A murit Mihai Șora

A murit Mihai Șora

Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani, potrivit unei postări pe contul său de Facebook.

Anunțul a fost făcut cel mai probabil de soția lui, Luiza Șora, iar informația a fost confirmată pe Facebook de scriitorul Mircea Cărtărescu.

„Iubitule,

ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

ADVERTISING

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule”, este postarea de pe pagina de Facebook a lui Mihai Șora.

𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑🌳Iubitule,ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci...

Publicată de Mihai ȘORA pe Sâmbătă, 25 februarie 2023

Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în plin război mondial, în satul Ianova, comuna Remetea Mare, judeţul Timiş, și avea un an când a izbucnit revoluția bolșevică.

ADVERTISING

În luna noiembrie, când a împlinit 106 ani, filosoful a postat pe Facebook o fotografie cu un balon în forma cifrei 6. ”Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon.
P.S. Anul viitor intru la școală”, a scris el atunci.

Din octombrie 2012 Mihai Șora era membru de onoare al Academiei Române și era membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.

A primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus opere semnate de Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi de Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise").

ADVERTISING

În 2016, a fost distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Steaua României”, în rang de Cavaler.

În ciuda vârstei înaintate, Mihai Şora era foarte activ pe rețelele de socializare și era cunoscut pentru implicarea sa civică. A participat la protestele organizate în București față de încercările repetate de mutilare a Legilor Justiției de către guvernarea PSD-ALDE.

El a militat și pentru aprobarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” și a îndeamnat la fiecare scrutin românii să meargă la vot.

Mihai Șora a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇