Recorder dezvăluie afacerile incredibile din spatele Catedralei Mântuirii Neamului. Cum sunt implicaţi Videanu, Udrea sau Firea în interesele BOR

Recorder dezvăluie afacerile incredibile din spatele Catedralei Mântuirii Neamului. Cum sunt implicaţi Videanu, Udrea sau Firea în interesele BOR

O anchetă Recorder scoate la iveală afacerile care stau ascunse în spatele Catedralei Mântuirii Neamului, un mastodont construit cu fonduri obținute din generozitatea celor mai influenți politicieni ai ultimilor ani.

Jurnaliştii au descoperit că multe dintre lucrările catedralei au fost încredințate către firmele unor oameni politici sau ale unor oameni de afaceri apropiați de Biserică, iar prețurile anumitor materiale au fost umflate chiar și de zece ori.

Printre numele incluse în anchetă se numără și al Elenei Udrea, al Gabrielei Firea și, mai ales, numele lui Adriean Videanu, care în 2005 punea semnătura pe documentul prin care statul român îi ceda Patriarhiei terenul de 110.000 de metri pătrați de lângă Casa Poporului. Un teren care valorează, astăzi, circa 180 de milioane de euro.

ID118820_INQUAM_Photos_Mircea_Manole1
Catedrala mantuirii neamului din Bucuresti, miercuri, 21 august 2019. Inquam Photos / Mircea Manole

În schimb Videanu era ajutat de Biserică să pună mâna pe terenul de lângă malul Snagov (o parte din cimitirul bisericii) pe care și-a construit vila de 1.300 de metri părtrați.

ADVERTISING

Ancheta scoate la iveală și aptitudinile de om de afaceri ale lui Videanu, care, fără să participe la vreo licitație, a furnizat marmură, pietre semiprețioase sau doar… pietre la prețuri astronomice pe care Biserica le-a plătit fără să clipească, din bani publici.

Jurnaliștii scriu și despre omul de afaceri Dan Ilie Ciobotea, cunoscut ca Preafericitul Patriarh Daniel, și despre ascensiunea sa fulminantă până la vârful celei mai profitabile afaceri din România, BOR.

”La inceputul mandatului său, Patriarhia administra proprietăți de 10 milioane de lei, iar astăzi, după 14 ani, este de peste 80 de ori mai bogată: are proprietăți de 820 de milioane de lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor”, se arată în ancheta Recorder.

ADVERTISING

Jurnaliștii promit pe mai departe un material video realizat după opt luni de anchetă.

Vezi aici întreaga anchetă Recorder

Iată şi articolele zilei pe SpotMedia.ro

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇