Putin și Lukașenko ironizează Occidentul: Au pierdut prima rundă și acum avertizează întreaga lume că noi vom distruge Ucraina (Video)

Putin și Lukașenko ironizează Occidentul: Au pierdut prima rundă și acum avertizează întreaga lume că noi vom distruge Ucraina (Video)

Vladimir Putin l-a primit vineri la Moscova pe omologul sau aliat din Belarus, Alexandre Lukașenko. Într-un cadru relaxat, cei doi au vorbit în fața camerelor despre tensiunile din regiune, ironizând Occidentul.

Putin a vorbit primul, cum prevede protocolul la astfel de întâlniri. A laudat nivelul la care a ajuns cooperarea cu Belarusul anul trecut, când Lukașenko a fost ținta sancțiunilor Occidentului, după înăbușirea sângeroasă a protestelor împotriva sa, dar și după deturnarea unui zbor comercial pentru a prinde un jurnalist.

ADVERTISING

”Am fost în contact permanent, dar e prima oară când ne întâlnim față în față anul acesta și aș vrea să spun că anul trecut a fost destul de productiv”, a spus Putin, vorbind apoi de schimburi comerciale de 25 de miliarde de dolari, care au ajutat economia Belarusului.

”Mulțumesc că mi-ai acceptat invitația. Vom discuta despre agenda regională și cooperarea noastră militară”, a mai spus, zâmbitor, Putin.

Discursul mai dur la adresa Occidentului a fost lăsat în seama lui Lukașenko. Acesta a început din start cu o ironie la adresa liderilor care s-au perindat pe la Moscova în ultimele săptămâni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Sunt foarte bucuros să te văd, sper că sunt o față prietenoasă printre mulții oaspeti care au venit la Moscova în ultima perioadă”, a spus Lukașenko râzând.

El a vorbit apoi de situația eonomică din Belarus, în contextul sancțiunilor.

”Trebuie să luăm măsuri să rezistăm presiunilor. Este mai ușor pentru Rusia să contracareze sancțiunile, dar e mult mai greu pentru noi. Cum ai remarcat, creșterea economică arată că nu ne pot sufoca țările.

Cooperarea noastră militară e în lumina reflectoarelor și din cauza acțiunilor țărilor occidentale trebuie să creștem acțiunile diplomatice, dar și exercițiile militare. Dar nu cred că vor avea vreun cuvânt de spus, au pierdut prima rundă, acum sunt în runda doi și avertizează întreaga lume că noi vom zdrobi Ucraina, că o vom distruge.

ADVERTISING

Nu am avut niciodată asemenea planuri, dar trebuie să ne antrenăm armatele. Exercițiile au fost urmărite de jurnaliști și oficiali străini și dacă totul decurge bine vom participa împreună la un exercițiu major”, a spus Lukașenko, în timp ce Putin l-a aprobat constant din cap.

După cum se vede în imagini, cei doi au avut convorbirile publice în cadru normal, imagini ce contrastează puternic cu cele de la discuțiile dintre Putin și Emmanuel Macron și Olaf Scholz, care s-au purtat la o masă lungă de 4 metri.

REFEED: Putin, Lukashenko hold talks in Moscow: protocol

În jur de 30.000 de soldați ruși se află zilele acestea în Belarus, la exerciții comune cu armata lui Lukașenko. Chiar dacă Rusia și Belarusul au asigurat continuu că Kremlinul nu va lăsa în Belarus nici militari, nici armament, Lukașenko a anunțat înaintea vizitei de azi că va discută cu Putin despre ”durata menținerii trupelor rusești”.

”Vom vedea ce decidem mâine”, a spus Lukașenko joi seară. ”Dacă e nevoie să menținem trupele rusești aici, pot sta oricât. E teritoriul nostru și noi decidem”, a adăugat el.

Pe lângă discuțiile de azi cu Lukașenko, Putin a anunțat și că duminică va participa personal la exercițiile militare din cadrul antrenamentelor anuale Grom, unde va avea loc inclusiv simularea unui atac nuclear.

Astfel de exerciții însă aveau loc de obicei în vară, dar anul acesta Rusia a ales să le devanseze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇