Putin le-a interzis rușilor să transfere valută în străinătate

Putin le-a interzis rușilor să transfere valută în străinătate

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat luni adoptarea unor măsuri şoc pentru a susţine rubla, care s-a depreciat la niveluri istorice în faţa dolarului şi a euro după sancţiunile occidentale adoptate pentru a pedepsi invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform unui decret publicat pe site-ul Kremlinului, rezidenţii din Rusia au interdicţie să transfere valută în străinătate începând de marţi, relatează AFP.

De asemenea, exportatorii ruşi vor trebui să convertească în ruble 80% din veniturile lor în valută obţinute de la 1 ianuarie şi să continue să menţină un nivel de 80% al lichidităţilor în ruble în viitor.

ADVERTISING

Anunţarea acestor măsuri şoc survine într-un moment în care economia rusă încearcă se se apere în faţa sancţiunilor anunţate de ţările occidentale ca reacţie la invadarea Ucrainei de către Rusia.

SUA, ţările din Uniunea Europeană şi alte state au anunţat că vor exclude unele bănci ruse din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi orice tranzacţie cu Banca Centrală a Rusiei.

Această ultimă măsură urmăreşte să neutralizeze o parte din uriaşele rezerve de valută pe care Rusia le-a acumulat în ultimii ani, în special datorită veniturilor din petrol.

ADVERTISING

Vânzarea de valută este unul din principalele instrumente folosite de ţările care vor să îşi susţină moneda naţională. Rubla s-a prăbuşit luni la niveluri record în faţa dolarului şi a euro.

Sancţiunile occidentale au determinat deja Banca Centrală a Rusiei să majoreze masiv dobânda cheie, cu 10,5 puncte procentuale, până la 20%, pentru a reduce inflaţia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇