Comisia Europeană a anunțat, vineri, că închide în mod oficial Mecansimul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România.
MCV-ul a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei.
Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism, se arată într-un comunicat al CE.
„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani.
Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
La rândul său, vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat că Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare.
„Mă bucur că astăzi putem face următorul anunț oficial: Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Hotărârea de care au dat dovadă și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade. Va fi important să se mențină această dinamică și să se continue eforturile în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Este o zi de bun augur nu numai pentru Bulgaria și România, ci și pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus Věra Jourová.
De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de Bulgaria și România în ceea ce privește reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România.
În cazul ambelor state membre, Comisia a concluzionat că acestea și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune și trebuiau să acționeze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.
La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul și Parlamentul European că intenționează să închidă în mod oficial MCV pentru Bulgaria și România, toate angajamentele specifice formulate în concluziile rapoartelor MCV fiind acum puse în practică.
Potrivit deciziilor de instituire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate obiectivele de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunțate astăzi reflectă concluzia Comisiei potrivit căreia această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.
Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, subliniază comunicatul.
Iohannis: Eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar
UPDATE 12:22 - Prezent la sediul Ministerului Justiției la o întâlnire convocată de ministrul Alina Gorghiu cu șefii instituțiilor din sistemul judiciar, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație, Parchetul General, DNA și DIICOT, președintele Klaus Iohannis a declarat că este o zi foarte bună pentru țara noastră.
„Astăzi este o zi extrem de importantă nu doar pentru sistemul de justiţie, ci este o zi importantă pentru România şi pentru cetăţenii săi. Ridicarea Mecanismului de cooperare şi verificare, anunţată oficial în urmă cu puţin timp de către Comisia Europeană, este o reuşită a instituţiilor statului şi a întregii societăţi româneşti. La finalul unui lung proces de atentă monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost îndeplinite cu succes de România!
Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi instituţii puternice şi de a promova legi care să protejeze cetăţenii şi să asigure o justiţie corectă. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care îl încheiem acum”, a spus preşedintele.
Şeful statului a arătat că „am parcurs, ca stat european, o perioadă în care democraţia românească s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat şi şi-a creat acei anticorpi atât de necesari în orice societate modernă, dezvoltată”.
„Ridicarea MCV ne arată că eforturile noastre, accelerate în ultimii ani, nu au fost în zadar şi am răspuns eficient disfuncţionalităţilor existente în sistemul judiciar, continuând cu hotărâre lupta împotriva marii corupţii. Instituţiile Uniunii Europene, în special Comisia Europeană, au fost alături de noi pe tot acest parcurs. Le mulţumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv şi pentru sprijin.
Mulţumesc, totodată, şi tuturor decidenţilor din România, care au contribuit la obţinerea acestui rezultat atât de aşteptat”, a subliniat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai arătat că sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbări legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentanţii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civilă, încercări de subordonare a justiţiei din partea unor politicieni, o criză pandemică fără precedent.
„Mecanismul de cooperare şi verificare a reprezentat mai mult decât un instrument însoţit de vizite de monitorizare şi rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant între instituţiile naţionale şi Comisia Europeană şi, implicit, un efort susţinut, determinând astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat în activitatea constantă a celor mai importante instituţii din sistemul judiciar”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele a continuat spunând că lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână o preocupare constantă.
„Combaterea corupţiei la nivel înalt are nevoie şi pe mai departe de eforturi constante şi de rezultate palpabile. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se reconfirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionalism, într-un termen optim şi cu respectarea tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Misiunea sistemului judiciar rămâne una fundamentală pentru parcursul unui stat democratic. O justiţie independentă şi puternică ne asigură că generaţiile viitoare vor putea trăi într-o ţară în care legea este respectată, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt protejate în mod efectiv, iar fiecare cetăţean îşi poate valorifica potenţialul”, a completat el.
Preşedintele a menţionat că într-un context internaţional complicat, într-o perioadă marcată de crize suprapuse, ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, în spiritul valorilor pe care s-a clădit Uniunea Europeană, precum respectarea drepturilor omului, a libertăţii, a democraţiei, a egalităţii, a statului de drept şi a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale.
„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate de a consolida acest important succes de etapă şi de a investi într-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin măsuri precum evaluarea şi actualizarea legislaţiei privind cadrul de integritate sau programe de formare în domeniul integrităţii.
Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optimă, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul în interiorul acestui sistem, asigurarea securităţii raporturilor juridice sunt doar câteva dintre subiectele care trebuie să rămână în atenţia tuturor decidenţilor chemaţi să identifice soluţii viabile”, a spus Iohannis.
Şeful statului a mai spus că în acelaşi timp, creşterea eficienţei actului de justiţie, promovarea integrităţii în viaţa publică, lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile şi consolidarea capacităţii instituţiilor din sistemul judiciar nu se opresc prin ridicarea MCV.
”Aceste obiective sunt deja parte integrantă din viaţa societăţii noastre, iar la nivelul Uniunii Europene, România se va înscrie în continuare în tabloul general european, alături de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept în Uniunea Europeană, consolidat, din 2022, cu recomandări specifice de ţară. Acest cadru, parte a instrumentarului european din sfera democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, asigură României, care a susţinut de la început introducerea mecanismului şi participă activ la acesta, coordonatele continuării colaborării cu Comisia Europeană şi ale schimbului de experienţă şi bune practici cu celelalte state membre”, a arătat Klaus Iohannis.
Preşedintele a spus că în toţi aceşti ani, a susţinut în mod constant şi necondiţionat reformele necesare pentru a ajunge astăzi aici.
„Din calitatea de mediator între autorităţile publice şi între stat şi societate, în exercitarea rolului de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, am folosit toate prerogativele constituţionale împotriva legislaţiei nocive pentru justiţia din România şi am acţionat astfel încât reformele din sistemul judiciar să fie realizate şi aplicate, cu rezultate concrete. Vocile românilor care îşi doresc un stat funcţional şi o justiţie independentă s-au auzit în stradă şi au avut un ecou şi în rândul clasei politice, responsabilizând decidenţii şi reafirmând valorile care ne ghidează, ca stat european. Rămân la fel de hotărât să folosesc toate prerogativele constituţionale pentru protejarea valorilor europene”, a mai afirmat preşedintele.