Represalii pentru demersul Palestinei la ONU - prima decizie luată de noul cabinet Netanyahu

Represalii pentru demersul Palestinei la ONU - prima decizie luată de noul cabinet Netanyahu

Israelul a anunţat vineri adoptarea de sancţiuni împotriva Autorităţii Palestiniene, pentru a o face „să plătească preţul” demersului său recent de a determina ONU să examineze chestiunea ocupaţiei israeliene din Teritoriile Palestiniene, relatează AFP.

Decizia a fost luată joi în prima reuniune a cabinetului de securitate al noului guvern, condus de Benjamin Netanyahu şi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Cabinetul restrâns a decis să le acorde familiilor victimelor atacurilor palestiniene circa 139 de milioane de shekeli (37,3 milioane de euro) din ceea ce Israelul percepe ca taxe vamale în contul Autorităţii Palestiniene, a precizat un comunicat al biroului de presă al premierului.

ADVERTISING

Israelul va reţine de asemenea şi alte fonduri percepute pentru Autoritatea Palestiniană, echivalente cu valoarea transferurilor făcute de aceasta în 2022 către "terorişti şi familiile lor", se adaugă în comunicat, care nu precizează suma.

Autoritatea Palestiniană le oferă în fiecare lună alocaţii familiilor palestinienilor închişi în Israel pentru că au comis atacuri anti-israeliene şi ale celor pe care ea îi califică drept "martiri", palestinieni morţi fie în atentate anti-israeliene, fie în timpul ciocnirilor cu armata israeliană în Cisiordania.

ADVERTISING

Cabinetul de securitate a decis de asemenea să îngheţe proiecte de construcţie palestiniene în anumite sectoare din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către Israel.

Conform comunicatului, aceste decizii survin după adoptarea, la 31 decembrie, la cererea Autorităţii Palestiniene, a unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU care solicită Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să analizeze chestiunea ocupaţiei israeliene din Teritoriile Palestiniene.

Adoptată la două zile după învestirea noului guvern israelian, rezoluţia, fără caracter obligatoriu, cere de asemenea Israelului să pună capăt colonizării evreieşti din Cisiordania şi solicită CIJ să determine "consecinţele juridice ale încălcării persistente de către Israel a dreptului poporului palestinian la autodeterminare".

ADVERTISING

Denunţând un "război politic şi juridic împotriva statului Israel" lansat de Autoritatea Palestiniană, guvernul lui Netanyahu susţine că "nu va sta cu mâinile în sân" şi "va răspunde corespunzător".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇