Reacții la trecerea în neființă a lui Mihai Șora

Reacții la trecerea în neființă a lui Mihai Șora

Reacții din toate mediile au apărut după ce a fost anunțată, sâmbătă seara, trecerea în neființă a filosofului și eseistului român Mihai Șora, la vârsta de 106 ani.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Mihai Şora nu mai este printre noi. Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”.

Ea a postat şi un citat al filosofului şi eseistului: "Dragi copii, vă doresc să intraţi în noul an cu voioşie şi înţelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forţa binelui: binele discret, dar sigur, autentic şi statornic, fără trâmbiţe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agăţat pe piept, nici coroniţă ori prilej de trufie: binele comun. Fiţi buni" (Mihai Şora, 31 decembrie 2021).

ADVERTISING

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române: "Cine înţelege importanţa 'dialogului interior' ca mărturie despre întâlnirea cu Cel ce ne este mai intim decât noi înşine, cine ctitoreşte de-a lungul unei îndelungate vieţi o cultură autentică a dialogului, văzând în întâlnirea cu celălalt prilejul celei mai înalte bucurii şi 'sarea pământului', un asemenea om rar, failibil, desigur, merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt. Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem! Dumnezeu să-l odihnească în pacea şi iubirea Sa pe cel care a fost până azi un blând filosof al cetăţii! Domnul Mihai Şora", a scris Vasile Bănescu, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING

Ligia Deca, Ministrul Educaţiei: "Trăim, astăzi, despărţirea de Mihai Şora, cel care ne făcea să credem în viitor prin tinereţea spiritului său. Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al Educaţiei de după Revoluţie a reprezentat un reper de demnitate morală şi intelectuală, demisionând în semn de protest faţă de Mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor consideraţi intelectuali. Bertolt Brecht spunea că 'Oamenii care luptă pot pierde. Oamenii care nu luptă au pierdut deja'. Mulţumesc, Mihai Şora, pentru că aţi ştiut să nu pierdeţi, nerenunţând la a lupta permanent pentru noi toţi, într-un mod atât de elegant şi de discret", a scris ministrul Educaţiei, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISING

Vlad Voiculescu: "Domnul Şora este unul dintre darurile primite de generaţia noastră. O conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună. L-am cunoscut personal pe Mihai Şora, ca mulţi alţii, doar în anii din urmă. În Piaţa Victoriei, atunci când a scris pe zăpadă cele trei cuvinte care pentru mulţi au definit ani întregi: "Iarna rezistenţei noastre". Atunci când societatea noastră a avut mai mare nevoie, Mihai Şora ne-a fost conştiinţă, model de civilitate, de rezilienţă şi de încredere în ceea ce are mai bun ţara şi poporul ăsta. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Mihai Şora va rămâne mereu în inimile noastre".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇