Putin nu merge la summit-ul G20, ca să nu dea ochii cu liderii lumii care îl contestă

Putin nu merge la summit-ul G20, ca să nu dea ochii cu liderii lumii care îl contestă

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la summit-ul G20 de la Bali, săptămâna viitoare, a indicat, joi, ambasada rusă.

„Pot confirma că ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, va conduce delegaţia rusă la G20. Programul preşedintelui Putin este în curs de elaborare, el ar putea participa virtual”, a spus Iulia Tomskaya, şefa protocolului de la ambasada Rusiei în Indonezia, pentru AFP.

Acest anunţ survine după câteva luni de incertitudine cu privire la participarea preşedintelui rus la summit/ul şefilor de stat şi de guvern din G20, organizat pe 15 şi 16 noiembrie de Indonezia.

ADVERTISING

Ţara a fost supusă unor presiuni puternice din partea Occidentului pentru a exclude Rusia de la summit în reacţie la războiul din Ucraina, dar a rezistat, argumentând că ţara gazdă a summit-ului trebuie să rămână neutră.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost invitat la summit-ul din Indonezia, dar a spus că nu va participa dacă Putin va fi prezent. Liderul de la Kiev a fost invitat, chiar dacă Ucraina nu este membră a G20.

Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a declarat că nu are ”nicio intenţie” să aibă o întâlnire bilaterală cu Putin la acest summit din 15 noiembrie. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇