Război în Gaza Un nou grup de ostatici a fost eliberat. Printre ei, un rus, din „recunoștință” față de Putin. Hamas vrea prelungirea armistițiului. Netanyahu, în Gaza

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Un nou grup de ostatici a fost eliberat. Printre ei, un rus, din „recunoștință” față de Putin. Hamas vrea prelungirea armistițiului. Netanyahu, în Gaza

Un nou grup de ostatici au fost eliberați, duminică, de Hamas. Este al treilea grup eliberat, după ce sâmbătă, au existat câteva ore de suspendare a acordului, Hamas reclamând că Israelul nu respectă termenii stabiliți.

Totuși, înainte de miezul nopții, în urma negocierilor intermediate de Qatar și Egipt, situația s-a deblocat și 13 ostatici israelieni și 4 thailandezi au fost eliberați de Hamas, în timp ce Israelul a eliberat 39 de prizonieri israelieni. Printre ostaticii eliberați sâmbătă noaptea s-au aflat și doi cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română.

Duminică au fost eliberați 14 ostatici israelieni şi trei ostatici străini. Printre ei se află și un rus, despre care Hamas a spus că a fost eliberat „în semn de recunoştinţă faţă de preşedintele Putin, pentru susţinerea acordată palestinienilor”. Dar și un prim ostatic american, o fetiță de patru ani.

Acordul prevede încetarea focului pentru patru zile, timp în care Hamas va elibera 50 de ostatici israelieni, iar Israelul va elibera 150 de prizonieri palestinieni. Duminică a fost a treia zi din armistițiu. Atât negociatorii, cât și Hamas au vorbit despre prelungirea cu câteva zile a armistițiului, care se încheie mâine.

ADVERTISING

Tot astăzi, armata israeliană a confirmat duminică uciderea a cinci comandanți ai Hamas înainte de încetarea temporară a focului. Unul dintre ei ar fi Ahmad Al Ghandour, cunoscut sub numele de Abu Anas, „membru al consiliului militar și comandant al Brigăzii de Nord”.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 26 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 51, a treia de armistiţiu:

  • Hamas, de acord cu prelungirea armistițiului - Mişcarea islamistă palestiniană Hamas i-a ”informat pe mediatorii” din Qatar şi Egipt că grupări armate care ţin ostatici israelieni în Fâşia Gaza sunt de acord să prelungească actualul armistiţiu cu două până la patru zile”, a declarat o sursă apropiată Hamas pentru AFP. Armistiţiul în desfăşurare, convenit cu Israelul, care a permis un schimb de ostatici şi deţinuţi, urmează să se încheie luni. Între 20 și 40 de ostatici ar putea fi eliberați în plus față de cei 50 conveniți prin acordul inițial.
  • Armistițiu global - Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, a vorbit la telefon cu secretarul de Stat american Antony Blinken. Ei au discutat despre obstacole care ameninţă actualul armistiţiu între Israel şi Hamas şi despre mijloace prin care să se ajungă la un armistiţiu global.
  • Ostaticii eliberați au ajuns în Israel - Ostaticii eliberaţi duminică de Hamas au sosit în Israel, relatează AFP. Doisprezece ostatici au fost preluaţi de către o unitate israeliană de elită. O femeie rănită a fost condusă cu un elicopter direct la un spital israelian.
  • Biden vrea prelungirea armistițiului - Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că obiectivul administrației sale este de a prelungi pauza în ceea ce privește luptele din Gaza pentru a continua eliberarea în siguranță a ostaticilor și a asigura ajutor pentru civilii din enclavă. El a mai spus că acordul încheiat între Israel și Hamas a fost „structurat astfel încât să poată fi prelungit”.
  • Micuța americancă, eliberată - americano-isralianca Abigail Edan, în vârstă de patru ani, răpită de Hamas la 7 octombrie, a fost predată de către Hamas Comitetului internațional al Crucii Roşii (CICR), a declarat un oficial de rang înalt pentru CNN. Fata este prima americancă eliberată de Hamas.
  • Netanyahu, în Gaza - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, duminică, în prima vizită în Fâşia Gaza de la începutul războiului, că va continua ofensiva împotriva Hamas „până la victorie”, relatează AFP. „Continuăm până la sfârşit. (...) Nimic nu ne va afecta. (...) Avem trei scopuri în acest război: eliminarea Hamasului, întoarcerea tuturor alor noştri (acasă) şi să facem în aşa fel încât (Fâşia) Gaza să nu devină din nou o ameninţare pentru Israel”, le spune şeful guvernului israelian unor militari, potrivit unei înregistrări video postată de cabinetul său.
  • Al treilea grup de ostatici eliberați - Armata israeliană anunţă că 14 ostatici israelieni şi trei ostatici străini au fost predaţi de către Hamas Comitetului Internațional al Crucii Roşii (CICR), pentru a fi transferaţi în Israel, relatează AFP. Hamas a anunțat că a predat Crucii Roşii 13 israelieni, trei thailandezi şi un rus.
  • Recunoștință față de Putin - Hamasul a anunțat că a eliberat din Fâşia Gaza un ostatic rus, „în semn de recunoştinţă faţă de preşedintele (Vladimir) Putin, pentru susţinerea sa a palestinienilor”, relatează AFP. Presa rusă scrie că ostaticul rus a fost predat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).
  • Cinci comandanți Hamas, uciși - Armata israeliană a confirmat duminică uciderea a cinci comandanți ai Hamas înainte de încetarea temporară a focului. „În timpul luptelor din Fâșia Gaza și înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, avioanele FDI, sub îndrumarea serviciilor de informații ale Shin Bet, au ucis cinci comandanți de rang înalt ai organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza”, a transmis, pe platforma X, IDF, citat de BBC. IDF susține că aceștia au fost implicați în planificarea atacurilor din 7 octombrie. Duminică, aripa armată a Hamas, Brigăzile al Qassam, a anunțat că patru dintre comandanții săi militari au fost uciși. Unul dintre ei este Ahmad Al Ghandour, cunoscut sub numele de Abu Anas, „membru al consiliului militar și comandant al Brigăzii de Nord”.
  • Opt palestinieni uciși în Cisiordania - Opt palestinieni au fost ucişi de armata israeliană în Cisiordania ocupată în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Ministerul Sănătăţii din acest teritoriu palestinian, relatează CNN. Cinci palestinieni au fost ucişi prin împuşcare la Jenin în timpul unei incursiuni militare israeliene atât în oraş, cât şi în tabăra de refugiaţi, precizează ministerul. Alt palestinian a fost ucis la Al-Bireh, în apropiere de Ramallah și alţi doi palestinieni au fost ucişi duminică la Yatma, la sud de Nablus.
  • Primul cetățean american eliberat - O americancă se află pe lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică de către Hamas, a declarat un oficial israelian pentru CNN. Casa Albă şi-a exprimat speranţa ca cei trei americani luaţi ostatici de către mişcarea islamistă palestiniană să se afle printre ostaticii care urmează să fie eliberaţi în cadrul actualului armistiţiu. Este vorba despre două femei şi fată în vârstă de patru ani, Abigail Edan, luate ostatice în adaltul Hamas de la 7 octombrie în Israel.
  • Doi români printre ostaticii eliberați - Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se află printre cei eliberaţi din fâşia Gaza, a anunțat duminică MAE. Ambii aveau domiciliul în Israel. În prezent, patru persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza.
  • Mai multe ajutoare - Şaizeci şi unu de camioane au livrat sâmbătă alimente, apă şi provizii medicale de urgenţă în nordul Fâşiei Gaza, potrivit Naţiunilor Unite, acesta fiind cel mai mare număr de camioane care au ajuns în nord de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, relatează CNN. De asemenea, 11 ambulanţe, trei autocare şi o platformă au mers la spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza pentru a ajuta la evacuări. 200 de camioane au mers la punctul de trecere a frontierei Nitzana cu Egiptul, în timp ce 187 au intrat în Gaza până la ora locală 19.00, potrivit ONU. În plus, 129.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza.
  • Israelul a primit o nouă listă cu ostatici - Israelul a primit lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi duminică, a declarat pentru The Times of Israel un oficial familiarizat cu această chestiune. Biroul primului ministru spune că Israelul a notificat familiile ale căror persoane dragi se află pe lista transmisă de Qatar, care a mediat între Israel şi Hamas.
  • Și Israelul a eliberat deținuți - Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, informează AFP. Prizonierii palestinieni sunt toţi femei, copii şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani.
  • Ostaticii eliberați au ajuns în Israel - Cel de-al doilea grup de ostatici eliberaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care îi ţinea în Fâşia Gaza, a sosit în Israel sâmbătă seara, a anunţat armata israeliană, transmite AFP. Potrivit autorităţilor egiptene şi israeliene, este vorba de 13 ostatici israelieni şi patru thailandezi. Astfel, au fost eliberați 46 de ostatici, din aproximativ 240 deţinuţi în Gaza. Dintre aceştia, 26 au fost eliberaţi ca parte a acordului de armistiţiu dintre Israel şi Hamas, ce prevede întoarcerea în Israel a 50 de ostatici pe parcursul a patru zile.
  • Ostaticii israelieni, predați către Crucea Roșie - Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a mişcării palestiniene Hamas, au anunţat sâmbătă, într-o declaraţie, că au predat 13 ostatici israelieni şi şapte străini Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), cu puţin timp înainte de miezul nopţii, termenul limită pentru respectarea acordului cu Israelul, informează AFP.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇