Rata R a trecut de 1 în România. Pandemia a revenit pe creștere - date OMS

Rata R a trecut de 1 în România. Pandemia a revenit pe creștere - date OMS

Rata R, de reproducere a coronavirusului, a depășit, vineri, valoarea 1 pentru România, acesta fiind pragul de la care oficial se consideră că pandemia a revenit pe creștere. Datele sunt calculate de OMS.

Potrivit datelor OMS, pe 7 iulie R era 0.84 în România, în 13 iulie R a ajuns 0.94, pentru ca vineri, 16 iulie, să ajungă la 1,05.

Rata R este rata de reproducere a virusului, adică cea care arată câte persoane îmbolnăvește o persoană infectată.

Dacă R este sub 1, asta înseamnă că pandemia stagnează, iar dacă trece pragul de 1, epidemia este din nou în creștere.

Depășirea pragului 1 la rata R arată că, în ciuda faptului că avem încă un număr redus zilnic de infectări, situația nu arată foarte bine pentru țara noastră.

Autoritățile au anunțat vineri, 72 de cazuri noi de Covid-19, depistate în ultimele 24 de ore, în creștere față de joi, când au fost 62 de cazuri noi. Totodată, au fost raportate 2 decese din cauza Covid în ultimele 24 de ore.

Revenirea pe creștere a pandemiei este o veste proastă pentru noi, mai ales în condițiile unui procent extrem de mic de persoane vaccinate, simultan cu răspândirea agresivă a variantei Delta a coronavirusului.

Doar 15.201 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în România, în ultimele 24 de ore, dintre care 9.907 reprezentând prima doză şi 5.294 doza a doua.

Numărul total al persoanelor vaccinate cu ambele doze în România era vineri doar de 4.705.750. La acoperire vaccinală, România este pe penultimul loc în UE cu sub 30%, urmată doar de Bulgaria cu 17%.

Clasamentul este condus de Islanda cu 89% din populație care a primit cel puțin o doză, Belgia - 81%, Olanda - 79% și Malta - 78%. Franța este pe locul 15 cu 66%.

Iar în clasamentul schemei complete de vaccinare conduce Malta cu 79%, urmată de Islanda cu 78%. Grecia e la 46,3%, iar Franța la 41%. În general, țările UE sunt între 45 și 79% vaccinare completă.

România este la 29% . Nu din total populației, ci doar din populația adultă.

Rata R, rata de reproducere a corovirusului, creşte alarmant în România - date OMS

România veselă aranjează scaunele pe puntea Titanicului. Semnalul R


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇