Cum a fost prins Putin că joacă la cacealma: Lecția pentru Occident şi puterea lui Erdogan

Cum a fost prins Putin că joacă la cacealma: Lecția pentru Occident şi puterea lui Erdogan

S-a dovedit că Vladimir Putin a jucat la cacealma când a anunțat retragerea Rusiei din acordul privind exporturile de cereale din Ucraina. Această mișcare denotă creșterea influenței Turciei.

Între perspectiva blocării convoaielor de nave care transportă cereale din Ucraina și recunoașterea tacită că a jucat la cacealma, Putin a ales să nu reaprindă criza globală a alimentelor, situație care ar fi afectat cel mai mult țările sărace, în al căror protector s-a erijat.

Ieșirea Rusiei din acordul care permitea exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră era în curs de pregătire de câteva săptămâni. Moscova a amenințat că va face acest pas după explozia de pe podul din Crimeea, din octombrie, și după atacul cu dronă asupra flotei ruse din Marea Neagră.

ADVERTISING

Kremlinul a căzut în propria capcană

Cu toate acestea, când și-a pus amenințarea în practică, a devenit repede clar faptul că Moscova nu a avut niciun plan. Răzgândirea umilitoare a lui Putin după consultările cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, s-a produs după singura concesie pe care o putea cere Kievului și anume "garanții scrise", se arată într-o analiză publicată de The Guardian.

"Kremlinul a căzut în propria capcană, din care n-a mai știut cum să iasă. Acordul a fost suspendat, dar nu este clar cum se putea opri exportul de cereale. Nu era nicio cale. Doar cu mijloace militare, ceea ce nu făcea parte din planurile lor", a scris Tatiana Stanovaia, șefa companiei de analize R.Politik.

ADVERTISING

E posibil ca Rusiei să i se fi făcut anumite promisiuni secrete, inclusiv garanții care ar putea ajuta propriile exporturi de produse agricole. Însă răzgândirea Kremlinului arată clar că Putin poate fi împins înapoi când întâmpină rezistență și sfidare. Și el "știe când să se retragă dacă e necesar", arată Stanovaia.

Liderii occidentali vor analiza, cu siguranță, ce anume l-a convins pe liderul de la Kremlin să dea înapoi când părea pregătit să facă un pas înainte doar ca să-și salveze imaginea de războinic.

Confruntată cu contraofensiva Ucrainei, Rusia a lansat în ultimele săptămâni sute de rachete asupra centralelor electrice și a altor elemente-cheie de infrastructură ale acestei țări, căutând să scufunde în întuneric orașele țintite și amenințând cu provocarea unei crize umanitare în pragul iernii.

ADVERTISING

Liderii occidentali erau îngrijorați de amenințările Moscovei care susținea că va folosi toate mijloacele de care dispune, inclusiv armele nucleare, pentru a apăra teritoriile pe care le-a anexat ilegal din Ucraina.

Lecția pentru Occident și rolul lui Erdoğan

Oficialii de la Kiev consideră că răzgândirea lui Putin reprezintă o lecție importantă pentru Occident despre cum trebuie sfidat liderul rus. "Un șantajist rus este inferior celor care sunt mai puternici și știu cum să-și arate clar poziția. Calea pentru potolirea agresorului trece printr-o demonstrație rezonabilă de forță", susţine consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

Retragerea Rusiei din acordul privind exporturile de grâu din Ucraina i-ar fi nemulțumit pe liderii din Africa și Orientul Mijlociu, cu care Putin a căutat să mențină relații cordiale. În anunțul despre întoarcerea la termenii acordului, Erdoğan a spus că următoarele transporturi din Ucraina aveau ca destinație Somalia, Djibouti și Sudan.

Iar aici a punctat decisiv Erdoğan, rivalul regional al lui Putin, care s-a prezentat ca un jucător important în negocierile de război. Liderul turc a avut un rol însemnat și în schimbul de prizonieri prin care Rusia a eliberat luptătorii de la Azovstal. Asta după ce Moscova anunțase sus și tare că aceștia vor fi judecați și executați.

Pe măsură ce Rusia a devenit tot mai izolată diplomatic și economic, influența Turciei a crescut. "Am menționat că Ankara ar putea avea un cuvânt de spus, dar nu mă așteptam să aibă atâta influență asupra lui Putin. Chiar mă întreb care o fi secretul lui Erdoğan", a scris Andrei Sizov, șeful firmei de cercetare agricolă SovEcon.

O dovadă în plus că mișcarea lui Putin a fost pe cât de neașteptată, pe atât de forțată este că anunțul reluării acordului pentru exporturile de cereale i-a dezamăgit profund pe susținătorii săi din Rusia. Aceștia au persiflat "garanțiile scrise", iar unii au acuzat Guvernul că și-a vândut soldații.

"Nu le pasă de războiul ăsta! Banii contează", au scris furioși administratorii unui cont de pe Telegram pe care se fac donații pentru soldații ruși. "Așa gândesc politicienii. Cât despre soldații noștri care au murit la Sevastopol, nu le pasă", au acuzat aceștia.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇