Zelenski anunță că Ucraina nu va participa la G20 din Indonezia, dacă Putin va fi prezent

Zelenski anunță că Ucraina nu va participa la G20 din Indonezia, dacă Putin va fi prezent

Ucraina nu va participa la summitul G20 programat pentru mijlocul lunii noiembrie în Indonezia, dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi prezent, a declarat joi liderul ucrainean Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă comună la Kiev cu omologul său grec Katerina Sakellaropoulou, relatează AFP

”Poziţia mea personală şi cea a Ucrainei este că, dacă liderul Federaţiei Ruse participă, (atunci) Ucraina nu va participa”, a subliniat Zelenski.

Vladimir Putin, invitat de preşedintele indonezian Joko Widodo, nu a anunţat încă dacă a decis sau nu să participe fizic la summitul găzduit de Bali.

ADVERTISING

”Să vedem, au mai rămas câteva zile”, a mai spul el reporterilor, în contextul în care summitul care reuneşte liderii G20 urmează să aibă loc la jumătatea lunii noiembrie.

Zelenski a fost invitat la summit de Indonezia, chiar dacă Ucraina nu este membră a G20, şi anunţase anterior că va participa, cel puţin în format virtual.

Jakarta a fost, de asemenea, presată de statele occidentale să îl excludă pe Vladimir Putin de la eveniment, după ce a anunţat în aprilie că este invitat, dar şi-a menţinut o atitudine neutră faţă de conflictul din Ucraina

ADVERTISING

”Am avut un apel telefonic cu preşedintele Indoneziei Joko Widodo. Am discutat despre importanţa continuării Iniţiativei privind cerealele. Ucraina este pregătită să continue să fie garantul securităţii alimentare globale. A fost acordată atenţie şi pregătirilor pentru Summitul G20”, a scris Zelenski pe contul de Twitter.

Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a declarat că nu are ”nicio intenţie” să aibă o întâlnire bilaterală cu Putin la acest summit.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇