Război în Gaza Schimbul de ostatici, amânat mai multe ore, a fost deblocat. Armistițiul ar putea fi prelungit

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Schimbul de ostatici, amânat mai multe ore, a fost deblocat. Armistițiul ar putea fi prelungit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Schimbul de ostatici între Israel și Hamas, care ar fi trebuit să continue sâmbătă, după ce ieri au fost eliberate primele persoane, a fost amânat mai multe ore de Hamas.

Aripa armată a Hamas, brigăzile Al-Qassam, a reclamat în special „intrarea camioanelor cu ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza şi respectarea criteriilor de selecţie” pentru eliberarea unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile israeliene.

Totuși, sâmbătă seara, Qatarul a anunţat că până la finalul zilei, ca urmare a negocierilor intermediate de Qatar și Egipt, vor mai fi eliberaţi 13 ostatici israelieni şi alţi şapte străini ţinuţi în Fâşia Gaza, precum şi 39 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Iar până la miezul nopții, armata israeliană a anunțat că 13 ostatici israelieni se află în grija Crucii Roşii şi se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Rafah.

Mossad-ul şi Forţele de Apărare Israeliene au primit sâmbătă o a doua listă de ostatici israelieni care urmau să fie eliberați, listă pe care există și copii, dar care nu va fi făcută publică până când ostaticii nu vor fi în siguranţă, preluaţi de forţele israeliene.

Vineri seara, palestinienii eliberaţi din închisorile israeliene au fost întâmpinaţi cu o atmosferă de sărbătoare, când s-au întors în Cisiordania. Prizonierii eliberaţi au putut fi văzuţi defilând pe străzi, purtaţi pe umerii oamenilor, în timp ce mulţimile flutură steagul palestinian, precum şi pe cel al Hamas.

Armistiţiul care a intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza a permis ONU să "mărească" livrarea de ajutor umanitar în enclava în care au fost deja descărcate 137 de camioane.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus sâmbătă că armistițiul ar putea fi prelungit, fără să dea mai multe detalii. O sursă diplomatică a declarat pentru BBC News că o delegaţie din Qatar se află în Israel şi negociază în vederea unei eventuale prelungiri a acordului.

Iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu are informaţii despre soarta directorului spitalului Al Shifa din oraşul Gaza, arestat săptămâna aceasta de Israel.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 25 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 50, a doua de armistiţiu:

  • Noi ostatici, eliberați - Biroul purtătorului de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) a anunţat că 13 ostatici israelieni se află în grija Crucii Roşii şi se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Rafah, relatează Times of Israel. La Rafah, ostaticii vor fi întâmpinaţi de oficiali israelieni şi apoi vor fi duşi pe teritoriul israelian. Hamas a declarat că a predat organizaţiei 13 israelieni şi şapte cetăţeni străini.
  • Hamas confirmă - Hamas a confirmat că va elibera al doilea grup de ostatici israelieni, care ar trebui să părăsească Gaza înainte de miezul nopţii, informează AFP. Hamas susține că a "răspuns pozitiv eforturilor egiptene şi qatareze care au durat toată ziua" și precizează că a obţinut de la Israel un "angajament" de a respecta "toate condiţiile acordului". Hamas a cerut ca prizonierii palestinieni, femeile şi tinerii sub 19 ani, eliberaţi în schimbul ostaticilor, să fie eliberaţi în ordinea vechimii în detenţie, mai întâi cei aflați în închisoare de ani de zile.
  • Cine va fi eliberat - Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, a dat detalii despre cei care vor fi eliberați, informează The Times of Israel. Între cei care vor fi eliberați de Hamas se află opt copii israelieni şi cinci femei israeliene, dar și șapte cetăţeni străini, în timp ce deșinuții palestinieni care vor fi eliberaţi sunt 33 de minori şi şase femei.
  • Transferul de ostatici, deblocat - Qatarul a anunţat sâmbătă seară că până la finalul zilei vor mai fi eliberaţi 13 ostatici israelieni şi alţi şapte străini ţinuţi în Fâşia Gaza de mişcarea palestiniană Hamas, precum şi 39 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, relatează AFP. „După o amânare, obstacolele în calea eliberării prizonierilor au fost depăşite ca urmare a contactelor Qatarului şi Egiptului cu cele două tabere”, a declarat pe platforma X purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, Majed Al-Ansari.
  • Motivele amânării - Potrivit unui oficial de rang înalt, care a vorbit cu BBC News sub protecția anonimatului, motivele invocate de Hamas pentru amânarea celui de-al doilea transfer de ostatici sunt: Israelul împiedică intrarea camioanelor cu ajutoare în nordul Fâșiei Gaza (doar pentru 3 din 100 au permis intrarea); Israelul a încălcat armistițiul prin survolarea părții de sud a Gaza cu drone; Israelul a schimbat semnificativ lista cu deținuți palestinieni care urmau să fie eliberați sâmbătă; Armata israeliană a ucis doi palestinieni la Beit Hanoun, în Fâşia Gaza, într-o zonă în care palestinienii au permisiunea să se mute. Israelul neagă aceste acuzaţii.
  • Amânarea, anunțată oficial - Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas a anunţat sâmbătă seară că a decis să amâne eliberarea celui de-al doilea grup de ostatici până când Israelul „va respecta”' acordul intrat în vigoare vineri, transmit Reuters şi AFP. Brigăzile Al-Qassam reclamă în special „intrarea camioanelor cu ajutor umanitar în nordul Fâşiei Gaza şi respectarea criteriilor de selecţie” pentru eliberarea unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile israeliene. Oficialităţi israeliene au confirmat pentru AFP că ostaticii nu au fost deocamdată încredinţaţi Crucii Roșii.
  • Eliberarea ostaticilor, amânată - Eliberarea unui al doilea grup de ostatici de către Hamas, prevăzută pentru sâmbătă, a fost amânată din cauza unei dispute pe tema cantităţii ajutoarelor umanitare care intră în Fâşia Gaza, potrivit unor oficiali israelieni şi americani, relatează CNN. Hamasul a anunţat că aşteaptă ca un număr mai mare de camioane să intre în enclavă, înainte de a facilita transferul ostaticilor. 340 de camioane au intrat prin punctul de trecerea frontierei Rfah, din Egipt, dar numai 133 au intrat în Gaza, restul fiind încă în proces de controlare de către israelieni. Întrebat despre această întârziere, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus că este ”un proces lent” și „aşteptăm cu toţii să avanseze”.
  • Negocieri pentru prelungirea armistițiului - O delegaţie din Qatar se află în Israel şi negociază în vederea unei eventuale prelungiri a acordului Israelului cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, a declarat o sursă diplomatică pentru BBC News. Acordul ar putea fi prelungit cu cinci zile, în care să fie eliberaţi ostatici şi deţinuţi.
  • Hamas a început să predea ostatici - Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a început să predea Crucii Roşii ostatici israelieni, în cadrul celui de al doilea schimb de ostatici, au declarat surse din Hamas și armata israeliană pentru CNN.
  • FINUL, atacată de armata israeliană - Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL) „a fost vizată în tiruri ale armatei israeliene în apropiere de Aitaroun, în sudul Libanului” vineri, a anunțat organizația. O misiune de patrulare a fost vizată de Tsahal, un vehicul a fost atins, dar nu s-au înregistrat răniți, relatează Le Monde. Acest atac împotriva unor trupe de menţinerea păcii, care muncesc din greu în vederea reducerii tensiunilor şi restaurării stabilităţii în sudul Libanului, este profund îngrijorător”, au spus reprezentanți ai misiunii.
  • Mai puțini ostatici eliberați - Hamasul urmează să elibereze 13 ostatici - şi nu 14 cum anunţa sâmbătă dimineaţa -, în schimbul eliberării a 39 de deţinuţi palestinieni şi nu 42 -, a anunţat sâmbătă Olivier Rafowicz, un purtător de cuvânt ar armatei israeliene, informează Reuters. El a atras atenția că pot avea loc ”schimbări de ultim moment” și cifrele să se schimbe din nou. A mai spus și că armistițiul dintre Israel şi Hamas ar putea să fie ”prelungit”, fără să dea detalii.
  • Explicație pentru ostaticii thailandezi eliberați - Eliberarea a zece ostatici thailandezi vineri, în cadrul armistițiului dintre Israel şi Hamas, a avut loc ca urmare a unei activităţi diplomatice intense a unei ţări care se vrea neutră şi prietenă cu toţi, dar care este puţin implicată în Orientul Mijlociu. Iar Bangkokul a cooperat în principal cu Iranul, care susţine Hamasul, relatează Le Monde. În total 39 de thailandezi au fost ucişi de combatanţi Hamas la 7 octombrie, iar alţi 20 sunt în continuare ostatici. Ei făceau parte dintre cei aproximativ 30.000 de muncitori agricoli thailandezi care lucrează în kibuţuri israeliene.
  • Navă israeliană atacată - O navă care aparţine unui israelian a fost atacată cu o dronă de fabricaţie iraniană la Oceanul Indian, anunţă un oficial militar american. ”Suntem la curent cu informaţii potrivit cărora o dronă de tip Shahed-136 a atins o navă la Oceanul Indian”, a declarat AFP acest oficial. Vaporul a suferit pagube, însă nu s-au înregistrat răniţi la bord.
  • 14 ostatici israelieni ar urma să fie eliberați - 14 ostatici israelieni urmează să fie eliberați sâmbătă, a declarat pentru CNN un oficial israelian care cunoaște lista cu nume remisă Israelului vineri seara. Acest număr este în concordanță cu o declarație de sâmbătă a Serviciului penitenciar israelian, potrivit căreia 42 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați - deoarece acordul de armistițiu dintre Israel și Hamas include schimbul a trei prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic israelian eliberat.
  • Situația israelienilor eliberați vineri - Cei 13 foşti ostatici israelieni eliberaţi vineri sunt bine, anunţă cele două spitale în care au fost internaţi. Aceștia primesc îngrijiri şi sunt îconjurați de familii, au spus reprezentanții spitalelor.
  • Hamas eliberează alți ostatici - Mossad-ul şi Forţele de Apărare Israeliene au primit o a doua listă de ostatici israelieni care urmează să fie eliberaţi sâmbătă, ca parte a acordului convenit cu Hamas, a transmis biroul prim-ministrului israelian. Oficialii de securitate examinează lista de nume, se arată în comunicat. O sursă israeliană a declarat pentru CNN că există copii pe lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi. Coordonatorul pentru ostatici din Israel, generalul de brigadă în rezervă Gal Hirsch, a dat informaţiile familiilor ostaticilor. Lista nu va fi făcută publică până când ostaticii nu vor fi în siguranţă, preluaţi de forţele israeliene.
  • Prizonierii palestinieni eliberaţi au fost sărbătoriţi - Palestinienii eliberaţi din închisorile israeliene au fost întâmpinaţi cu o atmosferă de sărbătoare vineri seară, când s-au întors în Cisiordania. Prizonierii eliberaţi pot fi văzuţi defilând pe străzi, purtaţi pe umerii oamenilor, în timp ce mulţimile flutură steagul palestinian, precum şi pe cel al Hamas. Treizeci şi nouă de persoane au fost eliberate vineri în baza acordului dintre Israel şi Hamas, care a presupus, de asemenea, eliberarea a 24 de ostatici din Gaza şi începutul unui armistiţiu de patru zile în enclavă. Printre cei eliberaţi s-au numărat 22 de femei, precum şi două fete. Au fost eliberaţi şi cincisprezece băieţi adolescenţi cu vârsta de până la 18 ani, cel mai tânăr în vârstă de 14 ani.
  • 137 de camioane cu ajutoare - Armistiţiul care a intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza a permis ONU să "mărească" livrarea de ajutor umanitar în enclava în care au fost deja descărcate 137 de camioane, a anunţat Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Această livrare constituie "cel mai mare convoi umanitar" de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, a adăugat OCHA într-un comunicat, precizând că 129.000 de litri de combustibil au trecut graniţa spre Gaza şi 21 de pacienţi aflaţi în situaţie critică au fost evacuaţi din nordul enclavei. "Sute de mii de persoane au fost ajutate cu alimente, apă, echipamente medicale şi alte produse de primă necesitate", a adăugat OCHA.
  • Niciun francez eliberat - Preşedintele Emmanuel Macron a salutat vineri eliberarea primilor ostatici de către Hamas, asigurând familiile francezilor reţinuţi despre "hotărârea" sa de a obţine eliberarea lor, în timp ce niciun francez nu se află în primul grup eliberat ca parte a unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană. "Salut eliberarea unui prim grup de ostatici (…) Gânduri speciale pentru ostaticii francezi şi familiile lor. Ei pot conta pe hotărârea noastră", a scris preşedintele Franţei pe X (fost Twitter). "Rămânem mobilizaţi alături de mediatori pentru a obţine eliberarea tuturor", a adăugat el.
  • Îngrijorări privind soarta directorului spitalului Al Shifa - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a afirmat că nu are informaţii despre soarta directorului spitalului Al Shifa din oraşul Gaza, arestat săptămâna aceasta de Israel, şi a cerut ca drepturile lui să fie "pe deplin respectate". Într-un comunicat, OMS a indicat că directorul celui mai mare spital din Fâşia Gaza a fost arestat pe 22 noiembrie, împreună cu alţi cinci lucrători sanitari, în timp ce participau la o misiune ONU pentru a evacua pacienţi. "Trei membri ai personalului medical al Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene şi trei membri ai Ministerului Sănătăţii au fost arestaţi", a precizat OMS. De atunci, "se pare că doi dintre cei şase lucrători sanitari reţinuţi au fost eliberaţi", spune OMS, dar "nu avem informaţii despre situaţia celorlalţi patru membri ai personalului medical, printre care directorul spitalului Al Shifa".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇