Răspunsul enigmatic al lui Putin despre încheierea războiului: Odesa ar putea fi simbolul soluției (Video)

Răspunsul enigmatic al lui Putin despre încheierea războiului: Odesa ar putea fi simbolul soluției (Video)

Președintele Vladimir Putin a primit, joi, două întrebări neașteptate de la un jurnalist și a dat un răspuns incitant, dar neclar, după discursul rostit la forumul Valdai din Moscova.

Discursul a fost un nou prilej pentru Vladimir Putin de a critica Occidentul. De data aceasta, însă, el a arătat o mai mare deschidere la negocieri cu statele vestice pentru găsirea unei soluții convenabile de detensionare a relațiilor.

El a reafirmat dreptul Rusiei de a-și apăra interesele într-o "nouă ordine mondială", arătând că țara sa a fost mereu deschisă la discuții. "Rusia nu sfidează Occidentul, Rusia doar îşi apără dreptul de a exista", a susţinut el.

ADVERTISING

Putin a pledat pentru o "conversaţie de pe poziţii egale" în contextul "noilor centre ale lumii multipolare" și s-a declarat convins că Occidentul va reveni la diplomaţie. "Eu am crezut mereu şi cred în simţul comun, deci sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, noile centre ale lumii multipolare şi Occidentul vor începe o conversaţie de pe poziţii egale despre viitorul pe care îl avem în comun, cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a spus acesta.

Liderul de la Kremlin a continuat ideea unui compromis cu Vestul în sesiunea de întrebări și răspunsuri cu jurnaliștii care a urmat după rostirea discursului.

ADVERTISING

După două ore în care a stat pe fotoliul alb de pe scenă și a răspuns la întrebări, spre finalul discuției, Putin a primit o întrebare neașteptat de directă: "Pe 24 februarie ați crezut că, după opt luni, operațiunea specială va fi tot aici, nu doar în desfășurare, dar chiar că va merge mai rău?", i s-a adresat un jurnalist în limba rusă.

Putin nu a spus nimic, iar jurnalistul a continuat: "Știți, unul dintre orașele mele preferate din teritoriul postsovietic este Odesa. Dați-mi un sfat: dacă vreau să mă duc acolo, să zicem la vară sau poate în doi ani…"

ADVERTISING

"Duceți-vă. Mergeți cât mai repede", l-a întrerupt liderul de la Kremlin, zâmbind.

Jurnalistul l-a întrebat: "În doi ani, poate, ce viză ar trebui să am, una ucraineană sau rusească?".

Fără să pară iritat, Vladimir Putin și-a început răspunsul spunând că Odesa este unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, "chiar dacă naționaliștii ucraineni au dărâmat statuia țarinei Ecaterina", fondatoarea acesteia, apoi a făcut o afirmație neașteptată: "Ar putea fi un simbol al rezolvării conflictului. Ar putea fi un simbol al unei soluții care poate fi găsită la tot ceea ce acum este necunoscut, dar ține de noi."

"Noi am spus în multe ocazii că suntem deschiși la negocieri. Dacă Washingtonul vrea să rezolve asta, nu trebuie decât să dea un semn către Kiev pentru a găsi o soluție pașnică", a mai spus el.

Putin nu a dat detalii despre legătura din Odesa și o posibilă soluție a închierii conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Discuția poate fi urmărită de la momentul 3h 26.16:

Oct 27, 2022 | Putin's speech and discussion at Valdai International Discussion Club meeting

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇