Război în Gaza Israelul respinge „cu dezgust” acuzațiile de genocid. Ajutor din SUA, fără aprobarea Congresului. Sute de mii de oameni suferă de boli infecțioase

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Israelul respinge „cu dezgust” acuzațiile de genocid. Ajutor din SUA, fără aprobarea Congresului. Sute de mii de oameni suferă de boli infecțioase

Guvernul american a aprobat vânzarea către Israel a unei muniţii de artilerie în valoare de 147,5 milioane de dolari, fără a supune această decizie aprobării Congresului. Secretarul de stat Antony Blinken a motivat decizia prin „existenţa unei situaţii de urgenţă care necesită această vânzare imediată către guvernul israelian”.

Iar Israelul a respins „cu dezgust” acuzațiile de genocid ale Africii de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

În timpul ăsta, reprezentanții OMS și-au manifestat îngrijorarea față de extinderea bolilor infecțioase în Fâșia Gaza, unde sute de mii de oameni suferă deja de diverse infecții, mare parte dintre acestea manifestânndu-se la copii.

ADVERTISING

Și sâmbătă dimineața, armata israeliană a anunţat că efectuează lovituri în Siria, după ce două rachete lansate din acea ţară au căzut în teritoriul aflat sub controlul său.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 30 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 85:

  • Ajutoare umanitare în Gaza - Optzeci şi unu de camioane cu ajutoare umanitare au intrat, vineri, în Gaza prin punctele de trecere israelian Kerem Shalom şi egiptean Rafah, a anunţat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), citat de Times of Israel. Punctul de frontieră Kerem Shalom a fost închis timp de trei zile până vineri, din cauza a ceea ce OCHA spune că au fost incidente de securitate, inclusiv un atac cu dronă al IDF, confiscarea ajutoarelor de către localnici disperaţi şi transferuri neanunţate şi necoordonate de prizonieri şi victime din Israel. "Volumul de ajutor rămâne lamentabil de inadecvat", afirmă OCHA într-o declaraţie. "Este o situaţie imposibilă pentru oamenii din Gaza şi pentru cei care încearcă să îi ajute. Luptele trebuie să înceteze'", a transmis organizaţia.
  • Bolile infecțioase se extind - Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu ameninţarea în creştere pe care o reprezintă bolile infecţioase în Fâşia Gaza, informează AFP. Potrivit acestuia, aproape 180.000 de persoane din Fâşia Gaza suferă de infecţii ale căilor respiratorii superioare, în timp ce au fost înregistrate 136.400 de cazuri de diaree, dintre care jumătate la copii sub cinci ani. De asemenea, au fost înregistrate 55.400 de cazuri de păduchi şi scabie, 5.330 de cazuri de varicelă şi 42.700 de cazuri de erupţii cutanate, dintre care 4.722 de impetigo (bube dulci).
  • De ce acuză Africa de Sud Israelul de genocid - Africa de Sud a acuzat Israelul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de comiterea unor "acte de genocid”, motivând că "actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor".
  • Israelul respinge „cu dezgust” acuzațiile - "Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, citat de AFP.
  • Atacuri în Siria - Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă că efectuează lovituri în Siria, după ce două rachete lansate din acea ţară au căzut în teritoriul aflat sub controlul său, informează AFP. "După sirenele care au sunat cu puţin timp în urmă în nordul Israelului, două tiruri dinspre Siria au căzut pe un teren viran. În prezent, armata loveşte sursele acestor tiruri", a indicat armata, care a confirmat că proiectilele trase erau rachete. Israelul consideră în regiunea sa "nord" partea din Înălţimile Golan pe care a anexat-o.
  • Ajutor de urgență din SUA - Guvernul american a anunţat vineri că a aprobat "de urgenţă", fără a trece prin Congres, vânzarea către Israel a unei muniţii de artilerie în valoare de 147,5 milioane de dolari, notează AFP. Este vorba despre obuze de 155 de milimetri şi diverse echipamente militare luate din stocurile armatei SUA, potrivit unui comunicat de presă al US Defense Security Cooperation Agency. Secretarul de stat Antony Blinken a subliniat "existenţa unei situaţii de urgenţă care necesită această vânzare imediată către guvernul israelian".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇