15 morți în inundațiile aduse de Boris. Imaginile dezastrului din Cehia, Polonia și Austria (Video)

15 morți în inundațiile aduse de Boris. Imaginile dezastrului din Cehia, Polonia și Austria (Video)

Cel puţin 15 decese au fost provocate în Europa Centrală şi de Est de furtuna devastatoare Boris, care a lăsat în urmă mii de sinistraţi şi pagube uriaşe, greu de estimat.

AFP aminteşte de cele 7 decese înregistrate în România, iar Austria a anunţat alte două decese, doi bărbaţi de 70, respectiv 80 de ani, după cel al unui pompier, cu o zi înainte.

În Republica Cehă, poliţia a confirmat la radioul public decesul unei persoane care s-a înecat, precum şi şapte persoane dispărute. Poliţia poloneză a raportat la rândul său patru victime în regiunile afectate.

Premierul Donald Tusk a anunţat un ajutor imediat în valoare de un miliard de zloţi sau 235 de milioane de euro.

Drone footage reveals scale of flooding across Europe

Un coşmar

În toate aceste state a fost declarată stare de dezastru natural, cu sute de mii de locuinţe private de electricitate sau apă, căi rutiere întrerupte şi transport feroviar perturbat.

Deşi condiţiile meteo dau semne de ameliorare în mai multe zone, solul rămâne saturat şi mai multe râuri continuă să iasă din matcă.

ADVERTISING

În unele localităţi, precum oraşul polonez Klodzko, apele începe să se retragă, lăsând în loc distrugeri - străzi pline de resturi, geamuri sparte, stâlpi de iluminat rupţi.

La două ore distanţă cu maşina, locuitorii din oraşul ceh Krnov au constatat "un dezastru" în urma inundaţiilor fără precedent. "Toate trotuarele sunt distruse, totul este răsturnat, este un coşmar", a declarat pentru AFP Eliska Cokreska, o pensionară din zonă. "Va dura o veşnicie pentru ca totul să revină la normal", a adăugat ea.

Situaţie "critică"

Mai la sud, în Austria, situaţia "rămâne dramatică", a avertizat Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul regiunii Austria Inferioară, în timpul unei conferinţe de presă.

12 diguri s-au rupt, 13 localităţi sunt în continuare izolate şi circa 2.000 de membri ai personalului de intervenţie sunt mobilizaţi pentru a-i salva pe cei aflaţi în nevoie.

"Sunt uşurată că suntem în siguranţă, atât noi cât şi animalele", a declarat Jaroslawa Kauffman, o locuitoare din zonă, vizibil şocată, citată de postul de televiziune ORF.

La Viena, unde ploaia continuă să cadă, funcţionarea trenurilor de metrou pe patru linii este în continuare perturbată.

Storm Boris brings flooding to Central and Eastern Europe | ABC News

Numeroşi elevi nu au putut merge la şcoală, precum Lea, de 18 ani, care a refuzat să-şi dezvăluie numele de familie. O zi liberă pe care ea o apreciază, "chiar dacă situaţia este, desigur, gravă".

La fel ca alte ambarcaţiuni, un vas de croazieră fluvială care urma să ajungă la Budapesta este blocat la chei cu 102 pasageri la bord, în principal elveţieni, potrivit companiei elveţiene Thurgau Travel.

"Furie"

"Precipitaţiile au fost atât de intense încât hărţile pluviometrice, care folosesc culori vii pentru a indica ploile mai abundente, au rămas fără nuanţe şi au fost nevoite să apeleze la culoarea albă", a comentat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea Reading din Marea Britanie.

Înaintea de această furtună, "Europa Centrală şi de Est a cunoscut o vară înăbuşitoare, cu condiţii de secetă în numeroase regiuni", a amintit ea, făcând referire la o situaţie "din ce în ce mai frecventă pe fondul schimbărilor climatice".

ADVERTISING

Frecvenţa inundaţiilor asociate cu ploile abundente se preconizează că va creşte în Europa Centrală şi de Vest, într-o lume care se confruntă cu o încălzire de 1,5 grade Celsius, în medie, potrivit specialiştilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇