Banca Central Europeană (BCE) a anunțat că subsidiarele din Europa ale Sberbank – cea mai mare bancă din Rusia – riscă să ajungă în colaps în urma sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE, SUA și Canada.
Probleme au și alte bănci europene mari, cum ar fi Raiffeisen din Austria, Unicredit din Italia și Société Générale din Franța.
Urmărește LIVE desfăşurarea războiului din Ucraina, care a intrat în Ziua 5
Potrivit Financial Times, în jur de o treime din profiturile Raiffeisen (din Austria, nu a subsidiarei din România - n.red.) vin din Rusia. În aceste condiții, profiturile băncii au scăzut cu circa 18%, iar valoarea acțiunilor sale s-a diminuat cu circa 50%, în ultimele 3 săptămâni.
În context, directorul Raiffeisen, Johann Strobl a precizat, potrivit Financial Times:
„Subsidiara noastră din Rusia are situație bună din punct de vedere al lichidității și înregistrează intrări (de monedă – n.red.). Poziția de capital este de asemenea solidă.
Clienții noștri ruși au încredere în banca noastră. E un lucru demonstrat iar și iar în precedente situații de criză”, a precizat Strobl.
Probleme mari riscă și Italienii de la Unicredit ale căror acțiuni au scăzut luni cu 28%, în ultimele 3 săptămăni, a mai transmis prestigioasa publicație financiară.
Cu toate acestea, Unicredit a transmis, potrivit Financial Times, că urmărește evoluția evenimentelor din Rusia și că are „poziții puternice pe piața lichidităților și de capital”.
De asemenea, riscă probleme francezii de la BRD Societe Generale care au expunere pe piața rusă, a mai apreciat publicația financiară.
Cele mai mari bănci din Rusia, Sberbank și VTB, au probleme în Europa
Banca Central Europană observă că „brațele” europene ale Sberbank se confruntă cu retrageri masive de depozite, susține BCE, a mai transmis Financial Times.
„Se deteriorează rapid situația lichidităților” la Sberbank Europe din Austria și la subsidiarele ei din Croația și Slovenia, a anunțat Comitetul unic de rezoluție (SRB), care reprezintă autoritatea Uniunii bancare europene și se ocupă de băncile falimentare.
SRB a anunțat că a luat măsuri care indică faptul că la o subsidiară a Sberbank Europe orice emitere de ordine de plată și efectuarea propriu-zisă de plăți s-a suspendat.
„Cei care au depozite vor putea retrage o sumă zilnică, determinată de autoritățile naționale a transmis SRB. Autoritatea a mai transmis că depozitele de până la 100.00 de euro vor fi garantate de fiecare filială a Sberbank.
Dar nu e foarte clar ce înseamnă acest lucru pentru clienți și pentru bancă. Potrivit celei mai recente raportări, subsidiara din Austria a Sberbank avea active de 13,6 miliade de euro.
Cu titlul general, Sberbank Europe – creată în 2012 atunci când banca rusească a preluat Volksbank - are în jur de 800.000 de clienți din zona corporate și de retail.
În unele state, cum ar fi Germania, subsidiara Sberbank și-a atras clienții cu oferte bune. Spre exemplu, a oferit dobânzi la depozite de 1,5%, în condițiile în care majoritatea băncilor nemțești oferea dobânzi sub 1%. Rămâne să vedem dacă va reuși să își și pătreze clienții, în această situație de criză.
Sbernak nu e, însă, singura bancă din Rusia care are mari probleme din cauza sancțiunilor impuse de Occident.
VTB Bank, a doua cea mai mare bancă din Rusia, are activele înghțete. Această bancă are o subsidiară în Frankfurt, pe care autoritățile germane o monitorizează, alături de BaFin, autoritatea federală de supraveghere financiară.
Deja VTB Bank a fost împiedicată să mai trimită bani în Rusia. Poate lucra cu clienții pe care îi are deja, dar nu mai pate primi clienți noi, în această perioadă.