Doi militari au avertizat cu câteva luni înainte de atacul devastator al Hamas că organizația teroristă pregătește o operațiune de amploare, însă conducerea armatei israeliene (IDF) nu a considerat că datele prezentate sunt credibile.
Un subofițer și un soldat din cadrul prestigioasei unități de informații 8200 a armatei israeliene au avertizat un superior înainte de atrocitățile din 7 octombrie că Hamas pregătea un plan foarte organizat și meticulos de a invada Israelul, dar li s-a spus că datele lor erau niște „fantezii”, potrivit postului TV Channel 12.
Dezvăluirile se adaugă altor relatări apărute luna trecută, potrivit cărora armata israeliană fusese prevenită cu privire la o posibilă invazie a Hamas, primind rapoarte de la unitățile de supraveghere ale IDF desfășurate la granița cu Fâșia Gaza despre exerciții de antrenament neobișnuite ale Hamas, cu trei luni înainte de 7 octombrie, relatează The Times of Israel.
Santinelele de la graniţa Israelului cu Gaza, multe dintre ele femei-soldat care urmăresc şi analizează un flux constant de imagini video şi alte date colectate în apropierea gardului electronic ce înconjoară fâșia, au trimis un raport detaliat, cu câteva săptămâni înainte de atac, ofiţerului de informaţii de cel mai înalt rang din Comandamentul de sud.
Un scenariu care prevestea tot ce a urmat
Raportul redactat de o femeie subofițer și un soldat din unitatea 8200 prezenta un scenariu care, în mare, prezicea invazia din 7 octombrie, menționând un exercițiu făcut de Hamas cu o lună înainte de atac pentru o invazie prin mai multe puncte de intrare în Israel.
Raportul a fost trimis unui ofițer IDF prin intermediul unui sistem de comunicaţii securizat şi conţinea avertismente specifice, dar acesta le-a catalogat drept "niște fantezii" și nu a luat nicio măsură.
"Li s-a spus în timp real. Erau atât de multe lucruri care ar fi trebuit să declanșeze semnalele de alarmă", a spus o sursă din unitatea 8200 pentru postul de televiziune.
Potrivit televiziunii publice israeliene KAN, subofițerul a anunțat că exercițiul Hamas includea folosirea unor vehicule într-un atac asupra orașelor israeliene, avertizând, totodată, că amploarea asaltului pregătit putea provoca un război.
Avertismentul includea posibilitatea ca un avion să fie doborât, iar Hamas să-şi ridice steagurile deasupra teritoriului israelian.
Ofițerul care a primit raportul, o femeie, le-a spus autorilor că datele sunt substanțiale, dar a arătat că era necesară o distincție între scopul pentru care se pregătea Hamas și ceea ce putea face în realitate organizația.
Armata avea și manualul de terorism al Hamas
KAN a mai relatat joi seara că înainte de 7 octombrie IDF a intrat în posesia unui manual de terorism al Hamas, care descria cum poate fi cucerită regiunea de la granița cu Gaza din sudul Israelului. Acesta menționa atacarea pozițiilor IDF, cucerirea kibuțurilor și a localităților din regiune, uciderea și răpirea localnicilor și invadarea a trei orașe din regiune - Sderot, Ofakim și Netivot.
Manualul făcea referire și la folosirea unor camioane în atac, pe lângă motociclete și parapante, dar și a unor rachete antitanc sub acoperirea rachetelor și a tirurilor de mortiere care urmau să fie trase din Gaza, întocmai cum s-a desfășurat atacul din 7 octombrie.
În manual se menționa și o strategie de a păcăli Israelul prin desfășurarea unor negocieri pentru un acord pe termen lung cu Hamas, organizând în acelaşi timp exerciţii frecvente şi provocând incidente minore de securitate la graniţă în zilele de sâmbătă şi în timpul sărbătorilor evreieşti, pentru a oferi IDF un fals sentiment de siguranță.
Planul de atac a fost conceput de două companii ale forței de elită Nukhba a Hamas, responsabilă pentru atacul din 7 octombrie, iar pregătirea a inclus și un exercițiu de cucerire a unui complex care imita un kibuț.
Potrivit KAN, strategia descrisă în manual a fost transmisă conducerii IDF care a respins raportul pe considerentul că Hamas nu deținea capacități operaționale pentru a desfășura un atac de asemenea anvergură.
Două surse citate de Financial Times au spus că avertismentele au fost respinse nu doar pentru că au venit de la soldaţi de rang inferior, ci şi pentru că s-au lovit de încrederea guvernului israelian că reușea să țină Hamas sub control printr-o blocadă punitivă, prin bombardarea capacităţilor militare şi prin folosirea ajutorului şi a banilor ca mijloc de a linişti grupul militant palestinian. Un atac de această natură din partea Hamas ar fi declanşat imediat un război cu statul israelian, pe care comunitatea israeliană de informaţii era convinsă că grupul militant căuta să îl evite.
Eşecul Israelului de a preveni atacul, care, potrivit guvernului, a ucis peste 1.200 de persoane, este considerat acum cea mai mare greşeală a serviciilor de informaţii din 1973, când Egiptul şi Siria au lansat un atac surpriză, în ziua de Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului.
Conducerea armatei israeliene a transmis că "acţionează şi luptă chiar în aceste zile împotriva organizaţiei teroriste criminale Hamas din Fâşia Gaza". "Toți comandanții și soldații sunt concentrați numai asupra acestei misiuni pentru a îndeplini obiectivele războiului. Când războiul se va termina, se va desfășura o investigație amănunțită și amănunțită care va clarifica până la ultimul detaliu", a precizat IDF.
Deocamdată, vineri dimineaţa, la ora 7:00, în Gaza a intrat în vigoare un armistițiu de patru zile, timp în care Hamas ar trebui să elibereze 50 de ostatici, iar Israelul 150 de prizonieri palestinieni din închisori. Este vorba doar despre femei şi copii, de ambele părţi.
Armistiţiul implică o încetare totală a focului în nordul şi sudul Gaza, dar luptele au continuat joi noapte, iar oficialii din Gaza spun că un spital se află printre ţintele asaltate.
Armata israeliană a afirmat că trupele sale vor rămâne după o linie de încetare a focului în Gaza, fără a oferi detalii despre poziţia acesteia.