Război în Gaza S-a făcut primul schimb: Hamas a eliberat 24 de ostatici, doar 13 israelieni. Reacția lui Biden (Video)

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> S-a făcut primul schimb: Hamas a eliberat 24 de ostatici, doar 13 israelieni. Reacția lui Biden (Video)

Armistiţiul din Gaza a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora 7, și au fost eliberați primii ostatici. Este vorba despre 24 de ostatici eliberați de Hamas, din care 13 israelieni. Dar și de 39 de deținuți palestinieni.

În pauza de lupte, care va ţine patru zile, Hamas ar trebui să elibereze 50 de ostatici, iar Israelul 150 de prizonieri palestinieni din închisori. Este vorba doar despre femei şi copii, de ambele părţi.

Armistiţiul implică o încetare totală a focului în nordul şi sudul Gaza, dar luptele au continuat joi noapte, iar oficialii din Gaza spun că un spital se află printre ţintele asaltate.

Armata israeliană a afirmat că trupele sale vor rămână după o linie de încetare a focului în Gaza, fără a oferi detalii despre poziţia acesteia.

Egiptul are 130.000 de litri de combustibil diesel şi patru camioane cu benzină, care vor fi livrate zilnic pe timpul armistiţiului. În plus, 200 de camioane cu ajutoare umanitare vor intra zilnic în Gaza.

Iar MAE anunţă că alţi 12 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ajuns vineri acasă, după ce au fost evacuaţi miercuri din Gaza. Până acum, în total, 249 de cetăţeni români şi membri de familie au fugit din zona de război.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 24 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 49, prima de armistiţiu:

  • Reacția lui Biden - Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări că eliberarea ostaticilor este ”doar un început” şi a îndemnat din nou la o ”soluţie cu două state” în conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP. ”Trebuie să ne reînnoim angajamentul de a acţiona în vederea unei soluţii cu două state”, acest lucru este ”mai important ca nicodată”, ”continuarea pe calea terorismului, a violenţei, crimelor şi războiului ar însemna să dăm Hamasului ceea ce vrea”, a spus Biden. El a estimat că există Preşedintele american estimează că există ”şanse reale” de prelungire a armistițiului.
  • Nemți, da, francezi, nu - Germania a salutat eliberarea vineri a primilor ostatici de către Hamas, între care se află patru germano-israelieni, iar preşedintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat ”hotărârea” să obţină eliberarea ostaticilor francezi, în contextul în care niciun francez nu figurează în primul grup eliberat de Hamas, relatează AFP.
  • Mustrare dură - Israelul a decis vineri să-i convoace pe ambasadorii Belgiei şi Spaniei pentru a-i ”mustra dur”, după ce şefii lor de guverne au denunţat, într-o vizită în Egipt, ”distrugerea (Fâşiei) Gaza” şi au cerut Israelului ”să recunoască Palestina”, relatează AFP. Şeful diplomţaiei israeliene îi acuză pe şefii guvernelor Spaniei Pedro Sanchez şi belgian Alexander de Croo de susținerea terorismului.
  • Numele și vârsta ostaticilor - Iar guvernul Netanyahu a făcut publice numele și vârsta ostaticilor israelieni eliberați. Familia Asher: Doron Katz Asher (34 de ani), Raz Asher (patru ani) și Aviv Asher (doi ani); Familia Aloni: Daniele Aloni (45 de ani) și Emilia Aloni (cinci ani); Familia Monder: Ruth Munder (78 de ani), Keren Munder (54 de ani) și Ohad Munder (nouă ani); Adina Moshe (72 de ani), Hanna Katzir (76 de ani), Margalit Mozes (77 de ani), Channah Peri (79 de ani), Yafa Adar (85 de ani).
  • Până la finalul zilei, Hamas a eliberat 24 de ostatici, din care 13 israelieni, zece thailandezi și un filipinez, au informat Qatarul, principalul mediator al acordului între Israel şi Hamas, dar și oficiali din Egipt. Dintre ostaticii israelieni eliberați, unii au dublă cetățenie. Tot Qatarul a anunțat că Israelul a eliberat din închisori 39 de deţinuţi palestinieni.
  • Evaluare medicală - Și armata israeliană a anunțat că ostaticii eliberaţi de Hamas au sosit în Israel și au fost deja supuși unei prime evaluări medicale.
  • Au ajuns în Israel - În jurul orei 18:00, o sursă israeliană de securitate citată de AFP a confirmat că serviciile de securitate israeliene au preluat ”13 ostatici israelieni”. Armata israeliană a pregătit pentru primirea oastaticilor echipe aeriene, terapeuţi, jucării, operaţiunea fiind numită "Heaven's Door".
  • Au trecut frontiera - Potrivit unor imagini transmise în direct de CNN, un convoi al Crucii Roșii a intrat în punctul de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt.
  • 13 ostatici israelieni, eliberați - 13 ostatici israelieni au fost preluaţi vineri de către Crucea Roşie din Egipt, anunţă premierul israelian Benjamin Netanyahu. Cei 13 ostatici israelieni se află pe drumul de ieşire din Fâşia Gaza. Este neclar unde au fost predaţi Crucii Roșii şi cât de lungă este călătoria lor până la Rafah, scrie BBC. După ce trec frontiera în Egipt, ei urmează să fie preluaţi de elicoptere militare israeliene. Hamas urma să elibereze 13 ostatici israelieni, pe care îi ţine în Fâşia Gaza de la atacul armat pe care l-a comisn în Israel la 7 octombrie, în baza unui acord cu Israelul, anunţat de Qatar.
  • Hamas a eliberat 12 ostatici thailandezi - Premierul thailandez Srettha Thavisin anunţă că 12 thailandezi ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza au fost eliberaţi. Oficiali thailandezi de la ambasadă se află ”pe drum pentru a-i prelua”, anunţă el. Srettha Thavisin nu precizează locul în care se află ostaticii. Eliberarea cetăţenilor thailandezi nu face parte din acordul Israelului cu Hamasul mediat de Qatar. Hamasul urmează să elibereze 13 ostatici israelieni în cadrul acesteui acord.
  • Israelul e pregătit să primească ostaticii eliberați - Armata israeliană (IDF) e gata pentru primirea ostaticilor eliberați din Gaza. Aceștia vor fi duși la Baza Aeriană Hatzerim din sudul Israelului, unde vor fi supuși unui scurt control fizic și psihic. IDF a adus telefoane pentru ostatici, să-și sune rudele imediat după sosirea la Hatzerim, dar şi jucării pentru copii. Armata a pregătit psihologi şi experţi în sănătate mintală. Ostaticii eliberaţi vor rămâne până la două ore la Hatzerim înainte de a fi duşi la un spital, fie cu elicopterul, fie cu microbuzul.
  • Regatul Unit va dubla ajutorul său umanitar pentru Fâşia Gaza, în condiţiile în care a anunţat vineri deblocarea a 30 de milioane de lire sterline suplimentare (34,5 milioane de euro) şi a îndemnat ca acordul încheiat între Israel şi Hamas să fie "respectat pe deplin". "Pot anunţa astăzi o nouă finanţare de 30 de milioane de lire sterline ce va fi dedicată ajutorului vital, precum adăposturi şi material medical", a afirmat şeful diplomaţiei britanice David Cameron.
  • Israelul a știut că Hamas va ataca - Doi militari au avertizat cu câteva luni înainte de atacul devastator al Hamas că organizația teroristă pregătește o operațiune de amploare, însă conducerea armatei israeliene (IDF) nu a considerat că datele prezentate sunt credibile. Detalii AICI
  • Israelul va elibera vineri 39 de prizonieri - Un oficial palestinian a afirmat că Israelul va elibera vineri 39 de prizonieri, ca parte a acordului de încetare temporară a focului convenit cu Hamas. Grupul va fi format din 24 de femei și 15 tineri din Cisiordania sau din Ierusalim, a declarat comisarul palestinian pentru prizonieri Qadura Fares. Ei vor fi predați Comitetului Internațional al Crucii Roșii, la închisoarea militară Ofer din Israel, în jurul orei 16.00.
  • Alţi români au ajuns în ţară - MAE precizează că vineri 12 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza, au fost transportaţi în România la bordul unei curse TAROM. Până în prezent, 249 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Gaza de la începutul asaltului israelian.
  • Primele camioane intră în Gaza - Camioanele umanitare au început să pătrundă în Fâșia Gaza din Egipt la aproximativ 90 de minute de la intrarea în vigoare a armistiţiului. Două dintre camioane aveau bannere pe care scria „Împreună pentru umanitate”. Pe altul scria: „Pentru frații noștri din Gaza”.
  • Fluturaşi de avertizare - Armata Israelului (IDF) a aruncat fluturași în Gaza prin care îi avertizează pe palestinieni să nu se întoarcă la casele lor din nord, deoarece e încă o zonă de război, în ciuda armistiţiului de patru zile care a început. Oficialii palestinieni le-au cerut persoanelor strămutate din Gaza să se întoarcă la casele lor odată cu începerea armistițiului. Dar IDF le-a spus oamenilor din Gaza că războiul nu s-a încheiat.
  • Armistiţiu în vigoare - Armistiţiul din Gaza a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora 7. Urmează prima eliberare de ostatici (13) la ora 16, în cadrul unei operaţiuni denumite "Heaven's Door" (Porţile Raiului). Hamas ar trebui să elibereze 50 de ostatici, iar Israelul 150 de prizonieri palestinieni din închisori. Este vorba doar despre femei şi copii, de ambele părţi. Nu este clar cine va fi în primul lot, dar unele rapoarte vorbesc despre Avigail Idan, o copilă americană, care împlinește 4 ani chiar azi. Avigail a fost răpită din kibuţul Kfar Aza. Părinții ei au fost uciși, iar cei doi frați mai mari au supraviețuit ascunzându-se în dulapuri.
  • Ajutoare din Egipt - Egiptul are 130.000 de litri de combustibil diesel şi patru camioane cu benzină, care vor fi livrate zilnic pe timpul armistiţiului. În plus, 200 de camioane cu ajutoare umanitare vor intra zilnic în Gaza.
  • Israelul și-a continuat până în ultimul moment atacurile aeriene, agenția de presă palestiniană Wafa raportând că zeci de oameni au fost uciși în bombardamentele asupra taberelor din Nuseirat (centrul Gazei) și Jabaliya din nord. Printre cei care au fost uciși în Nuseirat se numără și un fotoreporter și familia sa.
  • Spitalul indonezian din Gaza City a fost atacat de forțele israeliene, relatează Al Jazeera, citându-l pe doctorul Munir al-Bursh, de la Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas. O femeie a fost ucisă şi alte trei persoane au fost arestate la spitalul care a fost nevoit să-și înceteze activitatea. Se estimează că 550 de pacienți rămăseseră în spital, precum și 200 de lucrători medicali și cel puțin 1.500 de palestinieni refugiaţi.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇