Apar primele calcule legate de inundaţiile catastrofale din Galaţi şi Vaslui.
Administraţia Naţională ”Apele Române” anunţă că, în judeţul Vaslui, s-au înregistrat precipitaţii cât într-un an întreg, cel mai mult – 253 l/mp la staţia hidrometrică Cârja.
La Galaţi vorbim de inundaţii cu probabilitate de revenire de o dată la 100-120 de ani.
"Pagubele produse în prezent în județul Galați au fost determinate de cantități de precipitații de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice.
Cantitățile de precipitații record au provocat inundații cu probabilitate de revenire de o data la 100-120 de ani", scrie Apele Române pe Facebook.
În plus, instituţia atrage atenţia că a recomandat demult împăduriri şi lucrări de corecție a torenților sau de combatere a eroziunii solului.
"Efectele inundațiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecție a torenților, protecția versanților (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au făcut către autoritățile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundații, în ciclul I (2015-2021) și II de inundații (2022-2027)", adaugă sursa citată.
Şi asta mai ales pentru că zonele cele mai afectate din județul Galați sunt incluse în hărțile de hazard și de risc la inundații, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro și au fost comunicate către autoritățile locale, inclusiv în cadrul ședințelor de instruire de la nivel județean pentru a fi incluse în Planurile de Apărare Locale și Județene.
Dar autorităţile, ca de obicei, nu au nici planuri, nici explicaţii pentru lipsa de acţiune: