Fina lui Putin a fugit din Rusia, de teamă că va fi arestată

Fina lui Putin a fugit din Rusia, de teamă că va fi arestată

Ksenia Sobciak, cunoscută vedetă din Rusia și fiica mentorului lui Vladimir Putin, a fugit în Lituania după ce poliția din Moscova i-a percheziționat locuința.

Ea este fiica fostului primar al orașului Sankt Petersburg, Anatoli Sobciak, pe care Putin l-a prezentat în trecut drept mentorul său. În Rusia se spune că este fina lui Putin, dar cu toate că acest lucru nu a fost confirmat, legătura de lungă durată a familiei sale cu președintele rus a fost o sursă de neîncredere pentru opoziție, scrie The Guardian.

Ksenia a devenit celebră ca prezentatoare a unui reality show, apoi a devenit jurnalistă. În 2018, ea a candidat la alegerile prezidențiale din Rusia, o mișcare pe care criticii au considerat-o o tentativă de a ajuta Kremlinul să creeze aparența unui scrutin serios.

Presa din Rusia a anunțat că Sobciak a părăsit țara marți noaptea, trecând granița dintre Belarus și Lituania, după ce a păcălit autoritățile cumpărând un bilet de avion de la Moscova spre Dubai, via Istanbul.

ADVERTISING

Înregistrări realizate de camerele de supraveghere video și difuzate pe internet o arată pe Ksenia Sobciak acoperindu-și chipul și purtând o șapcă pe cap în timp ce trece pe jos granița Lituaniei.

"Fără nicio îndoială, e în Lituania… pot confirma asta", a spus, joi dimineață, la un post de radio, Darius Jauniškis, șeful serviciului de contrainformații din această țară.

Acesta a adăugat că Sobciak a trecut granița folosind pașaportul ei israelian. Lituania, Letonia și Estonia au interzis luna trecută intrarea în țară a cetățenilor ruși care dețin viză turistică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ca cetățean israelian, cu un pașaport valid, ea nu are nevoie de viză și poate intra în Lituania și sta aici până la 90 de zile", a explicat Jauniskis.

Potrivit agenției de presă ruse TASS, serviciile de securitate au primit ordinul de a o aresta pe Sobciak ca suspect într-un caz în care este implicat directorul media Kiril Sukhanov.

Un tribunal din Moscova a decis miercuri închiderea lui Sukhanov, sub acuzația de tentativă de extorcare a sumei de 178.000 de euro asupra unui apropiat al lui Putin, fostul general KGB Serghei Chemezov. Acesta este în prezent șeful Rostec, corporația de stat pentru asistență pentru dezvoltare, producție și export de produse industriale cu tehnologie avansată.

ADVERTISING

Nici Ksenia Sobciak, nici procuratura nu au făcut comentarii despre calitatea sa în acest caz. În schimb, ea a postat miercuri pe Telegram un mesaj în care arată că ancheta împotriva lui Sukhanov a fost una politică și are legătură cu proiectul ei, Ostorozhno Media. Sobciak a scris, de asemenea, că arestarea lui Sukhanov este "o altă formă de presiune împotriva presei".

Kiril Sukhanov este directorul comercial al Ostorozhno Media, una dintre puținele instituții media din Rusia care critică Kremlinul de la începerea invaziei în Ucraina. Sobciak a sugerat pe Telegram că arestarea lui are legătură cu câteva documentare despre tortura din închisorile din Rusia.

Confirmarea ordinului de arestare a Kseniei Sobciak ar reprezenta o nouă escaladare a acțiunilor Kremlinului împotriva disidenților.

Aleksandr Rodnianski, un cunoscut regizor ucrainean și prieten de mult timp al Kseniei, susține că aceasta a încercat să păstreze un echilibru delicat între legăturile cu cercurile de putere și poziția critică la adresa Kremlinului. "Sobciak a încercat mereu să joace la două capete. Poate că asta era posibil înainte, dar vremurile s-au schimbat… Iar acum fuge de un caz fabricat împotriva ei", a scris el, marți, pe Instagram, referindu-se la acivitatea ei jurnalistică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇