Iohannis: MCV s-a încheiat azi pentru România. Avem confirmarea clară că am făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept

Iohannis: MCV s-a încheiat azi pentru România. Avem confirmarea clară că am făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept

MCV s-a încheiat astăzi pentru România și avem confirmarea clară că țara noastră a făcut reformele necesare în justiție, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, după raportul adoptat de Comisia Europeană.

De acum înainte, spune șeful statului, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.

”Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră! Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.

ADVERTISING

Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a precizat că toate reformele sunt esențiale în primul rând pentru români, care au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, și eficient.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale. România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.

Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate”, a completat Iohannis.

ADVERTISING

Președintele a subliniat că raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile la nivel de autorități și societate trebuie să continue.

”Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, a conchis Klaus Iohannis.

Comisia Europeană spune că MCV poate fi ridicat

Comisia Europeană a adoptat marți un ultim raport MCV prin care România era monitorizată încă de la integrarea în Uniunea Europeană. Astfel, Comisia constată că progresele din Justiție sunt conforme cu recomandările făcute și țara noastră va fi monitorizată mai departe doar prin mecanismele statului de drept (Rule of law), la fel ca toate celelalte state membre.

Implementarea reușită a angajamentelor României și continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor face ca progresul înregistrat să fie durabil și ireversibil, permițând MCV să fie închis cu succes.

Comisia Europeană

CE constată, în raport, că au fost făcute progrese în ceea ce privește reforma judiciară și lupta contra corupției, potrivit documentelor consultate de Spotmedia.ro.

Printre reformele importante se numără Legile Justiției recent adoptate și o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

De asemenea, Comisia ia act de angajamentul României de a ține cont de avizul Comisiei de la Veneția cu privire la Legile Justiției.

În ceea ce privește lupta împotriva corupției, raportul Comisiei constată un bilanț pozitiv în eficacitatea anchetei și sancționării corupției la nivel înalt.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇