal Nicolae Ciucă la Preşedinţie a fost validată cu unanimitate de voturi, potrivit anunțului făcut de secretarul general Lucian Bode. Ciucă a mulţumit pentru încrederea acordată şi s-a declarat onorat.

ADVERTISING

După discursul rostit de Ciucă, în care a atacat PSD şi a vorbit despre măsurile liberale, Bode a supus la vot propunerea Biroului Politic Naţional candidatura lui Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale.

„Cine este de acord ca domnul Nicolae Ionel Ciucă să fie candidatul PNL la funcţia de preşedinte al României?”, a fost întrebarea lui Lucian Bode.

Votul a fost exercitat prin ridicarea unei cartoline pe care scrie ”Votat”. La întrebarea sa expresă dacă se abţine cineva sau dacă există voturi împotrivă, din sală nu a existat nicio reacţie.

Imediat după acest moment, Bode a constatat unanimitatea voturilor tuturor celor peste 1.200 de delegaţi prezenţi la Congres, Nicolae Ciucă devenind astfel oficial candidatul PNL la Preşedinţie.

ADVERTISING

Ciucă: PSD, urmașii Partidului Comunist, USR - imatur politic

În discursul său, Nicolae Ciucă a catalogat PNL drept „o mare putere electorală în politica românească”, şi a vorbit şi despre PSD, fără a pronunţa numele formaţiunii, ca despre „urmaşii Partidului Comunist”.

„Multe partide au apărut, au dispărut în anii democraţiei post-comuniste, unele ajungând chiar să fie sus în preferinţele românilor, la un moment dat, dar reperele politice constante pe scena noastră politică au rămas mereu două: urmaşii Partidului Comunist şi noi, naţional-liberalii. (...)

Astăzi, suntem singurul partid politic nemăcinat de populism, de egoism sau de făţărnicie. De asemenea, nu suntem pătaţi de minciuni sau de propagandă deşănţată. Suntem puternici, oricât de jos ne-ar vrea unii sau alţii să fim şi momentul să arătăm tuturor această forţă a PNL!”, a afirmat Nicolae Ciucă la Consiliul Naţional al partidului.

ADVERTISING

El a mai spus că PNL nu s-a îndoit niciodată că va pierde puncte electorale făcând alianţa cu PSD și că ar fi vrut să construiască coaliţia cu aliatul firesc, de dreapta, dar acesta a dat dovadă de imaturitate politică.

„Dragi liberali, petrec mult timp în contact cu oamenii şi vă spun că cei care ne privesc astăzi cu neîncredere îmi transmit principalul lor motiv ca fiind acela al colaborării politice pe care o avem cu PSD-ul.

Noi am mai discutat, nu ne-am îndoit niciodată că vom pierde puncte electorale făcând această alianţă. Am fi vrut să construim coaliţia cu aliatul firesc, de dreapta, dar imaturitatea lui politică a făcut imposibilă continuarea acestei alianţe. O spun clar, ne dorim să facem  coaliţie cu partidele de dreapta. Aceasta a fost mereu prima noastră opţiune şi aşa va fi”, a afirmat Nicolae Ciucă, în aplauzele liberalilor. 

El a mai spus că o coaliţie de dreapta este şi prima opţiune a electoratului. 

„Doar că vrem un partener previzibil, pe care ne putem baza, matur şi responsabil. Guvernarea ţării în actualul context intern şi internaţional nu este o joacă de copii.

Îi aşteptăm să se maturizeze, să înţeleagă lecţia pe care românii le-au dat-o la ultimele alegeri şi îi asigur că au în PNL un partener de proiect naţional pe termen lung. Forţele de dreapta trebuie să stea în aceste alegeri alături de PNL, pentru că PNL este cel mai puternic partid al dreptei”, a mai spus Ciucă. 

El crede că PNL „poate şi trebuie să câştige preşedinţia României” și susține că „România are nevoie de un preşedinte cu fibră şi valori liberale în acest context geo-politic extrem de complicat”.

Candidat cu derogare

Joi, Biroul Executiv al PNL a votat o derogare pentru ca Nicolae Ciucă să poată candida la alegerile prezidenţiale din partea formaţiunii politice, având în vedere că liderul liberalilor nu avea vechimea în partid necesară, potrivit Statutului, a anunţat prim-vicepreşedintele formaţiunii, Rareş Bogdan.

Nicolae Ciucă a intrat în partid în octombrie 2020 şi pentru a candida la Preşedinţie este nevoie, potrivit Statutului PNL, de cel puțin cinci ani vechime.

„Domniei sale îi lipseau câteva săptămâni pentru a se înscrie în cursa electorală, cred că vreo trei săptămâni, nici măcar o lună. Cu toate acestea, a fost nevoie de o derogare, votată în unanimitate de către Biroul Executiv Central, format din 57 de persoane, pentru ca domnia sa să se înscrie în cursa electorală", a spus Rareş Bogdan, la TVR info.

În 29 august, Biroul Politic Naţional al partidului l-a desemnat pe Nicolae Ciucă drept candidat pentru alegerile prezidenţiale, această decizie urmând a fi supusă aprobării Consiliului Naţional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇