Ministerul de Externe reacționează după ce Putin a spus că România ar vrea teritorii din Ucraina

Ministerul de Externe reacționează după ce Putin a spus că România ar vrea teritorii din Ucraina

Ministerul de Externe respinge, sâmbătă, afirmaţiile lui Vladimir Putin potrivit cărora România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

”Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserţiunile exprimate de preşedintele Federaţiei Ruse în discursul susţinut cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.

MAE subliniază că războiul de agresiune declanşat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă şi brutală a principiilor de drept internaţional, inclusiv a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a transmis, sâmbătă, MAE, într-un comunicat.

ADVERTISING

Potrivit ministerului, ”România reafirmă susţinerea sa fermă pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional”.

Vladimir Putin a acuzat, vineri, cu ocazia Zilei Unităţii Naţionale, că Polonia că vrea o parte din Ucraina, invocând și România.

Declarațiile lui Putin

Ideea autorităților poloneze de a absorbi teritoriul Ucrainei nu a dispărut, a declarat vineri președintele rus. Potrivit acestuia, Rusia a tratat și tratează întotdeauna Polonia cu mare respect.

ADVERTISING

„Știm despre ideile de a crea un mare stat „de la mare la mare” într-o anumită parte a lumii politice din Polonia. Au fost multe discuții pe tema aceasta înainte de al Doilea Război Mondial, era o idee fixă, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Acum vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea de a absorbi Ucraina nu a dispărut", a spus Putin, citat de TASS.

Președintele Rusiei a menționat că la Varșovia se vorbește despre recuperarea teritoriilor din Ucrainei care au fost luate de la Polonia în 1939.

ADVERTISING

„Acele teritorii (vestul Ucrainei) au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații cu totul diferite. Noi am renunțat de bună voie la teritorii istorice împreună cu populația care locuia acolo pentru a fi împreună. Dar acolo (în cazul Poloniei - n. red.) au fost smulse cu forța în urma războiului. Unii oameni din Ucraina ar trebui să se gândească la asta", a adăugat Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇