Reacția CSM după ce România a scăpat de MCV: De ce a durat 16 ani?!

Reacția CSM după ce România a scăpat de MCV: De ce a durat 16 ani?!

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România reprezintă un reper esenţial în recunoaşterea progreselor sistemului judiciar român, dar perioada de 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte că Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit de către Comisia Europeană cu ocazia aderării României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, “având ca obiectiv principal reformarea sistemului de justiţie în vederea eficientizării sistemelor administrative şi judiciare, criteriile de referinţă pentru evaluarea progresului României fiind reprezentate de eficacitatea şi transparenţa sistemului judiciar în cazul instituţiilor cheie în domenii precum integritatea şi lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, inclusiv în componenta referitoare la prevenirea corupţiei”.

ADVERTISING

Consiliul subliniază pe această cale că, “deşi ridicarea MCV faţă de România reprezintă un reper esenţial în recunoaşterea progreselor sistemului judiciar român, fiind un moment de referinţă pentru parcursul european al României, perioada îndelungată de aproximativ 16 ani în care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificată”.

CSM a mai transmis că MCV a fost folosit în sens negativ, contrar obiectivelor sale iniţiale. 

“Astfel, deşi iniţial MCV a fost considerat necesar în raport de obiectivele enumerate, cu timpul şi-a pierdut această calitate şi a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existând chiar situaţii în care a fost utilizat de factorii decizionali în sens negativ, contrar obiectivelor sale iniţiale. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii mulţumeşte judecătorilor şi procurorilor, dar şi personalului auxiliar de specialitate, toţi aceştia contribuind decisiv la rezultatul pe care România l-a obţinut, în pofida tuturor dificultăţilor cu care s-a confruntat sistemul judiciar în această perioadă îndelungată de monitorizare”, mai precizează comunicatul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a mai transmis că “asigură întreaga societate de faptul că acesta îşi va exercita constant rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei, iar implicarea instituţiilor autorităţii judecătoreşti va rămâne în continuare la fel de susţinută, în scopul realizării unui act de justiţie de calitate, având ca obiectiv final garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi asigurarea ordinii de drept”.

Comisia Europeană a anunţat, vineri, că închide în mod oficial mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România. Preşedintele CE Ursula von der Leyen a declarat că statul de drept e una dintre valorile fundamentale împărtăşite în UE şi ambele state au avansat considerabil în acest domeniu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇